HOZANA.si: Božja beseda

«  »

Božja beseda za soboto, 20. januarja 2018

Zadnja homilija (2. nedelja med letom) - Janez Bernot - Ljubljana - Polje
(18.1.2015 ob 10h, dolžina: 10:13)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

2. nedelja med letom - Janez Juhant
(15.1.2012 ob 10h, dolžina: 14:39)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

2. nedelja med letom - p. Peter Lah
(18.1.2009 ob 10h, dolžina: 4:45)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Teden molitve za edinost kristjanov (18.-25. januar)

Sobota 2. tedna med letom (leto II)

Ko so to slišali njegovi sorodniki, so govorili: »Z uma je!« (Mr 3,21).
Zadnje premišljevanje
2. nedelja med letom
14.1.2018

Telo je za Gospoda in Gospod je za telo
1)V stari zavezi ima tempelj velik pomen. Tam je sveti prostor Božje navzočnosti in kraj, kjer je Gospod razodeval svojo Besedo. Danes srečamo dečka Samuela, ki sliši Božji glas, a še ne ve, kaj bi z njim počel. Tudi nam se zgodi Beseda, ob njej se v nas nekaj zgane in prebudi, in vendar ne vemo, kaj bi s tem. Enkrat bi pred Besedo pobegnili, drugič se v nas nekaj nasmehne in reče: "to je prelepo, da bi bilo res", včasih …

Več ...


Nakup tiskane knjige
Anja Kastelic

Luč Besede rodi življenje

Berilo

David objokuje prijatelja Jonatana in Savla, ki je bil junak in Gospodov maziljenec. To je mogel storiti, ker ni pustil, da bi hudobija vstopila vanj. Občudujem Davidovo plemenitost, s katero sprejema prijatelje in nasprotnike. Tako želim sprejeti vsakega, ki ga Bog pošilja k meni. Gospod, hvala tudi za to, ker se po bolečini približuješ posameznikom in skupnosti.

Evangelij

Jezus neutrudno oznanja, ozdravlja, izganja hude duhove. Ljudje so navdušeni, sorodniki pa mislijo, da se mu je zmešalo in ga hočejo odvesti domov. Približal se bom Jezusu, da bi mu bil blizu. Trudil se bom posnemati njegovo predanost in navdušenje za poslanstvo. Gospod, uči me tvoje ljubezni. Daj mi preprosto srce, da te bom sprejel in priznal v vsem, kakršen si.

Primož Krečič

Berilo

Savel in Jonatan padeta v boju

Berilo iz 2. Samouelove knjige (2 Sam 1,1-4.11-12.19.23-27)

Po Savlovi smrti se je David vrnil od zmage nad Amalečani in se dva dni mudil v Sikelegu. Tretji dan je prišel iz Savlovega tabora mož s pretrganim oblačilom in s prahom na glavi. Ko je prišel k Davidu, je padel na tla in se poklonil. David ga je vprašal: »Od kod prihajaš? « Odgovoril mu je: »Utekel sem iz Izraelovega tabora. « »David ga je dalje vprašal: »Kaj se je zgodilo? Povej mi!« Rekel je: »Vojska je zbežala iz boja, mnogo ljudi je padlo in pomrlo; tudi Savel in njegov sin Jonatan sta mrtva.« Tedaj je David prijel svoja oblačila in jih pretrgal, enako tudi vsi možje, ki so bili pri njem. Žalovali so, jokali in se postili do večera po Savlu in njegovem sinu Jonatanu, po Gospodovem ljudstvu in po Izraelovi hiši, ker so popadali pod mečem.

David je nato zložil tole žalostinko: »Izrael, najboljša sta bila pobita na tvojih višinah! Kako sta padla junaka! Savel in Jonatan, ljubezniva in blaga, nista ločena v življenju, ne v smrti. Hitrejša sta bila ko orli, močnejša ko levi. Hčere Izraelske, jokajte za Savlom, ki vas je ljubko oblačil s škrlatom, krasil vam obleko z zlatim nakitom! Kako sta padla junaka sredi v bojnem vrvenju! Jonatan je ubit na izraelskih višinah. Žalujem po tebi, Jonatan, moj brat. Izredno si mi bil ljub. Tvoja ljubezen mi je bila čudovita, bolj ko ljubezen do žene. Kako sta padla junaka; uničeno je bojno orožje!«

Psalm 80

Odpev: »Gospod, ozri se na nas in rešeni bomo.«

Ps 80,2-3.5-7

Izraelov pastir, poslušaj,
ti, ki sediš nad kerubi, zasijaj,
zbudi svojo moč
in pridi, da nas rešiš!
Odpev: »Gospod, ozri se na nas in rešeni bomo.«
O Bog, doklej se boš jezil,
ko tvoje ljudstvo moli?
Za nas se prepirajo naši sosedje,
naši sovražniki nas zasramujejo.
Odpev: »Gospod, ozri se na nas in rešeni bomo.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Vas sem imenoval prijatelje, govori Gospod, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta. Aleluja.

Jezusa še domači ne razumejo

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 3,20-21)

Tisti čas pride Jezus s svojimi učenci v Petrovo hišo in zopet se zbere množica, da še kruha ne morejo zaužiti. Ko so to slišali njegovi sorodniki, so govorili: »Z uma je!« In prišli so, da bi ga oteli pred množico.
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2018