Božja beseda za sredo, 6. septembra 2023

Sreda 22. tedna med letom (leto I)

»On pa jim je rekel: 'Tudi drugim mestom moram oznaniti evangelij o Božjem kraljestvu, ker sem za to poslan.'« (Lk 4,43)

Berilo

Apostoli oznanjajo besedo resnice

Berilo iz pisma apostola Pavla Kološanom (Kol 1,1-8)

Pavel, po Božji volji apostol Jezusa Kristusa, in brat Timotej svetim in v Jezusu Kristusu zvestim bratom v Kolosah: Milost vam in mir od Boga, našega Očeta.

Zahvaljujemo Boga in Očeta našega Gospoda Jezusa Kristusa vedno, ko za vas molimo. Kajti slišali smo o vaši veri v Jezusu Kristusu in o ljubezni, ki jo imate do vseh svetih zaradi upanja, ki vam je shranjeno v nebesih. O njem ste že prej slišali pri oznanjevanju resnice evangelija, ki je med vami. Kakor po vsem svetu rodi sad in raste tudi pri vas od dne, ko ste ga slišali in ste resnično spoznali Božjo milost. O tem vas je poučil Epafra, naš ljubljeni sodelavec, ki je za vas zvest Kristusov služabnik in ki nam je tudi povedal o vaši ljubezni v Duhu.

Psalm 52

Odpev: »V Božje usmiljenje zaupam na veke.«

Ps 52,10.11

Pravični govori svojim posmehljivcem:
Kakor zeleneča oljka sem v Božji hiši,
v Božje usmiljenje zaupam na veke.
Odpev: »V Božje usmiljenje zaupam na veke.«
Slavil te bom na veke, ker si me rešil,
upal bom v tvoje ime, ker je dobro,
vpričo tvojih svetih.
Odpev: »V Božje usmiljenje zaupam na veke.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod je zvest v svojih besedah in svet v vseh svojih delih. Aleluja.

Jezus mora oznanjati po vseh krajih

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 4,38-44)

Ko je Jezus vstal iz shodnice v Kafarnáumu, je šel v Simonovo hišo. Simonova tašča pa je imela hudo mrzlico in prosili so ga zanjo. Sklonil se je nadnjo ter zapovedal mrzlici in pustila jo je; pri priči je vstala in jim stregla. Ob sončnem zahodu pa so vsi, ki so imeli bolnike z različnimi boleznimi, té pripeljali k njemu in on je na vsakega izmed njih polagal roke in jih ozdravljal. Tudi zli duhovi so odhajali iz mnogih in so vpili: »Ti si Božji Sin.« Pa jim je prepovedal in ni pustil govoriti, ker so vedeli, da je Kristus.

Ko se je zdanilo, je odšel in se napotil na samoten kraj. Množice so ga iskale in prišle do njega. Pridrževale so ga, da bi ne šel od njih, on jim je pa rekel: »Tudi drugim mestom moram oznaniti Božje kraljestvo, ker sem za to poslan.« In učil je v shodnicah po Judeji.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
prerok Zaharija

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Kristjane v Kolosah ogrožajo zmotni nauki. Pavel se zanje zanima in se v Jezusu Kristusu zahvaljuje za njihovo vero, upanje in ljubezen, da so v poslušanju Božje besede odprti za milost in resnico. Poglobil bom vero, da je Jezus Kristus polno razodetje o Bogu in uresničenju človeka po Božji zamisli. Gospod, hvala, ker mi daješ smisel življenja in me varno usmerjaš skozi življenje.

Evangelij

V Kafarnaumu Jezus ozdravlja bolne in izganja hudobne duhove. Približa se ljudem v težavah, vendar jih ne rešuje tako, kot pričakujejo, ampak po Božjem načrtu. Jezus me uči, da vera ne sme sloneti na mojih pričakovanjih, ampak na volji nebeškega Očeta. Tu se vse reši. Gospod, hvala za tvoje odrešenje. Daj, da te bom priznal za Božjega Sina in našel v tebi moč za polno uresničenje.

Primož Krečič