Božja beseda za petek, 9. septembra 2022

Petek 23. tedna med letom (leto II)

»Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš?« (Lk 6,41)

Berilo

Apostol vsem postaja vse, da vse rešuje

Berilo iz 1. pisma apostola Pavla Korinčanom (1 Kor 9,16-19.22-27)

Bratje, če evangelij oznanjam, mi ne gre hvala, ker mi je naložena dolžnost; kajti gorje mi, če bi evangelija ne oznanjal. Če namreč iz svoje volje to delam, imam plačilo, če pa ne iz svoje volje, mi je poverjeno oskrbništvo. Kaj je torej moje plačilo? Da pri oznanjevanju evangelija ne napravim evangeliju stroškov in tako pri evangeliju ne izrabim svoje pravice. Dasi sem namreč od vseh neodvisen, sem se vsem uslužil, da bi jih kar največ pridobil. Slabotnim sem postal slaboten, da bi slabotne pridobil. Vsem sem postal vse, da bi jih vsekakor nekaj rešil. Vse pa delam zaradi evangelija, da bi tudi jaz dobil delež pri njem. Ali ne veste, da tisti, ki v tekališču tečejo, sicer vsi tečejo, pa le eden dobi nagrado? Tako tecite, da jo dosežete. Vsak, kateri tekmuje, pa se zdržuje vsega: oni, da prejmejo minljiv venec, mi pa neminljivega. Jaz torej tako tečem, ne kakor na slepo; se tako borim, ne kakor bi mahal po zraku; marveč zatiram svoje telo in ga devljem v sužnost, da bi sam ne bil zavržen, ko evangelij oznanjam drugim.

Psalm 84

Odpev: »Kako ljuba so tvoja bivališča!«

Ps 84,3.4.5-6.8.12

Moja duša hrepeni,
medleč koprni po Gospodovih dvorih.
Moje srce in moje telo
vriskata k živemu Bogu.
Odpev: »Kako ljuba so tvoja bivališča!«
Celo vrabec si najde dom
in lastovka gnezdo za svoje mladiče:
pri tvojih oltarjih, Gospod,
moj kralj in moj Bog.
Odpev: »Kako ljuba so tvoja bivališča!«
Blagor njim, ki prebivajo v tvoji hiši,
vedno te hvalijo, Gospod!
Blagor človeku, ki ima v tebi pomoč,
hodi na môči vedno krepkejši.
Odpev: »Kako ljuba so tvoja bivališča!«
Boljši je v tvojih dvorih en dan
ko tisoč drugih;
rajši stojim na pragu v hiši svojega Boga,
kakor da bi prebival v šotorih grešnikov.
Odpev: »Kako ljuba so tvoja bivališča!«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Slavljen si, Oče, Gospod nebes in zemlje, ker si malim razodel skrivnosti Božjega kraljestva. Aleluja.

Slepi ne more voditi slepega

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 6,39-42)

Tisti čas je povedal Jezus svojim učencem priliko: Ali more slepi slepega voditi? Ali ne bosta padla oba v jamo? Učenec ni nad učiteljem, vsak pa, kateri bo izučen, bo kakor njegov učitelj. Kaj pa gledaš iver v očesu svojega brata, bruna pa v svojem očesu ne čutiš? Ali kako moreš reči svojemu bratu: »Brat, pusti, da vzamem iver, ki je v tvojem očesu,« sam pa ne vidiš bruna v svojem očesu? Hinavec, izderi najprej bruno iz svojega očesa in potem boš videl vzeti iver, ki je v očesu tvojega brata.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Peter Klaver

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel se je sam preživljal, čeprav bi imel pravico do plačila za svoje delo. Zanj je bilo bistveno, da oznanja evangelij in reši čim več bratov. Kakor športnik se je odpovedoval vsemu, kar bi ga moglo odvrniti od Kristusa. Obnovil bom Pavlovo navdušenje za evangelij in njegovo oznanjevanje. Gospod, daj mi svojega Duha, da se bom približal čutenju ljudi in jim prinesel tvoj evangelij.

Evangelij

Jezus obsoja hinavščino, ki je strožja do napak drugih, sebi pa popušča z opravičevanjem in zakrivanjem. S podobo iveri in hloda v očesu kaže, da le očitna samokritika pomaga bratu, da sprejme Božje usmiljenje. Zavedal se bom, da je moje iskreno oko edina možnost, da se popravi bližnji. Gospod, reši me hinavščine. Daj mi pogum, da bom priznal in popravil mnoge napake.

Primož Krečič