Božja beseda za četrtek, 3. avgusta 2017

Četrtek 17. tedna med letom (leto I), četrtek pred prvim petkom

»Učenec nebeškega kraljestva je podoben hišnemu gospodarju, ki prinaša iz svojega zaklada novo in staro.« (Mt 13,52)

Berilo

V oblaku Bog razodeva svojo navzočnost

Berilo iz 2. Mojzesove knjige (2 Mz 40,16-21.34-38)

Mojzes je izvršil vse, kakor mu je Gospod zapovedal. Prvi dan prvega meseca v drugem letu je bilo prebivališče postavljeno. Mojzes je postavil prebivališče: zasadil je podstave, postavil deske, vtaknil zapahe in postavil stebre. Čez prebivališče je razpel šotorsko pregrinjalo, kakor je Gospod zapovedal. Vzel je table postave in jih položil v skrinjo; vtaknil je drogova ob skrinjo in vrh nje položil spravni pokrov. Prinesel je skrinjo v prebivališče, obesil zastirajoče zagrinjalo in zastrl skrinjo postave, kakor je Gospod zapovedal.

Tedaj je oblak pokril shodni šotor in Gospodovo veličastvo je napolnilo prebivališče. Mojzes ni mogel iti v shodni šotor; kajti oblak se je razprostiral na njem in Gospodovo veličastvo je napolnjevalo prebivališče.

Kadar koli se je na vsem potovanju vzdignil oblak iznad prebivališča, so Izraelovi sinovi odrinili na pot. Če pa se oblak ni vzdignil, niso odrinili do dneva, ko se je vzdignil. Kajti Gospodov oblak je bil podnevi na prebivališču, ponoči pa je bil v oblaku ogenj pred očmi vse Izraelove hiše, dokler so bili na potovanju.

Psalm 84

Odpev: »Kako ljuba so tvoja bivališča!«

Ps 84,3.4.5-6.8.11

Moja duša hrepeni,
medleč koprni po Gospodovih dvorih.
Moje srce in moje telo
vriskata k živemu Bogu.
Odpev: »Kako ljuba so tvoja bivališča!«
Celo vrabec si najde dom
in lastovka gnezdo za svoje mladiče:
pri tvojih oltarjih, Gospod,
moj kralj in moj Bog.
Odpev: »Kako ljuba so tvoja bivališča!«
Blagor njim, ki prebivajo v tvoji hiši,
vedno te hvalijo, Gospod!
Blagor človeku, ki ima v tebi pomoč,
hodi na moči vedno krepkejši.
Odpev: »Kako ljuba so tvoja bivališča!«
Boljši je v tvojih dvorih en dan
ko tisoč drugih;
rajši stojim na pragu v hiši svojega Boga,
kakor da bi prebival v šotorih grešnikov.
Odpev: »Kako ljuba so tvoja bivališča!«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, tvoje besede so duh in življenje, ti imaš besede večnega življenja. Aleluja.

Šele ob koncu sveta bo ločitev dobrih in slabih

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 13,47-53)

Tisti čas je rekel Jezus množicam: »Dalje je podobno nebeško kraljestvo mreži, ki so jo vrgli v morje in je zajela ribe vsake vrste; ko se je napolnila, so jo potegnili na breg in so sedli ter odbrali dobre v posodo, slabe pa pometali proč.

Tako bo ob koncu sveta: Angeli bodo šli in ločili hudobne izmed pravičnih in jih bodo vrgli v ognjeno peč; tam bo jok in škripanje z zobmi.

Ste razumeli vse to?« Odgovorijo mu: »Smo.« Nato jim je rekel: »Zato je vsak pismouk, ki je poučen o nebeškem kraljestvu, podoben hišnemu gospodarju, ki prinaša iz svojega zaklada novo in staro.« Ko je Jezus končal te prilike, je odšel od tam.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Lidija

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podcast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Vidno znamenje Boga je oblak, ki je spremljal pot ljudstva po puščavi. Božjo navzočnost so imenovali tudi slava, to je razodetje Božje lepote, moči in svetosti. Oblak Božje milosti se je spustil na Marijo, da je postala Božja Mati. Tudi danes je veliko znamenj Božje navzočnosti, po kateri Bog vabi k sebi. Gospod, hvala, ker si ti novi oblak, učlovečena slava Boga na svetu.

Evangelij

Jezusov učenec ne pripada neki šoli ali nauku, ampak živi v odnosu z Jezusom in sprejema njegov nauk. Iz tega raste njegova modrost, v kateri kakor hišni gospodar povezuje staro in novo. Trudil se bom poglobiti v Jezusovo besedo in jo živeti v stvarnem okolju. Gospod, pomagaj mi razumeti, da bom mogel tvojo besedo tem bolj govoriti drugim, čim bolj jo bom uresničeval.

Primož Krečič