Božja beseda za nedeljo, 26. decembra 2021

Sv. Družina (leto C)

»In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori« (Lk 2,47)

1. berilo

Kdor se boji Boga, spoštuje starše

Berilo iz 1. Samuelove knjige (1 Sam 1,20-22.24-28)

Ko so pretekli tisti dnevi, je Ana spočela in rodila sina. In dala mu je ime Samuel, ker je rekla: »Od Gospoda sem ga želela.« Mož Elkaná je tedaj šel gor z vso svojo hišo, da bi daroval Gospodu praznično klavno daritev in svoj zaobljubni dar. Ana pa ni šla, rekla je namreč svojemu možu: »Ko bom otroka odstavila, ga pripeljem, da se pokaže pred Gospodovim obličjem in ostane tam za vedno.« Ko ga je odstavila, ga je peljala s seboj s triletnim juncem vred, s škafom moke in mehom vina; pripeljala ga je v Gospodovo hišo v Šilu, čeprav je bil deček še mlad. Zaklali so junca in pripeljali dečka k Éliju. Rekla je: »O, moj gospod! Kakor živi tvoja duša, moj gospod, jaz sem žena, ki je tukaj pri tebi stala in molila h Gospodu. Za tega dečka sem molila in Gospod mi je izpolnil željo, ki sem si jo od njega zaželela. Pa tudi jaz sem ga zaželela Gospodu; vse dni, ki jih bo živel, naj bo zaželen Gospodu.« In deček je tam padel na kolena pred Gospodom.

Psalm 84

Odpev: »Gospod, blagor njim, ki prebivajo v tvoji hiši«

Ps 84,2-3.5.6.9-10

Kako ljuba so tvoja prebivališča, Gospod nad vojskami!
Moja duša hrepeni, kar medli po Gospodovih dvorih!
Moje srce in moje telo vriskata,
kličeta k živemu Bogu.
Odpev: »Gospod, blagor njim, ki prebivajo v tvoji hiši«
Blagor njim, ki prebivajo v tvoji hiši:
vedno te bodo hvalili.
Blagor človeku, ki najde svojo moč v tebi,
srce ga vleče na potovanje.
Odpev: »Gospod, blagor njim, ki prebivajo v tvoji hiši«
Gospod, Bog nad vojskami, usliši mojo molitev,
poslušaj, o Bog Jakobov!
Poglej na nas, o Bog, naš varuh,
ozri se na obličje svojega maziljenca!
Odpev: »Gospod, blagor njim, ki prebivajo v tvoji hiši«

2. berilo

Družinsko življenje v Gospodu

Berilo iz 1. Janezovega pisma (1 Jn 3,1-2.21-24)

Preljubi, poglejte, kakšno ljubezen nam je podáril Oče: Božji otroci se imenujemo in to tudi smo. Svet nas zato ne spoznava, ker ni spoznal njega. Preljubi, zdaj smo Božji otroci; ni pa še razodeto, kaj bomo. Vemo pa, da mu bomo podobni, ko se bo razodel, ker ga bomo gledali takšnega, kakršen je. Preljubi, če pa nas naše srce ne obsoja, smo lahko z Bogom zaupni in dobimo od njega, kar ga prosimo, ker se držimo njegovih zapovedi in delamo, kar mu je všeč. To pa je njegova zapoved, da verujemo v ime njegovega Sina Jezusa Kristusa in se ljubimo med seboj, kakor nam je zapovedal. Kdor se drži njegovih zapovedi, ostaja v Bogu in on v njem. Da ostaja v nas, pa spoznamo po Duhu, ki nam ga je dal.

Evangelij

Kol 3,15a.16a

Aleluja

Aleluja. Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, Kristusova beseda naj bogato prebiva med vami. Aleluja.

Dvanajstletni Jezus med učitelji

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 2,41-52)

Jezusovi starši so vsako leto za velikonočne praznike hodili v Jeruzalem. Ko je bil star dvanajst let, so šli na pot po praznični navadi. In ko so se po končanih prazničnih dneh vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. Mislili so, da je pri popotni druščini, in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so strmeli nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako stóril? Tvoj oče in jaz sva te žalostna iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel. Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, ohranila v svojem srcu. Jezus pa je napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh.

Sv. Družina

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Štefan

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Misli Benedikta XVI.

Letos nam bogoslužje predstavlja znamenit evangeljski dogodek o dvanajstletnem Jezusu, ki je ostal v jeruzalemskem templju, ne da bi starša za to vedela. Ona sta ga začudena in zaskrbljena po treh dneh našla, ko je razpravljal z učitelji postave. Materi, ki je zahtevala pojasnilo, je Jezus odgovoril, da mora 'biti v tem, kar je', torej v hiši, od njegovega Očeta, Boga (prim. Lk 2,49). V tem dogodku je videti deček Jezus poln gorečnosti do Boga in templja. Vprašajmo se, od ...

 …

Več ...

Benedikt XVI.

Komentar cerkvenih očetov

Sveti Beda Častitljivi pravi: »Dogodek dvanajstletnega Jezusa v templju nam govori o njegovi človeškosti tako, da se lahko dvignemo k razumevanju njegove božanskosti. S to starostjo je začel potrjevati svojo popolnost.« Sv. Ambrož opaža, da časovna omemba treh dni nakazuje na vstajenje.« Origen pravi, da »Jezus poučuje tako, da sprašuje in tako izraža ponižnost, ki je primerna za dvanajstletnika.« Origen nadaljuje: »Jezus je izpovedal, da je v templju svojega Očeta, tistega Očeta, ki nam ga ...

 …

Več ...

Kdo so cerkveni očetje?