Božja beseda za soboto, 5. januarja 2019

5. januar, sobota po prvem petku

»Našli smo njega, o katerem so pisali Mojzes v postavi in preroki: Jezusa, Jožefovega sina iz Nazareta« (Jn 1,45).

Berilo

Ljubezen do bratov pogoj za življenje iz Boga

Berilo iz 1. Janezovega pisma (1 Jn 3,11-21)

Preljubi, to je oznanilo, ki ste ga slišali od začetka, da se ljubimo med seboj. Ne, kakor je bil Kajn iz hudobe in je ubil svojega brata. Zakaj ga je ubil? Ker so bila njegova dela hudobna, bratova pa pravična. Ne čudite se, bratje, ako vas svet sovraži. Vemo, da smo iz smrti prešli v življenje, ker ljubimo brate; kdor ne ljubi, ostane v smrti. Vsak, kdor brata sovraži, je ubijalec, in veste, da noben ubijalec nima v sebi večnega življenja.

Na tem smo spoznali ljubezen, da je on dal življenje za nas; tudi mi smo dolžni dati življenje za brate. Kdor ima premoženje sveta in vidi brata v pomanjkanju, pa svoje srce pred njim zapre, kako more biti v njem Božja ljubezen? Otročiči moji, ne ljubimo z besedo, tudi ne z jezikom, ampak v dejanju in resnici. Iz tega bomo spoznali, da smo iz resnice: in potolažili bomo pred njim svoja srca; kajti če nas naše srce obsoja, je vendar Bog večji od našega srca in ve vse. Preljubi, če nas naše srce ne obsoja, imamo zaupanje v Boga.

Psalm 100

Odpev: »Pojte Bogu vse dežele.«

Ps 100,1-2.3.4.5

Glasno pritrjujte Gospodu, vse dežele,
služite Gospodu z veseljem!
Stopajte pred njegovo obličje z radostjo!
Odpev: »Pojte Bogu vse dežele.«
Vedite, Gospod je Bog:
on nas je naredil in mi smo njegovi,
njegovo ljudstvo in ovce njegove paše.
Odpev: »Pojte Bogu vse dežele.«
Vstopite skoz njegova vrata s hvalnim petjem,
v njegove dvore s hvalnicami;
slavite ga, blagrujte njegovo ime.
Odpev: »Pojte Bogu vse dežele.«
Zakaj dober je Gospod,
vekomaj traja njegovo usmiljenje
in od roda do roda njegova zvestoba.
Odpev: »Pojte Bogu vse dežele.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Mnogokrat in na mnogotere načine je nekdaj Bog govoril očetom po prerokih, slednjič, te dni, nam je govoril po Sinu. Aleluja.

Natanael izpove vero v Jezusa

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 1,43-51)

Tisti čas je hotel Jezus oditi v Galilejo, pa dobi Filipa in mu reče: »Hodi za menoj!« Bil je to Filip iz Betsajde, Andrejevega in Petrovega mesta. Filip dobi Natanaela in mu reče: »Našli smo njega, o katerem so pisali Mojzes v postavi in preroki: Jezusa, Jožefovega sina, iz Nazareta. Natanael mu reče: »Iz Nazareta more biti kaj dobrega?« Filip mu reče: »Pridi, in poglej.« Ko Jezus vidi, da prihaja k njemu Natanael, reče o njem: »Glej, pravi Izraelec, v katerem ni zvijače.« Natanael ga vpraša: »Od kod me poznaš?« Jezus mu odgovori: »Preden te je Filip poklical, ko si bil pod smokvinim drevesom, sem te videl.« Natanael mu pravi: »Učenik, ti si Božji Sin, ti si Izraelov kralj.«

Jezus mu odgovori: »Ker sem ti rekel, da sem te videl pod smokvinim drevesom, veruješ? Še kaj večjega kot to boš videl.« In reče mu: »Resnično, resnično, povem vam: Videli boste nebo odprto in Božje angele gor in dol hoditi nad Sinom človekovim.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Edvard

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Ljubezen je osnova življenja. Da nas Bog ljubi, se je zlasti pokazalo z Jezusovim prihodom na svet in njegovim življenjskim darom, ki je šel vse do smrti na križu. Ob daru njegove ljubezni se bom trudil za več ljubezni do drugih ljudi, zlasti do tistih, ki jo še posebej potrebujejo. Gospod, hvala, ker me učiš brezmejne ljubezni. Naj bom bolj občutljiv in delim vse svoje s tistimi, ki bodo vstopali v moje življenje.

Evangelij

Filip govori Natanaelu o Jezusu kot Mesiju. Ta ga zavrne z dvomom, da iz Nazareta ne pride nič dobrega. Ko ga Jezus sreča, mu pokaže, da ga pozna, in ga povabi, naj gre za njim. Tedaj odpadejo njegovi predsodki in odgovori na povabilo. Trudil se bom živeti zavzetost Filipa in iskrenost Natanaela. Gospod, daj, da bom pozoren na tvoja povabila in bom odvrgel vse predsodke.

Primož Krečič