Božja beseda za petek, 4. januarja 2019

4. januar, prvi petek v mesecu

Janez Krstnik se je ozrl na Jezusa, ki je šel mimo, in rekel: »Glej, Božje Jagnje!« (Jn 1,35-36)

Berilo

Kdor je rojen iz Boga, ne dela greha

Berilo iz 1. Janezovega pisma (1 Jn 3,7-10)

Otročiči, nihče naj vas ne zavaja. Kdor dela pravico, je pravičen, kakor je Bog pravičen. Kdor dela greh, je iz hudiča; kajti hudič greši od začetka. Zato je prišel Božji Sin, da bi razdejal hudičeva dela. Kdor je rojen iz Boga, ne dela greha, ker njegovo seme ostane v njem; in ne more grešiti, ker je rojen iz Boga. Po tem se spoznajo Božji otroci in hudičevi otroci. Nobeden ni iz Boga, kdor ne dela pravice in ne ljubi svojega brata.

Psalm 98

Odpev: »Vsa zemlja bo videla Božjo zmago.«

Ps 98,1.7-8.9

Pojte Gospodu novo pesem,
ker je storil čudovita dela!
Zmago mu je pridobila njegova desnica,
njegova sveta rama.
Odpev: »Vsa zemlja bo videla Božjo zmago.«
Buči naj morje in kar ga napolnjuje,
vesoljni svet in njegovi prebivalci!
Reke naj ploskajo,
tudi gore naj se radujejo.
Odpev: »Vsa zemlja bo videla Božjo zmago.«
Pred Gospodom, ker pride,
ker pride vladat zemljo.
Vladal bo svet v pravičnosti
in ljudstva po pravici.
Odpev: »Vsa zemlja bo videla Božjo zmago.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Beseda je meso postala in med nami prebivala; kateri so ga sprejeli, jim je dal pravico, da postanejo Božji otroci. Aleluja.

Janezova učenca odkrijeta odrešenika

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 1,35-42)

Tisti čas je Janez (Krstnik) stal (ob Jordanu) in z njim dva izmed njegovih učencev; ko se je ozrl v mimo gredočega Jezusa, je rekel: »Glejte, Jagnje Božje!« Njegove besede sta slišala ona dva učenca in sta šla za Jezusom. Jezus pa se obrne in ko ju vidi, da gresta za njim, jima reče: »Kaj iščeta?« Odgovorita mu: »Rabi (kar pomeni učenik), kje stanuješ?« Reče jima: »Pridita in poglejta.« Šla sta in videla, kje stanuje, in sta tisti dan ostala pri njem. Bilo je okrog desete ure.

Eden izmed dveh, ki sta od Janeza slišala in šla za njim, je bil Andrej, brat Simona Petra. Ta najde najprej svojega brata Simona in mu reče: »Našli smo Mesija« (kar pomeni Kristus — Maziljenec). In privedel ga je k Jezusu. Jezus se nanj ozre in reče: »Ti si Simon, Janezov sin: ti se boš imenoval Kefa«, kar pomeni Peter-Skala.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Angela Folinjska

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

V vsakem človeku se bije boj med grehom in pravičnostjo. Kdor je predan grehu, mu verjame bolj kot Bogu in je sin hudiča. Toda Jezus je premagal hudiča, zato se njegovi sinovi uspešno bojujejo proti zlu. Kljub skušnjavam v svetu bom zaupal Jezusu in v njegovi besedi našel smernice za življenje brez greha. Gospod, daj mi svojega Duha, da se bom spreobrnil za ljubezen in odpravil vse kali greha.

Evangelij

Janez in Andrej slišita Janezovo pričevanje in gresta za Jezusom. Doživita enkratno izkušnjo srečanja z njim in jo posredujeta naprej. Andrej obišče brata Simona in ga povabi k Jezusu. Jezus mu napove novo poslanstvo in mu da novo ime Peter. Poglabljal bom izkušnje srečanj z Jezusom in jih posredoval drugim. Gospod, pomagaj mi, da se bom vsak dan znova odločil zate in ti ostal zvest.

Primož Krečič