Božja beseda za torek, 7. novembra 2017

Torek 31. tedna med letom (leto I)

»Kajti povem vam: Nobeden izmed onih povabljenih mož ne bo okusil moje večerje.« (Lk 14, 24)

Berilo

Bodimo dobri med seboj kot udje istega telesa

Berilo iz pisma apostola Pavla Rimljanom (Rim 12,5-16)

Bratje, množica nas je eno telo v Kristusu, posamezni pa med seboj udje. Imamo pa darove, ki so različni po nam dani milosti: če preroštvo, naj bo po nauku vere; če strežništvo, naj bo v strežbi; kdor je učitelj, naj bo pri poučevanju; kdor je tolažnik, naj tolaži; kdor deli miloščino, naj jo v preproščini; kdor je predstojnik, naj bo z vnemo; kdor skazuje usmiljenje, naj ga z veseljem.

Ljubezen bodi brez hinavščine. Sovražite hudo, držite se dobrega; bratovsko se med seboj ljubite; v spoštovanju drug drugemu prvujte; v gorečnosti ne bodite počasni; v duhu bodite goreči; Gospodu služite. V upanju se veselite; v nadlogi potrpite; v molitvi vztrajajte; s svetimi v potrebah delite; gostoljubje gojite.

Blagoslavljajte tiste, ki vas preganjajo, blagoslavljajte jih in ne kolnite! Veselite se z veselimi, jokajte z jokajočimi: bodite med seboj ene misli; ne hrepenite po visokih stvareh, ampak se držite nizkih.

Psalm 131

Odpev: »Gospod, v tebi sem umiril svojo dušo.«

Ps 131; 1,2.3

Gospod, srce mi ni prevzetno,
oči se mi ne nosijo visoko;
ne poganjam se za velike reči;
Odpev: »Gospod, v tebi sem umiril svojo dušo.«
ne za take, ki so zame previsoke;
marveč sem utešil in umiril svojo dušo,
kakor otrok v naročju svoje matere;
Odpev: »Gospod, v tebi sem umiril svojo dušo.«
kakor otrok, tako je v meni moja duša.
Upaj, Izrael, v Gospoda,
zdaj in vekomaj!
Odpev: »Gospod, v tebi sem umiril svojo dušo.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospodova beseda ostane vekomaj; to pa je beseda, ki vam je bila oznanjena. Aleluja.

Bog vabi vse v svoje kraljestvo

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 14,15-24)

Tisti čas je rekel Jezusu nekdo izmed gostov: »Srečen, kdor bo obedoval v Božjem kraljestvu!« On mu je pa rekel: »Neki človek je napravljal veliko večerjo in jih je mnogo povabil. Ob času večerje je poslal svojega služabnika povabljenim povedat: ›Pridite, ker je že pripravljeno.‹ In začeli so se vsi hkrati izgovarjati. Prvi mu je rekel: ›Njivo sem kupil in jo moram iti pogledat; prosim te, imej me za opravičenega!‹ Drugi je rekel: ›Pet jarmov volov sem kupil in jih pojdem preskusit; prosim te, imej me za opravičenega!‹ In spet drug je rekel: ›Oženil sem se in zato ne morem priti.‹

Služabnik se je vrnil in to sporočil svojemu gospodu. Tedaj se je hišni gospodar razsrdil in je rekel svojemu služabniku: ›Pojdi brž na ceste in ulice po mestu in pripelji semkaj uboge in pohabljene, slepe in kruljave!‹ Služabnik je rekel: ›Gospod, zgodilo se je, kar si naročil, pa je še prostor.‹ In gospod je rekel služabniku: ›Pojdi na pota in k ograjam in primoraj jih vstopiti, da se moja hiša napolni. Zakaj, povem vam, nobeden izmed onih povabljenih mož ne bo okusil moje večerje.‹«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Engelbert škof

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel opozarja kristjane, da so v Kristusu kakor različni udje v enem telesu. Vsak ima v njem svojo vlogo. Pomembno je, da jo opravijo ponižno po Kristusovem vzoru. V moči njegove ljubezni bom razvijal svoje darove za skupnost in se veselil darov drugih. Gospod, osvobodi me individualizma, da bom živel brez hinavščine ter v dobrem in hudem čutil z bližnjimi.

Evangelij

Jezus odgovarja na vprašanje o številu odrešenih. Mnogi povabljeni na gostijo imajo skrbi drugod, pri gmotnih dobrinah, delu, užitkih. Gospod bo kljub temu napolnil praznično dvorano. Kakšne so moje prve skrbi, kako odgovarjam na Gospodove darove? Gospod, prosim te za odprto srce, ki bo želelo biti s tabo in bo občutljivo za tvoja mnoga povabila.

Primož Krečič