Božja beseda za sredo, 18. novembra 2020

Teden zaporov (teden pred nedeljo Kristusa kralja)

Sreda 33. tedna med letom (leto II)

»In rekel mu je: ›Prav, dobri služabnik, ker si bil v malem zvest, imej oblast nad desetimi mesti‹.« (Lk 19,17)

Berilo

Razodetje večne Božje svetosti

Berilo iz knjige Razodetja (Raz 4,1-11)

Jaz, Janez sem videl: glej, odprta vrata v nebesih, in prvi glas, ki sem ga slišal, kakor bi tromba govorila z menoj, je govoril: »Stopi sèm gor in pokazal ti bom, kar se bo za tem zgodilo.« Takoj sem se zamaknil; in glej, prestol je stal v nebesih in na prestolu je nekdo sedel.

In sedeči je bil na pogled kakor kamen jaspis in sard, in mavrica okrog prestola je bila videti kakor smaragd. In okrog prestola je bilo štiriindvajset prestolov in na prestolih je sedelo štiriindvajset starešin, oblečenih v bela oblačila, in na njih glavah so bili zlati venci. In od prestola so prihajali bliski in glasovi in gromi. In sedem plamenic je gorelo pred prestolom: to so sedmeri Božji duhovi.

In pred prestolom je bilo kakor stekleno morje podobno kristalu. In sredi pred prestolom in okrog prestola so bila štiri živa bitja, polna oči spredaj in zadaj; in prvo bitje podobno levu in drugo bitje podobno teletu in tretje bitje z obličjem kakor človek in četrto bitje podobno letečemu orlu.

In ta štiri bitja so imela vsako po šest peruti in so bila okrog in okrog ter znotraj polna oči; in so brez počitka govorila podnevi in ponoči: ›Svet, svet, svet, Gospod, vsemogočni Bog, ki je bil, ki je in ki bo.‹ In ko so bitja dala slavo in čast in hvalo na prestolu sedečemu, ki živi na vekov veke, je padlo štiriindvajset starešin pred sedečega na prestolu in molilo njega, ki živi na vekov veke, in položilo svoje vence pred prestol, govoreč: »Vreden si, naš Gospod in Bog, da prejmeš slavo in čast in moč; zakaj ti si vse ustvaril in po tvoji volji je bivalo in bilo ustvarjeno.«

Psalm 150

Odpev: »Svet, svet, svet si ti, Gospod, Bog nebeških čet!«

Ps 150,1-2.3-4.5-6

Hvalite Gospoda v njegovem svetišču,
hvalite ga na njegovem veličastnem nebu!
Hvalite ga zaradi njegovih mogočnih del,
hvalite ga zaradi njegovega najvišjega veličastva.
Odpev: »Svet, svet, svet si ti, Gospod, Bog nebeških čet!«
Hvalite ga z glasom trobente,
hvalite ga na harfo in citre!
Hvalite ga z bobnom in rajalnim plesom,
hvalite ga na strune in piščali!
Odpev: »Svet, svet, svet si ti, Gospod, Bog nebeških čet!«
Hvalite ga na cimbale milozvočne,
hvalite ga na cimbale močno doneče!
Vse, kar diha, naj hvali Gospoda,
vse, kar diha, naj hvali Gospoda!
Odpev: »Svet, svet, svet si ti, Gospod, Bog nebeških čet!«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Po svoji dobroti me ohrani pri življenju in držal bom odredbe tvojih ust. Aleluja.

Z Božjimi darovi je treba sodelovati in prinašati sadove

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 19,11-28)

V Jerihi je Jezus pripovedoval priliko, ker je bil blizu Jeruzalema in so ljudje mislili, da se bo Božje kraljestvo takoj razodelo: »Neki človek plemenitega rodu je šel v daljno deželo, da bi zase pridobil kraljevsko oblast in se vrnil. Poklical je pa svojih deset služabnikov in jim dal deset min (zlatnikov) ter jim rekel: ›Trgujte, dokler ne pridem.‹ Njegovi podaniki pa so ga sovražili in so poslali za njim poslance, ki naj bi sporočili: ›Nočemo, da bi ta zavladal nad nami.‹

Zgodilo pa se je, da je dobil kraljevsko oblast in se vrnil; velel je poklicati tiste služabnike, katerim je bil dal denar, da bi zvedel, koliko so pritržili. Prišel je prvi in rekel: ›Gospod, tvoj zlatnik jih je pridobil deset.‹ ›Prav, dobri in zvesti služabnik,‹ mu je rekel; ›ker si bil v malem zvest, imej oblast nad desetimi mesti.‹ In prišel je drugi ter rekel: ›Tvoj zlatnik, gospod, jih je pridobil pet.‹ Rekel je tudi temu: ›Tudi ti bodi nad petimi mesti.‹

Zopet drug je prišel in rekel: ›Glej, gospod, tu je tvoj zlatnik, ki sem ga imel shranjenega v prtiču; bal sem se te namreč, ker si strog človek: dvigaš, česar nisi vložil, in žanješ, česar nisi vsejal.‹ ›Iz tvojih ust te sodim, malopridni služabnik,‹ mu reče; ›vedel si, da sem strog človek, ki dvigam, česar nisem vložil, in žanjem, česar nisem vsejal. Zakaj torej nisi dal mojega denarja v menjalnico in bi ga jaz po vrnitvi izterjal z obrestmi?‹

In rekel je zraven stoječim: ›Vzemite mu zlatnik in ga dajte temu, ki jih ima deset.‹ In rekli so mu: ›Gospod, ima jih že deset.‹ Povem vam: ›Vsakemu, kdor ima, se mu bo dalo; tistemu, ki nima, pa se bo vzelo še to, kar ima. Tiste moje sovražnike, ki niso hoteli, da bi bil jaz nad njimi kralj, pa pripeljite semkaj ter jih vpričo mene posekajte.‹« Po teh besedah je šel Jezus dalje na poti v Jeruzalem.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Odo Clunyjski

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Janez ima prikazen nebeškega sveta. Vidi prestol, ki vodi do gledanja Boga, okrog njega so simbolične podobe: 24 starešin, 7 bakel in 4 živa bitja. Ta kažejo na skrivnost Boga in ga slavijo. Njegova slava presega vse človeške predstave. Naj se vse moje bitje klanja le Bogu in mu daje prvo čast. Gospod Jezus, pomagaj mi slaviti skrivnost Očeta, ki je trikrat sveti vladar vsega, kar biva.

Evangelij

Gospod odpotuje. Služabnikom zaupa premoženje, da bi trgovali z njim. Eden v strahu zakoplje zaupani mu denar. Misli si, da se ne splača truditi. Odgovorno bom razvijal darove, ki so mi zaupani. Da ne bom nikoli rekel, da se ne da nič narediti. Gospod, pomagaj mi živeti v zaupanju in dejavnosti kot odgovoren služabnik vsega bogastva, ki mi je zaupano.

Primož Krečič