Božja beseda za soboto, 10. septembra 2022

Sobota 23. tedna med letom (leto II)

»Dober človek prinaša iz dobrega zaklada svojega srca dobro.« (Lk 6,45a)

Berilo

Kristusovo telo, nas kot hrana združuje v eno

Berilo iz 1. pisma apostola Pavla Korinčanom (1 Kor 10,14-22)

Ljubi moji, bežite od malikovanja! Kakor razumnim govorim; presodite sami, kar pravim. Kelih posvečenja, ki ga posvečujemo, ali ni udeležba pri Kristusovi krvi? Kruh, ki ga lomimo, ali ni udeležba pri Kristusovem telesu? Ker je en kruh, smo mi, ki nas je mnogo, eno telo; vsi smo namreč deležni enega kruha. Glejte Izraela, ki je po mesu: Ali niso tisti, ki uživajo daritve, deležni oltarja?

Kaj torej pravim? Da je to kaj, kar je darovano malikom? Ali da je malik kaj? Ne, ampak da to, kar darujejo pogani, darujejo hudim duhovom in ne Bogu. Nočem pa, da bi vi postajali družabniki hudih duhov. Ne morete piti Gospodovega keliha in keliha hudih duhov. Ne morete biti deležni Gospodove mize in mize hudih duhov. Ali hočemo Gospoda izzivati? Smo mar močnejši od njega?

Psalm 116

Odpev: »Gospod, tebe bom hvalil.«

Ps 116,12-13.17-18

Kako naj povrnem Gospodu
vse dobro, kar mi je storil?
Kelih zveličanja bom dvignil
in bom klical Gospodovo ime.
Odpev: »Gospod, tebe bom hvalil.«
Daroval ti bom hvalno daritev
in bom klical Gospodovo ime.
Spolnil bom svoje obljube Gospodu
pred vsem njegovim ljudstvom.
Odpev: »Gospod, tebe bom hvalil.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Blagor njim, ki Božjo besedo ohranijo v dobrem in plemenitem srcu in obrodijo sad v potrpljenju. Aleluja.

Kristusove besede moramo spolnjevati

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 6,43-49)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Drevo, ki rodi slab sad, ni dobro in drevo, ki rodi dober sad, ni slabo. Vsako drevo se namreč spozna po sadu. S trnja ne berejo smokev in tudi z robidovja ne trgajo grozdja. Kdor je dober, donaša iz dobrega zaklada svojega srca dobro, in kdor je hudoben, donaša iz hudobnega hudo. Zakaj iz tega, česar je polno srce, govorijo usta.

Kaj pa me kličete: ›Gospod, Gospod,‹ in ne delate, kar pravim? Vsak, kdor prihaja k meni in posluša moje besede in jih spolnjuje, pokazal vam bom, komu je podoben: podoben je človeku, ki je zidal hišo in je globoko kopal in temelj postavil na skalo. In ko je nastala povodenj, se je tok uprl v tisto hišo, pa je ni mogel omajati, kajti imela je temelj na skali.

Kdor pa jih sliši in ne spolni, je podoben človeku, ki je hišo sezidal na zemljo brez temelja: uprla se je vanjo voda in takoj se je zrušila in podrtija je bila velika.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Nikolaj Tolentinski

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel govori o zakramentih. O evharistiji pravi, da je to daritev, ki je Bogu všeč, ker je v podobi kruha in vina navzoč Jezus, ki povezuje kristjane v eno telo. Evharistija je znamenje, ki razločuje resnične Jezusove učence. Poglobil bom vero v sveto evharistijo in po njej gradil krščansko skupnost. Gospod, hvala za ta veliki dar. Naj nikoli ne zmanjka delivcev te velike skrivnosti.

Evangelij

S podobo o hiši na skali in hiši na pesku Jezus kaže na razliko med tistim, ki ga posluša in uresniči njegovo besedo, ter tistim, ki te besede ne uresniči. Trudil se bom prenesti Božjo besedo v življenje in postaviti trdni temelj vere. Gospod, ti nočeš, da bi se zrušila hiša mojega življenja. Pomagaj mi, da bom z vso resnostjo sprejemal tvojo besedo in jo povsod zvesto uresničeval.

Primož Krečič