Božja beseda za torek, 21. maja 2024

Torek 7. tedna med letom (leto II)

»Če kdo hoče biti prvi, naj bo izmed vseh zadnji in vsem služabnik.« (Mr 9,35)

Berilo

Kdor prosi s slabim namenom, ne prejme

Berilo iz Jakobovega pisma (Jak 4,1-10)

Bratje moji, od kod boji in od kod prepiri med vami? Ali ne od tod: iz vašega poželenja, ki se vojskuje v vaših udih? Poželite, pa nimate. Ubijate in zavidate, pa ne morete dobiti. Borite se in se vojskujete, pa nimate, ker ne prosite. Prosite in ne prejemate, ker prosite s slabim namenom: da bi svoje poželenje utešili. Prešuštniki, ne veste, da je prijateljstvo s svetom sovraštvo do Boga? Kdor koli torej hoče biti prijatelj svetu, postane sovražen Bogu. Ali mislite, da zaman pravi pismo: »Do ljubosumnosti hrepeni po duhu, ki ga je naselil v nas?« Daje pa tem večjo milost. Zato pravi: »Bog se prevzetnim ustavlja, ponižnim pa daje milost.« Podvrzite se torej Bogu, hudiču pa se uprite in bo pobegnil od vas. Približajte se Bogu in se vam bo približal. Umijte si roke, grešniki, in očistite srca, vi z dvojno dušo! Občutite svojo bedo, žalujte in jokajte; vaš smeh naj se spremeni v žalovanje in veselje v potrtost. Ponižajte se pred Gospodom in povišal vas bo.

Psalm 55

Odpev: »Na Gospoda prelôži svoje skrbi.«

Ps 55,7-11.23

O da bi imel peruti kakor golob,
odletel bi in počival!
Glej, daleč bi pobegnil,
ostal bi v puščavi.
Odpev: »Na Gospoda prelôži svoje skrbi.«
Hitro bi poiskal zavetje
pred viharjem in nevihto.
Gospod, razkropi jih,
razdeli jim jezike!
Odpev: »Na Gospoda prelôži svoje skrbi.«
Vidim silo in prepir v mestu,
podnevi in ponoči hodijo okrog,
po vsem njegovem obzidju,
sredi njega pa hudobija in nasilje.
Odpev: »Na Gospoda prelôži svoje skrbi.«
»Na Gospoda prelóži svojo skrb,
on te bo podpiral:
nikdar ne bo dopustil,
da bi pravični omahnil!«
Odpev: »Na Gospoda prelôži svoje skrbi.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Vas sem imenoval prijatelje, govori Gospod, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta. Aleluja.

Jezus napove, da bo izdan in vabi k prostovoljni ponižnosti

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 9,30-37)

Tisti čas so šli z gore Jezus in njegovi učenci in šli skozi Galilejo, pa ni hotel, da bi kdo to zvedel. Učil je namreč svoje učence in jim pripovedoval: »Sin človekov bo izdan ljudem v roke in ga bodo umorili in tretji dan po smrti bo vstal.« Te besede niso umeli, pa so se ga bali vprašati.

Prišli so v Kafarnáum. Ko je bil v hiši, jih je vprašal: »O čem ste se po poti menili?« Ti so pa molčali. Po poti so se namreč pogovarjali med seboj, kdo je največji. In sedel je, poklical dvanajstere in jim govoril: »Če kdo hoče biti prvi, bodi izmed vseh zadnji in vsem služabnik.«

In vzel je otroka, ga postavil v sredo mednje, ga objel ter jim rekel: »Kdorkoli sprejme katerega izmed takih otrok v mojem imenu, mene sprejme; in kdor mene sprejme, ne sprejme mene, marveč tistega, ki me je poslal.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Hospicij

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Jakob graja grehe učiteljev in vodnikov. Njihove napake vodijo do prepirov, poželenja, posedovanja, moralnega ubijanja in nevoščljivosti. Samo Bog more dati dar ljubezni in z njo povezan klic k spreobrnjenju. Gospod, daj mi prosojno in ponižno srce, da ne bom popuščal in delal kompromisov s svetom, ampak bom živel v tvojem Duhu in se v vsem podvrgel volji Boga.

Evangelij

Na poti po Galileji Jezus že drugič napove svoje trpljenje in vstajenje. Učenci ga ne čutijo v tej bolečini, raje sanjajo o svojih bodočih vlogah. Opomni jih, naj bodo stvarni, in jim da za vzor preprostega otroka. Trudil se bom služiti v stvarnih okoliščinah in pričevati za Jezusa. Gospod, daj, da se ne bom opravičeval in umikal, ko me kličeš k darovanju v ljubezni.

Primož Krečič