Božja beseda za torek, 7. junija 2022

Torek 10. tedna med letom (leto II)

»Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta.« (Mt 5,16)

Berilo

Bog po Eliju varuje vdovo lakote

Berilo iz 1. knjige kraljev (1 Kr 17,7-16)

Potok, ob katerem se je skrival prerok Elija, je čez nekaj časa usahnil, ker v deželi ni bilo dežja. Tedaj je Eliju prišla Gospodova beseda: »Vstani in pojdi v Sarepto pri Sidonu in tam ostani! Zapovedal sem tam neki vdovi, da te preživi.« Vstal je torej in šel v Sarepto.

Ko je prišel do mestnih vrat, glej, je bila tam vdova, ki je nabirala drva. Poklical jo je in rekel: »Prinesi mi, prosim, malo vode v vrču, da bom pil!« Ko je šla, da bi prinesla, je zaklical za njo: »Prinesi mi, prosim, tudi grižljaj kruha s seboj!« Odgovorila je: »Kakor resnično živi Gospod, tvoj Bog, nimam nič pečenega, ampak samo peščico moke v loncu in malo olja v vrču. Glej, naberem malo drv, da pojdem in to pripravim zase in za svojega sina, da bova jedla in potem umrla.« Elija ji je rekel: »Ne boj se! Pojdi in stori, kakor si rekla! Vendar naredi iz tega najprej kolaček meni in mi ga prinesi, sebi in svojemu sinu pa ga naredi potem! Kajti tako govori Gospod, Izraelov Bog: ,Moka v loncu ne bo pošla in olja v vrču ne bo zmanjkalo do dneva, ko bo Gospod dal dežja na zemljo.'«

Šla je in storila po Elijevi besedi. In imeli so jesti, ona, on in njena hiša, dolgo časa. Moka v loncu ni pošla in olja v vrču ni zmanjkalo po Gospodovi besedi, ki jo je govoril po Eliju.

Psalm 4

Odpev: »Razjasni svoj obraz nad nami.«

Ps 4,2-3.4-5.7-8

Pravični Bog, usliši me, ko kličem,
saj si mi v stiski pomagal;
usmili se me in usliši mojo molitev!
Ljudje, zakaj ste zakrknjeni in iščete laž?
Odpev: »Razjasni svoj obraz nad nami.«
Gospod me usliši, ko kličem k njemu.
Trepetajte in nikar ne grešite,
premislite v svojem srcu,
na svojih ležiščih, in umolknite!
Odpev: »Razjasni svoj obraz nad nami.«
Mnogi govorijo: »Kdo nam da videti srečo?«
Gospod, razjasni svoj obraz nad nami!
Dal si mi v srce večje veselje,
kakor ob času obilice žita in vina.
Odpev: »Razjasni svoj obraz nad nami.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, tvoje zapovedi razveseljujejo srce, tvoj ukaz razsvetljuje oči. Aleluja.

Kristjani luč sveta

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 5,13-16)

Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se solí? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo. Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Robert

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo


Ob hudi suši presahne potok Kerít, kamor se je zatekel Elija, a Bog mu pravi, naj gre k vdovi v Sarepto. Tudi ona je v stiski, vendar deli revščino z njim. Zajema moko iz lonca in olje iz vrča, da se povečuje. Ob tem se učim zaupanja, da Bog rešuje iz vsake stiske in da je vedno treba deliti. Gospod, hvala za milost, da morem deliti, kar imam, in hvaležno sprejemam darove drugih.


Evangelij


Učenec je sol in luč v svojem okolju. Toda sol lahko izgubi svojo slanost in tudi učenec more postati neprepričljiv, če se prilagodi svetu. V vsem se bom trudil pričevati za svojo vero in dajati okolju prijeten okus Jezusove ljubezni. Gospod, pomagaj mi vztrajati v predanosti in zvestobi tebi. Naj moja dejanja in besede odsevajo gotovost tvoje bližine in Očetove naklonjenosti.

Primož Krečič