Božja beseda za sredo, 28. septembra 2022

Sreda 26. tedna med letom (leto II)

»Sin človekov pa nima, kamor bi glavo naslonil.« (Lk 9,58)

Berilo

Človekovo prepiranje z Bogom nima smisla

Berilo iz Jobove knjige (Job 9,1-12.14-16)

Tedaj je Job odgovoril in rekel: »Resnično, vem, da je tako: kako more človek prav imeti proti Bogu? Če bi se hotel pravdati z njim, bi mu ne mogel na tisoč reči ene odgovoriti. Modrega srca je in silne moči; kdo bi se mu uprl in ostal nepoškodovan? On prestavlja gore, ne da bi to opazile, jih prevrača v svojem srdu. On pretresa zemljo z njenega mesta, da se majejo njeni temelji. On zapove soncu in ne sije ter pod pečatom zapira zvezde. Sam razpenja nebo in stopa po visokih morskih valovih. Veliki voz in Oriona je ustvaril ter Plejade in ozvezdje juga. On dela velike, nedoumljive reči, čudeže, ki jim ni števila.

Če gre poleg mene, ga ne vidim, ko odide, ga ne opazim. Če ugrabi, kdo bi mu zabranil? Kdo bi mu rekel: ›Kaj delaš?‹ Koliko manj bi mu jaz odgovoril, četudi bi svoje besede nanj izbral! Četudi bi bil pravičen, bi ne mogel odgovoriti, temveč bi moral svojega sodnika prositi milosti. Če bi ga poklical, da bi mi odgovoril, bi ne verjel, da bi moj glas uslišal.«

Psalm 88

Odpev: »Naj pride k tebi moja molitev.«

Ps 88,10-11.12-13.14-15

Gospod, k tebi kličem vsak dan,
k tebi razprostiram svoje roke.
Ali delaš čudeže za mrtve?
Ali bodo mrliči vstali in te hvalili?
Odpev: »Naj pride k tebi moja molitev.«
Mar se tvoja dobrota oznanja v grobu,
tvoja zvestoba v kraljestvu smrti?
Mar se tvoja čuda razodevajo v temi
in tvoja milost v kraju pozabljenja?
Odpev: »Naj pride k tebi moja molitev.«
Jaz pa vpijem k tebi, Gospod,
zjutraj prihaja k tebi moja molitev.
Zakaj zametuješ mojo prošnjo, Gospod,
skrivaš svoje obličje pred mano?
Odpev: »Naj pride k tebi moja molitev.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Sprejmite v krotkosti vsajeno besedo, ki more rešiti vaše duše. Aleluja.

Jezusov učenec gre povsod za učiteljem

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 9,57-62)

Ko so Jezus in učenci šli po poti, mu je nekdo rekel: »Za teboj bom hodil, kamor koli pojdeš.« Jezus mu je odgovoril: »Lisice imajo brloge in ptice pod nebom gnezda, Sin človekov pa nima, kamor bi glavo naslonil.« Drugemu je pa rekel: »Hodi za menoj!« Ta je dejal: »Gospod, dovoli mi, da prej grem in pokopljem svojega očeta.« Toda rekel mu je: »Pusti, naj mrtvi svoje mrtve pokopljejo, ti pa pojdi in oznanjaj Božje kraljestvo.« Še drug mu je rekel: »Hodil bom za teboj, Gospod, toda dovoli mi, da se prej poslovim od svojih domačih.« Jezus mu je pa rekel: »Nihče kdor roko položi na plug in se nazaj ozira, ni pripraven za Božje kraljestvo.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Venčeslav Češki

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Trije prijatelji razmišljajo o vzroku Jobovega trpljenja. Ne more biti drugače, da je grešil in to je kazen. Bog je blizu, vendar je tako moder in velik, da se z njim ni mogoče meriti. V preizkušnji ostane mnogo nepojasnjenega, toda ne bom izgubil upanja in krivil Boga. Gospod, daj luč poguma vsem, ki mislijo, da si jim storil krivico in ne morejo več verovati.

Evangelij

Trem ljudem razlaga Jezus, da hoja za njim ne pomeni le, da poslušajo njegovo oznanilo in modrost, ampak da so pri njem in z njim živijo. Če je on prva svetinja, mu ne smejo postavljati pogojev. V molitvi bom odkrival vse, kar me ovira pri svobodni hoji za Jezusom. Gospod, pomagaj mi odvreči izgovore, pogoje in kompromise, da bom tvoj resnični učenec.

Primož Krečič