Božja beseda za četrtek, 23. maja 2024

Četrtek 7. tedna med letom (leto II)

»Sol je dobra. Če pa sol postane neslana, s čim jo boste popravili?« (Mr 9,50)

Berilo

Dajmo vsakemu pravično plačilo o pravem času

Berilo iz Jakobovega pisma (Jak 5,1-6)

Bogatini, razjokajte se zdaj in tarnajte nad stiskami, ki pridejo na vas. Vaše bogastvo je preperelo in vaša oblačila so od moljev razjedena. Vaše zlato in srebro je zarjavelo in njuna rja bo pričala zoper vas in razjedla vaše meso kakor ogenj. Nabrali ste si zakladov v zadnjih dneh. Glejte, plačilo, ki ste ga utrgali delavcem, kateri so poželi vaša polja, vpije; in klici žanjcev so prišli do ušes Gospoda nad vojskami. Gostili ste se na zemlji in se naslajali na klavni dan, napasli ste svoja srca. Obsodili, ubili ste pravičnega – ne upira se vam več.

Psalm 49

Odpev: »Blagor ubogim v duhu.«

Ps 49,14-20

To je pot tistih, ki nespametno zaupajo v bogastvo,
in konec njih, ki se veselijo te svoje zmote:
Kakor ovce jih zapro v votlino,
smrt in pravični zagospodujejo nad njimi.
Odpev: »Blagor ubogim v duhu.«
Njihova podoba hitro izgine,
podzemlje bo njihovo bivališče.
Mojo dušo pa bo Bog rešil podzemlja,
ker me bo vzel k sebi.
Odpev: »Blagor ubogim v duhu.«
Ne boj se, če kdo bogati,
če raste premoženje njegove hiše:
ob smrti nič ne vzame s seboj
in njegovo premoženje ne poj de z njim!
Odpev: »Blagor ubogim v duhu.«
Čeprav se je v življenju blagroval:
»Hvalili te bodo, da si sebi privoščil«,
bo šel v zbor svojih očetov,
ki nikdar ne bodo gledali luči.
Odpev: »Blagor ubogim v duhu.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, odpri nam srce, da bomo pazili na besede tvojega Sina. Aleluja.

Z odpovedjo se upirajmo pohujševanju

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 9,41-50)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Kdor koli vam da piti čašo vode zaradi tega, ker ste Kristusovi, resnično, povem vam, ne bo izgubil svojega plačila. Kdor koli pohujša katerega teh malih, ki verujejo vame, bi mu bilo bolje, če bi mu obesili mlinski kamen na vrat in ga vrgli v morje.

Ako te tvoja roka pohujšuje, jo odsekaj; bolje je zate, da prideš z eno roko v življenje, kakor da bi imel dve roki, pa bi prišel v pekel, v neugasljivi ogenj. Ako te tvoja noga pohujšuje, jo odsekaj; bolje je zate, da prideš kruljav v življenje, kakor da bi imel obe nogi, pa bi bil vržen v pekel. Ako te tvoje oko pohujšuje, ga izderi; bolje je zate, da prideš z enim očesom v Božje kraljestvo, kakor da bi imel obe očesi, pa bi bil vržen v pekel, kjer njih črv ne umrje in ogenj ne ugasne. Vsakdo mora namreč biti soljen z ognjem. Dobra stvar je sol, če pa sol ne bo slana, s čim jo boste popravili? Imejte v sebi sol in živite med seboj v miru.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Janez Krstnik de Rossi

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Jakob graja bogataše, ki so obogateli na račun revežev. Bog ne bo pustil, da bi krivica trajno zavladala, zato tudi apostol napoveduje nesreče in propad krivičnega bogastva. Te ljudi kliče, naj se skesajo in spreobrnejo. Odgovorno bom ravnal z lastnino in jo delil s tistimi, ki nimajo dovolj. Gospod, naj vidim v ubogih tvoj obraz in jim pomagam, da bi prišli do dostojnega življenja.

Evangelij

Jezus vabi učence, naj se odločno opredelijo do zla. Namesto da bi nekomu pomagali, ga s svojim zgledom odvračajo, da ne bi šel za Jezusom. Pohujšanje je nasprotje služenja. Če je roka zaprta, predstavlja oviro, če je odprta, pa vsem pomaga. Gospod, naj bodo moje želje skladne s tvojo voljo. Daj, da te bom postavil na prvo mesto kot najdragocenejši zaklad.

Primož Krečič