Božja beseda za petek, 24. maja 2024

Marija, Pomočnica kristjanov - Marija Pomagaj, zavetnica Slovencev, slovesni praznik

»Tako je Jezus v galilejski Kani naredil prvo od znamenj in razodel svoje veličastvo in njegovi učenci so verovali vanj.« (Jn 2,11)

1. berilo

Na nebu se je prikazalo veliko znamenje

Berilo iz knjige Razodetja (Raz 12,1.3.7-12.17)

Na nebu se je prikazalo veliko znamenje: žena, obdana s soncem, in pod njenimi nogami mesec in na njeni glavi venec iz dvanajstih zvezd. Nato se je na nebu prikazalo drugo znamenje: glej, velik zmaj, rdeč kot ogenj. V nebesih je nastala vojska: Mihael in njegovi angeli so se vojskovali zoper zmaja; tudi zmaj se je vojskoval in njegovi angeli, a niso zmogli in tudi ni bilo v nebesih več mesta zanje. In pahnjen je bil veliki zmaj, stara kača, ki se imenuje hudič in satan, ki zapeljuje ves svet; pahnjen je bil na zemljo in njegovi angeli so bili pahnjeni z njim.

Slišal sem močan glas v nebesih, ki je govoril: »Zdaj se je uresničilo odrešenje, moč in kraljevanje našega Boga in oblast njegovega Kristusa, kajti pahnjen je bil tožnik naših bratov, ki jih je tožil pred našim Bogom noč in dan. Oni so ga premagali z Jagnjetovo krvjo in z besedo svojega pričevanja in niso ljubili svojega življenja do smrti. Zato se radujte, nebesa, in vi, ki prebivate v njih.« In razsrdil se je zmaj nad ženo in se je šel vojskovat z drugimi iz njenega rodu, ki izpolnjujejo Božje zapovedi in imajo pričevanje Jezusovo.

Spev z odpevom

Odpev: »Hvalimo Gospoda z veselim glasom.«

Raz 15,3-4

Velika in čudovita so tvoja dela,
Gospod, vsemogočni Bog;
pravična in resnična so tvoja pota, Kralj vekov.
Kdo bi se ne bal, Gospod, in ne slavil tvojega imena?
Odpev: »Hvalimo Gospoda z veselim glasom.«
Kajti ti sam si svet;
vsi narodi bodo prišli
in padli pred teboj na kolena,
ker so se razodele tvoje sodbe.
Odpev: »Hvalimo Gospoda z veselim glasom.«

2. berilo

Bog je poslal svojega Sina, rojenega iz žene

Berilo iz pisma apostola Pavla Galačanom (Gal 4,4-7)

Bratje in sestre, ko je nastopíla polnost časa, je Bog poslal svojega Sina, rojenega iz žene, rojenega pod postavo, da bi odkupil tiste, ki so bili pod postavo, da bi mi prejeli posinóvljenje. Ker pa ste sinôvi, je Bog poslal v naša srca Duha svojega Sina, ki vpije: »Aba, Oče!« Potemtakem nisi več suženj, temveč sin, če pa si sin, si tudi dedič po Bogu.

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Blažena Mati in brezmadežna Devica, prosi za nas, danes in vselej, pri Gospodu, našem Bogu. Aleluja.

Mati pravi: »Kar koli vam reče, storite.«

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 2,1-11)

V galilejski Kani je bila svatba in Jezusova mati je bila tam. Povabljeni pa so bili na svatbo tudi Jezus in njegovi učenci. Ko je vino pošlo, je rekla Jezusu njegova mati: »Vina nimajo.« Jezus ji odgovori: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.« Njegova mati je rekla strežnikom: »Kar koli vam reče, storite!« Stalo pa je tam po šegi judovskega očiščevanja šest kamnitih vrčev, ki so držali po dve ali tri mere. Jezus je rekel strežnikom: »Napolnite vrče z vodo.« In napolnili so jih do vrha. Nato jim je rekel: »Zajemite zdaj in nesite starešini.« In nesli so. Ko pa je starešina pokusil vodo, ki je postala vino, in ni vedel, od kod je, – strežniki, ki so vodo zajeli, pa so vedeli – je poklical ženina in mu rekel: »Vsak človek daje najprej dobro vino, in ko se napijejo, tedaj slabše. Ti si pa dobro vino do zdaj prihranil.« Tako je v galilejski Kani storil Jezus prvi čudež in razodel svoje veličastvo – in njegovi učenci so verovali vanj.

Marija, Pomočnica kristjanov - Marija Pomagaj, zavetnica Slovencev (24. maj)

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Marija Pomočnica Kristjanov

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Marija, Pomočnica kristjanov - Marija Pomagaj, zavetnica Slovencev - Škof Marjan Turnšek - Brezje
(23.5.2011 ob 10h, dolžina: 14:52)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »