Božja beseda za petek, 8. julija 2022

Petek 14. tedna med letom (leto II)

»Glejte, pošiljam vas kakor ovce med volkove.« (Mt 10,16)

Berilo

Ne krojimo sami sebi Boga

Berilo iz knjige preroka Ozeja (Oz 14,2-10)

To govori Gospod: »Izrael, vrni se h Gospodu, svojemu Bogu, zakaj po svoji krivdi si padel. Vzemite besede s seboj in vrnite se h Gospodu ter mu recite: ›Odpusti vso pregreho in vzemi za dobro, da ti darujemo sad svojih ustnic. Asirci nas ne bodo rešili, ne bomo več sedli na konja, in tega, kar so izdelale naše roke, ne bomo več imenovali ‘naš Bog’, zakaj pri tebi najde sirota sočutje.‹ Ozdravil bom njih zablodo, rad jih bom ljubil, zakaj moja jeza se je od njih odvrnila. Kakor rosa bom Izraelu, cvetel bo kakor lilija, pognal bo korenine kakor na Libanonu; njegove veje se bodo široko razprostirale, veličasten bo kakor oljka in njegov vonj bo kakor vonj kadila. Vrnili se bodo in sedli bodo pod mojo senco; zopet bodo pridelovali pšenico in gojili vinsko trto: nje vino bo slovelo kot libanonsko. Kaj ima Efraim še skupnega z maliki? Kaznoval sem ga, nato sem ga osrečil. Jaz sem kakor zelena cipresa; iz mene izhaja sad, ki je na njem.« Kdor je moder, bo to razumel, kdor je razumen, bo spoznal, da so Gospodova pota ravna: pravični hodijo po njih, grešniki pa na njih padejo.

Psalm 51

Odpev: »Oznanjeval bom tvojo hvalo.«

Ps 51,3-4.8-9. 12-13.14.17

Usmili se me, Bog, po svoji milosrčnosti,
po obilnosti svojega usmiljenja izbriši mojo pregreho!
Popolnoma me operi moje krivde
in mojega greha me očisti!
Odpev: »Oznanjeval bom tvojo hvalo.«
Glej, odkritosrčnosti se veseliš
in v notranjosti me učiš modrosti,
pokropi me s hizopom in bom očiščen,
operi me in bolj kot sneg bom bel!
Odpev: »Oznanjeval bom tvojo hvalo.«
Čisto srce, o Bog, mi ustvari
in duha stanovitnosti v meni obnovi!
Ne zavrzi me izpred svojega obličja
in svojega svetega duha mi ne odvzemi!
Odpev: »Oznanjeval bom tvojo hvalo.«
Vrni mi veselje nad tvojim zveličanjem
in duha velikodušnosti v meni utrdi.
Gospod, odpri moje ustnice
in moja usta bodo oznanjevala tvojo hvalo!
Odpev: »Oznanjeval bom tvojo hvalo.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Bog nas je poklical po evangeliju, da bi dosegli slavo našega Gospoda Jezusa Kristusa. Aleluja.

Po apostolih govori Božji duh

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 10,16-23)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Glejte, pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove. Bodite torej previdni kakor kače in preprosti kakor golobje. Varujte se pa ljudi; zakaj izročali vas bodo sodiščem in vas bičali v svojih shodnicah; pred poglavarje in kralje vas bodo vlačili zaradi mene, v pričevanje njim in poganom. Kadar vas pa izročijo, ne skrbite, kako ali kaj bi govorili; zakaj dano vam bo tisto uro, kaj govorite. Ne boste namreč govorili vi, ampak Duh vašega Očeta je, ki bo v vas govoril.

Izdajal pa bo v smrt brat brata in oče sina, in otroci bodo vstajali zoper starše in jih izročali v smrt: in sovražili vas bodo vsi zaradi mojega imena; kdor pa bo vztrajal do konca, ta bo zveličan. Kadar vas bodo preganjali v enem mestu, bežite v drugo. Kajti resnično, povem vam: Ne boste obhodili Izraelovih mest, preden pride Sin človekov.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Kilijan

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Gospod napoveduje svoje prihodnje odpuščanje, ko se bodo ljudje spokorili, priznali svoje malikovanje ter se vrnili k njemu. Ob tem pa že odkriva svoj blagoslov, ki se bo pokazal v splošni blaginji. Odprl se bom Bogu v želji po kesanju in vrnitvi ter videl darove, ki mi jih pripravlja. Gospod, hvala, ker mi obljubljaš resnično srečo in se v tebi rešijo vsi problemi.

Evangelij

Kakor so nasprotovali Jezusu, bodo nasprotovali tudi učencem. Vzrok preganjanja je zvesto življenje v veri. Učenec mora ohraniti preprostost in pokončnost v zavesti, da v tem boju ne bo nikoli ostal sam. Z zvestobo vsak dan se bom pripravil na vztrajnost v preizkušnjah. Gospod, daj mi moč Svetega Duha, da bom lepo pričeval zate in ne bom padel v strah ter kompromise.

Primož Krečič