Božja beseda za torek, 5. septembra 2023

Torek 22. tedna med letom (leto I)

»Strmeli so nad njegovim naukom, kajti njegova beseda je bila izrečena z oblastjo« (Lk 4,32)

Berilo

Jezus je umrl za nas, da bi mi z Njim živeli

Berilo iz 1. pisma apostola Pavla Tesaloničanom (1 Tes 5,1-6.9-11)

O času in uri, bratje, pa ne potrebujete, da bi vam pisali. Zakaj sami dobro veste, da pride Gospodov dan kakor tat ponoči.

Ko bodo namreč govorili: »Mir in varnost,« takrat jim pride nagla poguba kakor noseči porodna bolečina in ne bodo ubežali. Vi pa, bratje, niste v temi, da bi vas ta dan zalotil kakor tat. Zakaj vsi vi ste otroci luči in otroci dneva; nismo otroci noči in ne teme. Torej ne spimo kakor drugi, ampak čujmo in bodimo trezni.

Kajti Bog nas ni namenil za jezo, marveč, da dosežemo zveličanje po našem Gospodu Jezusu Kristusu, ki je za nas umrl, da bi mi z njim živeli, naj čujemo ali spimo. Zato se tolažite med seboj in spodbujajte drug drugega, kakor to že delate.

Psalm 27

Odpev: »Gospodove dobrote bom užival v deželi živih.«

Ps 27,1.4.13-14

Gospod je moja luč in moja rešitev,
koga bi se bal?
Gospod je varuh mojega življenja,
pred kom bi trepetal?
Odpev: »Gospodove dobrote bom užival v deželi živih.«
Eno prosim, Gospod, eno želim,
da bi prebival vse življenje v tvoji hiši,
da bi užival tvojo milino
in gledal tvoj tempelj.
Odpev: »Gospodove dobrote bom užival v deželi živih.«
Verujem, da bom užival Gospodove dobrote
v deželi živih.
Upaj v Gospoda, bodi pogumen,
naj se ti okrepi srce, upaj v Gospoda!
Odpev: »Gospodove dobrote bom užival v deželi živih.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Upam v Gospoda, upam v njegovo besedo. Aleluja.

Hudi duh pričuje o Jezusu

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 4,31-37)

Tisti čas je prišel Jezus v Kafarnáum, in jih je v soboto učil. In strmeli so nad njegovim naukom, kajti njegova beseda je bila polna oblasti. V shodnici pa je bil človek, ki je imel hudega duha, in je zakričal z močnim glasom: »Pusti! Kaj imaš ti z nami, Jezus Nazarečan? Si prišel, da nas pogubiš? Vem, kdo si – svetnik Božji.« Jezus pa mu je zapovedal: »Umolkni in pojdi iz njega!« Hudi duh ga je vrgel na sredo ter šel iz njega in ga ni nič poškodoval. Groza je obšla vse in govorili so med seboj: »Kakšna je ta beseda, da z oblastjo in močjo ukazuje hudim duhovom in odhajajo?« In širil se je glas o njem po vseh krajih v okolici.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Terezija iz Kalkute

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Duhovno življenje ni slepa varnost, ampak budnost za uresničenje Božjih načrtov. Tako ob dnevu sodbe ne bo presenečenja. Sodba bo prišla nepričakovano kakor tat ali porod. Drža budnosti dela kristjane za ljudi svetlobe in prosojnosti, predvsem da jih ni strah, kaj se bo zgodilo z njimi. Gospod, hvala, ker me minljivost življenja spodbuja še k večji dejavnosti in odgovornosti.

Evangelij

Jezus uresničuje odrešenje, ko se bojuje z demoni, jih prisili k molku in osvobaja obsedene. Njegova beseda ima oblast nad vsem, kar ogroža človeka. Okrepil bom svojo vero, da je Jezus močnejši od vseh sil zla. Sprejel bom moč njegove besede, ki rešuje iz vsakršnega zla in nemoči. Gospod, hvala za tvojo besedo, ki razkriva resnico in me osvobaja od vseh zasužnjenosti.

Primož Krečič