Božja beseda za ponedeljek, 7. avgusta 2017

Ponedeljek 18. tedna med letom (leto I)

»Jezus pa jim je rekel: 'Ni jim treba oditi. Vi jim dajte jesti!'« (Mt 14,16)

Berilo

Mojzes omaguje v službi ljudstva

Berilo iz 4. Mojzesove knjige (4 Mz 11,4-15)

Tedaj so Izraelovi sinovi zopet govorili: »Kdo nam bo dal mesa jesti? Spominjamo se rib, ki smo jih v Egiptu jedli zastonj, kumar, dinj, luka, čebule in česna. Sedaj pa naše življenje hira; ničesar ni, naše oči ne vidijo drugega kakor mano.«

Mana pa je bila kakor koriandrovo seme in podobna smoli. Ljudstvo je hodilo okrog in jo nabiralo in mlelo na žrmljah ali trlo v možnarjih in kuhalo v loncih in delalo iz nje kolače; njen okus je bil kakor okus oljnatega kolača. Ko je padala ponoči rosa na tabor, je padala nanj tudi mana.

Mojzes je torej slišal, da je ljudstvo tarnalo po svojih rodovinah, vsak pri vhodu v svoj šotor. Gospodova jeza se je silno razvnela in tudi Mojzesu ni bilo všeč.

Tedaj je Mojzes rekel Gospodu: »Zakaj tako hudo ravnaš s svojim hlapcem in zakaj nisem našel milosti v tvojih očeh, da si naložil name breme vsega tega ljudstva? Ali sem jaz spočel vse to ljudstvo, ali sem ga jaz rodil, da mi praviš: ›Nôsi ga v svojem naročju, kakor nosi pestunja dojenčka, v deželo, ki sem jo s prisego obljubil njihovim očetom?‹ Od kod naj vzamem mesa, da bi ga dal vsemu temu ljudstvu? Tarnajo namreč pred menoj in pravijo: ›Daj nam mesa jesti!‹ Jaz sam ne morem nositi vsega tega ljudstva; pretežko je zame. Ako hočeš tako ravnati z menoj, me rajši, prosim, usmrti, če sem našel milost v tvojih očeh, da ne bom gledal svoje nesreče!«

Psalm 81

Odpev: »Pojte Bogu, ki nam pomaga.«

Ps 81,12-13.14-15.16-17

Moje ljudstvo ni poslušalo,
Izrael me ni ubogal.
Zato sem jih prepustil njihovi zakrknjenosti,
naj hodijo po svojih načrtih.
Odpev: »Pojte Bogu, ki nam pomaga.«
O da bi me moje ljudstvo poslušalo,
da bi Izrael hodil po mojih potih,
takoj bi zatrl njihove sovražnike
in ukrotil njihove nasprotnike.
Odpev: »Pojte Bogu, ki nam pomaga.«
Gospodovi sovražniki bi se mu dobrikali,
njih usoda bi bila odločena za vedno.
Svoje ljudstvo bi hranil z najboljšo pšenico,
ga nasičeval z medom iz skale.
Odpev: »Pojte Bogu, ki nam pomaga.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Kdor me ljubi, mojo besedo spolnjuje, moj oče ga ljubi in bova k njemu prišla. Aleluja.

Jezus blagoslovi in razdeli kruh

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 14,13-21)

Ko je Jezus slišal za smrt Janeza Krstnika, se je umaknil v čolnu na samoten kraj sam zase. Toda množice, ki so to zvedele, so šle iz mest peš za njim. Ko je izstopil, je zagledal mnogo ljudstva; zasmilili so se mu in je ozdravil bolehne izmed njih.

Ko se je pa zvečerilo, so stopili k njemu učenci in rekli: »Samoten je kraj in dan se je že nagnil; odpústi množice, naj gredo v vasí in si kupijo živeža.« Toda Jezus jim je rekel: »Ni jim treba odhajati, dajte jim vi jesti.« Rekli so mu: »Nimamo tukaj več ko pet hlebov in dve ribi.« Rekel je: »Prinesite mi jih semkaj.«

In velel je ljudem sesti po travi; in vzel je tistih pet hlebov in dve ribi, se ozrl v nebo in jih blagoslovil; nato je hlebe razlomil in dal učencem, učenci pa množicam. In vsi so jedli in se nasitili; nato so pobrali ostanke koscev, dvanajst polnih košev. Teh, ki so jedli, pa je bilo kakih pet tisoč mož, brez žená in otrok.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Kajetan

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Na poti po puščavi je bila hrana enolična, zato so Izraelci godrnjali. Začele so se jim cediti sline po hrani v Egiptu, pri tem so pozabili tragičnost suženjstva. Mojzes je potožil, da jih ne more več prenašati. Ob Božji besedi bom krepil zaupanje v njegovo rešitev in se trudil prenašati napor. Gospod, hvala, ker mi daješ pogum in potrpiš, ko sem neučakan in godrnjam.

Evangelij

Jezus pride k učencem po vodi. Pomiri jih in ugodi Petrovi prošnji, da bi hodil po vodi. Vendar se Peter ob močnem vetru ustraši in se začne potapljati ter kričati na pomoč. Jezus ga reši in povabi k močni veri. V različnih preizkušnjah bom krepil svojo vero in zaupanje. Gospod, primi me za roko in daj, da bom bolj trdno zaupal v tvoje varstvo.

Primož Krečič