Božja beseda za torek, 17. novembra 2020

Teden zaporov (teden pred nedeljo Kristusa kralja)


Sv. Elizabeta Ogrska, obvezni god

Torek 33. tedna med letom (leto II)

»Stekel je naprej in splezal na divjo smokvo, da bi ga videl, kajti moral bi iti tam mimo« (Lk 19,4)

Berilo

Bog postane naš gost, če mu odpremo

Berilo iz knjige Razodetja (Raz 3,1-6.14-22)

Jaz, Janez, sem slišal Gospoda, ki mi je rekel: Angelu Cerkve v Sardah piši: »To govori on, ki ima sedmero Božjih duhov in sedmero zvezd: Poznam tvoja dela; ime imaš, da živiš, pa si mrtev. Zbúdi se in utrdi drugo, kar je bilo na tem, da umrje; kajti nisem našel, da bi bila tvoja dela popolna pred mojim Bogom. Spomni se torej, kaj si prejel in slišal; ohrani to in spreobrni se! Če se torej ne zbudiš, pridem kakor tat in ne boš opazil, katero uro pridem k tebi. Imaš pa v Sardah nekaj ljudi, ki niso omadeževali svojih oblačil in bodo hodili z menoj v belih, ker so vredni. Kdor zmaga, bo tako oblečen v bela oblačila in ne bom izbrisal njegovega imena iz knjige življenja in priznal bom njegovo ime pred svojim Očetom in pred njegovimi angeli. Kdor ima ušesa, naj sliši, kaj govori Duh cerkvam.«

Angelu Cerkve v Laodiceji piši: »To govori Amen, priča, zvesta in zanesljiva, začetek Božjega stvarstva. Poznam tvoja dela, da nisi ne mrzel ne vroč. O da bi bil mrzel ali vroč. Tako pa, ker si mlačen in ne vroč ne mrzel, te hočem pljuniti iz svojih ust.

Praviš: ›Premožen sem in bogat in nič ne potrebujem,‹ pa ne veš, da si beden in pomilovanja vreden in ubog in slep in nag. Svetujem ti, da kupiš od mene v ognju očiščenega zlata, da obogatiš, in belih oblačil, da se oblečeš in se ne pokaže sramota tvoje nagote, in mazila, da si pomaziliš oči, da bi videl. Svarim in pokorim tiste, ki jih ljubim. Bodi torej goreč in se spreobrni.

Glej, stojim pri vratih in trkam. Če kdo sliši moj glas in vrata odpre, bom stopil k njemu in bom večerjal z njim in on z menoj. Kdor zmaga, mu bom dal, da z menoj sede na moj prestol, kakor sem tudi jaz zmagal in sem s svojim Očetom sedel na njegov prestol. Kdor ima ušesa, naj sliši, kaj govori Duh cerkvam.«

Psalm 15

Odpev: »Zmagovalec bo sedel na mojem prestolu.«

Ps 15,2-5

Kdor hodi brez madeža in dela pravično,
misli prav v svojem srcu in ne obrekuje z jezikom,
kdor svojemu bližnjemu nič hudega ne stori.
Odpev: »Zmagovalec bo sedel na mojem prestolu.«
Kdor ne zasramuje svojega soseda;
kdor ničvredneža ne ceni,
časti pa tiste, ki se bojijo Gospoda.
Odpev: »Zmagovalec bo sedel na mojem prestolu.«
Kdor tudi sebi v škodo ne spreminja prisege,
svojega denarja ne posoja oderuško
in zoper nedolžnega ne sprejema podkupnine.
Odpev: »Zmagovalec bo sedel na mojem prestolu.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, nagni mi srce k svojim odredbam; podári mi svojo postavo. Aleluja.

Jezus išče izgubljene, da bi jih zveličal

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 19,1-10)

Tisti čas je Jezus prišel v Jeriho in šel skozi mesto. In glej, bil je neki mož, Zahej po imenu, ki je bil višji cestninar in bogat. Želel je videti Jezusa, kdo je, pa ni mogel zaradi množice, ker je bil majhne postave. Tekel je torej dalje in splezal na divjo smokvo, da bi ga videl, zakaj tam je moral iti mimo.

Ko je Jezus prišel na ono mesto, je pogledal gor in mu rekel: »Zahej, stopi hitro dol; danes moram ostati v tvoji hiši.« In stopil je hitro dol in ga z veseljem sprejel. Ko so to videli, so vsi godrnjali, češ: »Ustavil se je pri grešnem človeku.« Zahej pa je stopil pred Gospoda in rekel: »Glej, Gospod, polovico svojega imetja dam ubogim in, ako sem koga v čem prevaral, povrnem četverno.« Jezus mu je rekel: »Danes je v tej hiši prišlo zveličanje, ker je tudi on Abrahamov sin. Sin človekov je namreč prišel iskat in zveličat, kar je izgubljenega.«
Sv. Elizabeta Ogrska (leto II), obvezni god

»Resnično, povem vam: Kar ste storili kateremu izmed teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.« (Mt 25,40)

Berilo

Krepostna žena je okras domače hiše

Berilo iz Sirahove knjige (Sir 26,1-3.13-18)

Srečen mož vrle žene, število njegovih let se podvoji! Pogumna žena razveseljuje svojega moža, on izpolni v miru svoja leta. Vrla žena je dober delež, tistim, ki se bojijo Gospoda, se daje v posest.

Milina žene razveseljuje njenega moža in njena razumnost ga krepi. Molčeča žena je Gospodov dar in dobro vzgojena duša se ne da poplačati. Milina čez milino je sramežljiva žena in nič ne odtehta vzdržne duše. Kakor sonce sije na Gospodovih višavah, tako je lepota vrle žene okras njene hiše. Kakor sveti svetilka na svetem svečniku, taka je lepota njenega obraza na ravni postavi. Kakor zlati stebri na srebrnih podstavah, take so lepe noge na trdnih petah.

Psalm 30

Odpev: »Gospod, ti si moja moč in moje zavetje.«

Ps 30,4.8.20.24-25

Gospod, ti si moja trdnjava in moje zatočišče,
zaradi svoje dobrote me vodi!
Tvoja ljubezen mi je v radost in veselje,
usmilil si se moje bede.
Odpev: »Gospod, ti si moja moč in moje zavetje.«
Gospod, kako velika je tvoja dobrota,
ki si jo prihranil za svoje prijatelje.
Izkazuješ jo vpričo svojega ljudstva
tistim, ki se tebi izročajo.
Odpev: »Gospod, ti si moja moč in moje zavetje.«
Ljubite Gospoda, njegovi zvesti služabniki!
Gospod vas varuje, ošabne pa ponižuje.
Okrepite se in opogumite
vsi, ki upate v Gospoda.
Odpev: »Gospod, ti si moja moč in moje zavetje.«

Evangelij

Sir 26,16

Aleluja

Aleluja. Kakor sonce, ki vzhaja na gospodovih višavah, je lepota dobre žene v njeni urejeni hiši. Aleluja.

Kar ste storili mojim bratom, ste storili meni

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 25,31-40)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Ko pride Sin človekov v svoji slavi in vsi angeli z njim, takrat bo sédel na prestol svoje slave. Zbrali se bodo pred njim vsi narodi in ločil bo ene od drugih, kakor loči pastir ovce od kozlov; in postavil bo ovce na svojo desnico, kozle pa na levico.

Tedaj poreče kralj tistim, ki bodo na njegovi desnici: 'Pridite, blagoslovljeni mojega Očeta, prejmite kraljestvo, ki vam je pripravljeno od začetka sveta! Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti; žejen sem bil in ste mi dali piti; popotnik sem bil in ste me sprejeli; nag sem bil in ste me oblekli; bolan sem bil in ste me obiskali; v ječi sem bil in ste prišli k meni.'

Tedaj mu bodo pravični odgovorili: 'Gospod, kdaj smo te videli lačnega in smo te nasitili ali žejnega in smo ti dali piti? Kdaj smo te videli popotnika in smo te sprejeli ali nagega in te oblekli? Ali kdaj smo te videli bolnega ali v ječi in smo prišli k tebi?' In kralj jim bo odgovoril: 'Resnično, povem vam: Kar ste storili kateremu izmed teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.'

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Elizabeta Ogrska

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Nekatere Cerkve so duhovno žive, druge bolj mrtve, zaprte vase ali mlačne. Angelu v Laodiceji očita, da so verniki mlačni in ne vedo, da so ubogi. Vabi jih k očiščenju in odločnosti. Zato stoji pred njihovimi srci in trka, da bi mu odprli. Pozoren bom na mlačnost, bolj odločno se bom boril proti grehu. Gospod, naj ne izgubim občutka za tvojo besedo in ti odgovorim z deli ljubezni, ko trkaš na vrata mojega srca.

Evangelij

Bogat cestninar želi srečati Jezusa in ob njem spremeniti življenje. Ob Jezusovem prihodu v Jeriho teče Zahej naprej in spleza na drevo, da bi ga videl. Jezus ga opazi, pokliče in stopi v njegovo hišo. Zahej najde, kar je iskal. Z Zahejem bom šel tja, kjer bo šel mimo Jezus. Gospod, hvala, ker me iščeš takega, kakršen sem. Bodi mi blizu v besedi, v molitvi in evharistiji.

Primož Krečič

Sv. Elizabeta Ogrska (17. november)