Božja beseda za torek, 2. avgusta 2022

Torek 18. tedna med letom (leto II)

»On mu je dejal: 'Pridi!' In Peter je stopil iz čolna, hodil po vodi in šel k Jezusu.« (Mt 14,29)

Berilo

Bog grozi s kaznijo za grehe

Berilo iz knjige preroka Jeremija (Jer 30,1-2.12-15.18-22)

Beseda ki je prišla Jeremiju od Gospoda: Tako govori Gospod, Izraelov Bog: Zapiši si v knjigo vse besede, ki ti jih govorim! Da, tako govori Gospod: Globoka je tvoja rana, neozdravljiva je tvoja poškodba. Nihče se ne zavzema za tvojo bolezen, ni zdravila za uljé, ni zacelitve zate. Vsi ljubimci so te pozabili, ne povprašujejo po tebi. Da, udaril sem te, kakor udarja sovražnik z neizprosno kaznijo zaradi tvoje velike krivde; silni so tvoji grehi. Kaj vpiješ zaradi svoje rane, zaradi svoje neozdravljive bolečine? Zaradi tvoje velike krivde, zaradi tvojih mnogih grehov sem ti to storil!

Tako govori Gospod: Glej, obnovim Jakobove šotore, njegovih prebivališč se usmilim. Mesto bo pozidano na svojem griču, in grad se bo dvignil na svojem pravem mestu. Radost doni iz njih, glas veselih. Pomnožim jih, ne bo jih manj; počastim jih, ne bodo neznatni. Njegovi sinovi bodo, kakor so bili poprej, njegova občina bo trdna pred mano, kaznoval bom vse njegove zatiralce. Iz njega samega vstane njegov knez, njegov vladar pride iz njegove sredine. Povabil ga bom, da se mi približa. »Kdo neki bi tvegal svoje življenje, da bi se mi približal?« govori Gospod. Vi ste moje ljudstvo, jaz sem vaš Bog.

Psalm 102

Odpev: »Narodi bodo častili tvoje ime, Gospod.«

Ps 102,16-21.29.22-23

Narodi bodo častili tvoje ime, Gospod,
vsi kralji priznavali tvoje veličastvo;
ko se Gospod obrne k molitvi siromakov,
njih prošnje ne bo zavrgel.
Odpev: »Narodi bodo častili tvoje ime, Gospod.«
Ljudstvo, ki šele pride, hvali Gospoda,
zakaj Gospod je pogledal na zemljo,
da bi slišal vzdihovanje jetnikov,
in rešil nje, ki so bili izročeni smrti.
Odpev: »Narodi bodo častili tvoje ime, Gospod.«
Sinovi tvojih služabnikov bodo varni,
oznanjali bodo hvalo Gospodovemu imenu,
ko se zberejo ljudstva
in kraljestva, da bi služila Gospodu.
Odpev: »Narodi bodo častili tvoje ime, Gospod.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Blagor njim, ki Božjo besedo ohranijo v dobrem in plemenitem srcu in obrodijo sad v potrpljenju. Aleluja.

Peter hoče k Jezusu po vodi

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 14,22-36)

Ko se je množica nasitila, je Jezus velel učencem, naj stopijo v čoln in se peljejo pred njim na drugo stran; medtem bi on razpustil množice. Ko jih je razpustil, je šel na goro, da bi na samem molil, in ko se je zvečerilo, je bil sam ondi. Čoln pa je bil že več tečajev od brega; premetavali so ga valovi, kajti veter je bil nasproten.

Ob četrti nočni straži pa je šel k njim peš po morju. Ko so ga učenci videli hoditi po morju, so se prestrašili in rekli: »Prikazen je!« In so od strahu zavpili. Ali Jezus jih je takoj ogovoril: »Bodite brez skrbi, jaz sem; ne bojte se!« Oglasil pa se mu je Peter in rekel: »Gospod, če si ti, mi reci, naj grem k tebi po vodi.« »Pridi!« mu je rekel.

Peter je stopil iz čolna in šel po vodi ter dospel do Jezusa. Ko je pa videl silni veter, se je zbal; začel se je potapljati in je zavpil: »Gospod, reši me!« Takoj pa je Jezus stegnil roko, ga prijel in mu rekel: »Malovernež, zakaj si dvomil?« In stopila sta v čoln in veter je nehal. Ti, ki so bili v čolnu, pa so pristopili, padli predenj in rekli: »Resnično si Božji Sin!« Ko so se prepeljali, so prišli v genezareško pokrajino. Kakor hitro pa so ga možje tega kraja spoznali, so sporočili po vsej tisti okolici; prinesli so mu vse bolnike in ga prosili, da bi se le dotaknili roba njegove obleke; in kateri koli so se ga dotaknili, so ozdraveli.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Evzebij Porcjunkula

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Jeremija kaže, da ima trpljenje, ki je doletelo ljudstvo, tudi vzgojno vrednost. Bog ostaja zvest in se jih bo usmilil ter pripravil obnovo. Nastopili bodo še lepši časi, kot so bili nekdaj. V osebnem in družbenem življenju bom sprejel Božjo terapijo, čeprav je boleča, vendar zdravilna in odrešujoča. Gospod, hvala, ker me tudi v največjih preizkušnjah krepiš z novim upanjem.

Evangelij

Jezus pride k učencem po vodi. Pomiri jih in ugodi Petrovi prošnji, da bi hodil po vodi. Vendar se Peter ob močnem vetru ustraši in se začne potapljati ter kričati na pomoč. Jezus ga reši in povabi k močni veri. V različnih preizkušnjah bom krepil svojo vero in zaupanje. Gospod, primi me za roko in daj, da bom bolj trdno zaupal v tvoje varstvo.

Primož Krečič