Božja beseda za ponedeljek, 16. novembra 2020

Teden zaporov (teden pred nedeljo Kristusa kralja)

Ponedeljek 33. tedna med letom (leto II)

»Tisti, ki so hodili spredaj, so ga grajali, naj umolkne; on pa je še bolj vpil: 'Davidov sin, usmili se me!'« (Lk 18,39)

Berilo

Božji opomin k spreobrnjenju

Berilo iz knjige Razodetja (Raz 1,1-4;2,1-5)

Razodetje Jezusa Kristusa, ki mu ga je Bog dal, da bi pokazal svojim služabnikom, kar se mora skoraj zgoditi, in ga je po svojem angelu dal oznaniti svojemu služabniku Janezu. On je pričeval o Božji besedi in o pričevanju Jezusa Kristusa, kar je videl. Blagor mu, kdor bere, in kateri poslušajo besede prerokbe, ter spolnjujejo, kar je v njej pisano, zakaj čas je blizu.

Janez sedmerim cerkvam, ki so v Aziji: Milost vam in mir od njega, ki je, ki je bil in ki bo, in od sedmerih duhov, ki so pred njegovim prestolom.

Slišal sem Gospoda, ki mi je rekel: »Angelu cerkve v Efezu piši: ›To govori on, ki drži sedmero zvezd v svoji desnici, on, ki hodi sredi med sedmerimi zlatimi svečniki: Poznam tvoja dela in tvoj trud in tvojo stanovitnost in da ne moreš prenesti hudobnih; preskusil si tiste, ki se imenujejo apostoli, pa niso, ter si našel, da so lažniki; stanovitnost imaš in si trpel zaradi mojega imena in se nisi utrudil. Ali zoper tebe imam, da si opustil svojo prvotno ljubezen. Spomni se torej, od kod si padel, in se spreobrni in opravljaj prva dela.‹«

Psalm 1

Odpev: »Zmagovalec bo jedel od drevesa življenja.«

Ps 1,1-4.6

Blagor človeku, ki se ne ravna po brezbožnih,
ne stopa na pot grešnikov
in ne poseda v družbi porogljivcev,
marveč se veseli Gospodove postave.
Odpev: »Zmagovalec bo jedel od drevesa življenja.«
Je ko drevo, zasajeno ob potokih vodá,
ki daje ob svojem času svoj sad
in njegovo listje ne ovene;
kar koli dela, vse mu uspeva.
Odpev: »Zmagovalec bo jedel od drevesa življenja.«
Ne tako brezbožni, ne tako!
Ti so kakor pleve, ki jih veter raznaša.
Gospod pozna pot pravičnih,
pot brezbožnih pa vodi v pogubo
Odpev: »Zmagovalec bo jedel od drevesa življenja.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, poúči me, da bom spolnjeval tvojo postavo, in držal jo bom z vsem svojim srcem. Aleluja.

Slepi prosi Jezusa, da bi videl

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 18,35-43)

Ko se je Jezus bližal Jerihi, je slep človek sedél kraj pota in prosil vbogajme. Ko je slišal množico, ki je šla mimo, je vpraševal, kaj bi to bilo. Povedali so mu: »Mimo gre Jezus iz Nazareta.« In zavpil je: »Jezus, Sin Davidov, usmili se me!« Spredaj gredoči so ga svarili, naj utihne. On pa je še glasneje kričal: »Sin Davidov, usmili se me!« Jezus je tedaj obstal in rekel, naj ga pripeljejo k njemu. Ko se je približal, ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« On pa je rekel: »Gospod, da spregledam.«

In Jezus mu je rekel: »Spreglej, tvoja vera te je ozdravila.« V hipu je spregledal, šel za njim in slavil Boga. In vse ljudstvo je dalo Bogu hvalo, ko je to videlo.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Marjeta Škotska

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Evangelist piše, kar mu je bilo razodeto o Jezusu Kristusu in usodi sveta. Voditelja v Efezu pohvali, ker se trudi za Božje kraljestvo in prenaša nasprotovanje, graja pa ga zaradi premajhne ljubezni. Trudil se bom poživiti ljubezen do Jezusa. Gospod, hvala, ker me po padcih vabiš, da se zopet vrnem k ljubezni in dobroti.

Evangelij

Na poti v Jeriho se Jezus sreča s slepim beračem. Ta kriči po rešitvi. Posebnost je, da ima globoko zaupanje v Jezusa, prizna ga za Mesija in Rešitelja. Okrepil bom vero v Jezusovo moč, da me more ozdraviti. Gospod, podari mi vero tega berača, da bom vse v življenju povezal s teboj.

Primož Krečič