HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za torek, 29. decembra 2020

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Tomaz Becket


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (Sv. Družina)
(28.12.2014 ob 10h, dolžina: 11:53)

Br. Jaro Knežević, kapucin

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

Sv. Družina - Jožef Rogač - Podčetrtek
(28.12.2014 ob 10h, dolžina: 6:34)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Sv. Družina
(28.12.2014 ob 9h, dolžina: 13:36)

Msgr. Gašper Rudolf je župnik župnije Medana.

Vse homilije »

Peti dan božične osmine

»Kajti moje oči so videle tvojo rešitev, ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev.« (Lk 2,30-31)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Spoznanje Boga je v tem, da izpolnjujem njegove zapovedi, zlasti, da živim ljubezen do njega in do bližnjih. Glede na to nimajo teže posebna spoznanja in vedenja o Bogu. Trudil se bom v dejanju uresničevati vero na vseh področjih življenja. Gospod, hvala, ker si mi tako odkril skrivnost Božjega bivanja, da je vera življenje zastonjske ljubezni do Boga in do ljudi.

Evangelij

Simeon hvali Boga, ker je mogel v otroku Jezusu srečati obljubljenega Mesija, Mariji pa napoveduje veliko bolečin. Odrešenje prihaja po preprostosti in trpljenju, ki ga je treba sprejeti in podariti. Naj bom v življenju pozoren na Jezusove prihode. Gospod, Simeon se je ves predal službi tebi in te pričakoval. Pomagaj mi z veseljem hrepeneti po srečanju s teboj.

Primož Krečič

Berilo

Ljubezen do bližnjega je vir Božje luči

Berilo iz 1. Janezovega pisma (1 Jn 2,3-11)

Preljubi, po tem vemo, da poznamo Jezusa, če spolnjujemo njegove zapovedi. Kdor pravi: »Poznam ga«, pa njegovih zapovedi ne spolnjuje, je lažnik in v njem ni resnice. Kdor pa njegovo besedo spolnjuje, v tem je resnično Božja ljubezen dovršena. Po tem spoznamo, da smo v njem. Kdor pravi, da v njem ostane, mora tudi sam tako živeti, kakor je on živel.

Preljubi, ne pišem vam nove zapovedi, ampak staro zapoved, ki ste jo imeli od začetka. Stara zapoved je beseda, ki ste jo slišali. Z druge strani pa vam pišem novo zapoved, ki je resnična v njem in v vas, ker tema izginja in resnična luč že sveti. Kdor pravi, da je v luči, pa svojega brata sovraži, je še zdaj v temi. Kdor svojega brata ljubi, ostane v luči in v njem ni spotike. Kdor pa svojega brata sovraži, je v temi in hodi v temi in ne ve, kam gre, ker mu je tema oslepila oči.

Psalm 96

Odpev: »Veselijo naj se nebesa in zemlja.«

Ps 96,1-3.5-6

Pojte Gospodu novo pesem,
pojte Gospodu vse dežele!
Pojte Gospodu, slavite njegovo ime.
Odpev: »Veselijo naj se nebesa in zemlja.«
Oznanjajte dan na dan njegovo rešenje,
pripovedujte o njegovem veličastvu med narodi,
o njegovih čudovitih delih med vsemi ljudstvi!
Odpev: »Veselijo naj se nebesa in zemlja.«
Gospod je ustvaril nebesa,
veličastvo in dostojanstvo stopata pred njim,
moč in sijaj napolnjujeta njegovo svetišče.
Odpev: »Veselijo naj se nebesa in zemlja.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Beseda je meso postala in med nami prebivala; kateri so ga sprejeli, jim je dal pravico, da postanejo Božji otroci. Aleluja.

Jezus je luč v razsvetljenje poganov

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 2,22-35)

Ko so se dopolnili dnevi očiščevanja po Mojzesovi postavi, so prinesli Jezusa njegovi starši v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda, kakor je pisano v Gospodovi postavi: »Vsak moški prvorojenec bodi posvečen Gospodu«, in da bi dali v daritev »dve grlici ali dva golobčka«, kakor je rečeno v Gospodovi postavi.

In glej, bil je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ in je pričakoval Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil z njim. Razodeto mu je bilo od Svetega Duha, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega Maziljenca. Prišel je po navdihnjenju v tempelj.

Ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj storili po običaju postave, ga je tudi on vzel v naročje, zahvalil Boga in rekel: »Zdaj odpuščaš, Gospod, svojega služabnika po svoji besedi v miru: kajti moje oči so videle tvoje zveličanje, ki si ga pripravil pred obličjem vseh narodov: luč v razsvetljenje poganov in slavo Izraela, tvojega ljudstva.«

Njegov oče in njegova mati sta se čudila temu, kar se je o njem govorilo. Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, kateremu se bo nasprotovalo, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli iz mnogih src.«
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2021