Božja beseda za četrtek, 28. marca 2019

Četrtek 3. postnega tedna

»Če pa z Božjim prstom izganjam demone, potem je prišlo k vam Božje kraljestvo« (Lk 11,20).

Berilo

To ljudstvo ni poslušalo Božje besede

Berilo iz knjige preroka Jeremija (Jer 7,23-28)

To govori Gospod: Svojemu ljudstvu sem dal to zapoved: »Poslušajte moj glas, tako bom vaš Bog in vi boste moje ljudstvo! Hodite natanko po potu, ki vam ga predpisujem, da vam bo dobro!« Pa niso poslušali, ne nagnili svojih ušes, marveč so hodili po svojih sklepih v trmi svojega hudobnega srca; hrbet so mi pokazali in ne obličja.

Od dneva, ko so vaši očetje odšli iz egiptovske dežele, do današnjega dne sem zgodaj in pozno pošiljal k vam vse svoje služabnike preroke. Toda niso poslušali in ne nagnili svojega ušesa, ampak so bili trdovratni, huje so ravnali ko njihovi očetje. Če jim vse te besede poveš, te ne bodo poslušali, in če jih pokličeš, ti ne bodo odgovorili. Tedaj jim reci: »To je narod, ki ne posluša glasú Gospoda, svojega Boga, in ne sprejema nauka. Konec je zvestobe, izginila je iz njihovih ust.«

Psalm 95

Odpev: »Odprite srca Božji milosti.«

Ps 95,1-2.6-7.8-9

Pridite, prepevajmo Gospodu,
vzklikajmo Bogu, našemu Zveličarju!
Stopimo pred njegovo obličje s hvalnicami,
slavimo ga s spevi.
Odpev: »Odprite srca Božji milosti.«
Pridite, v molitvi padimo na kolena,
pokleknimo pred Gospodom, ki nas je ustvaril.
On je naš Bog, mi smo njegovo ljudstvo,
o, da bi danes poslušali njegov glas.
Odpev: »Odprite srca Božji milosti.«
Ne zapirajte svojih src Božjemu klicu
kot ob dnevu nezaupanja v puščavi,
ko mi vaši očetje niso zaupali,
dasi so videli moja dela.
Odpev: »Odprite srca Božji milosti.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Danes ne zapirajte svojih src, ampak poslušajte Božji glas.

Kdor ni s Kristusom, je proti njemu

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 11,14-23)

Tisti čas je Jezus izganjal hudega duha, ki je bil nem. Ko je pa hudi duh izšel, je mutec spregovoril in množice so se začudile. Nekateri izmed njih pa so rekli: »Z Beelzebulom, poglavarjem hudih duhov, izganja hude duhove.« Drugi pa so ga skušali in so zahtevali od njega znamenje z neba.

Toda on je poznal njih misli in jim je rekel: »Vsako kraljestvo, ki se razdeli zoper sebe, se opustoši in hiša se na hišo zruši. Če je torej tudi satan zoper sebe razdeljen, kako bo obstalo njegovo kraljestvo, ker pravite, da z Beelzebulom izganjam hude duhove? Če pa jaz z Beelzebulom izganjam hude duhove, s kom jih izganjajo vaši sinovi? Zato bodo oni vaši sodniki.

Če pa z Božjim prstom izganjam hude duhove, tedaj je prišlo k vam Božje kraljestvo. Kadar močni z orožjem varuje svoj dom, je na varnem njegovo premoženje; če pa pride močnejši od njega in ga premaga, mu vzame vse orožje, na katero se je zanašal, in razdeli njegov plen. Kdor ni z menoj, je zoper mene, in kdor ne zbira z menoj, raztresa.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Marija Praška

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Jeremija je črnogled. Ljudstvo noče slišati opominov, ne zaveda se svoje izvoljenosti in hodi proč od Boga. Ne kesajo se, toda prerok ne umolkne. Jasno jih opominja in prosi za rešitev. Čeprav se ljudje obračajo v suženjstvo, proč od Boga, se bom trudil biti zvest. Gospod, prosim te za preroškega duha, da bom kljub nasprotovanju pogumno odvračal ljudi od malikovanja in jih vodil k tebi.


Evangelij

Jezus izžene demona in s tem pokaže, kako po njem deluje Bog. Judovski voditelji tega nočejo priznati in ga obsodijo, da izganja v moči hudega duha. V postnem času bom poglobil vero v Jezusa in njegovo moč nad zlom. Gospod, ti veš, da nosim v sebi revščino svoje grešnosti in skušnjav. Prosim te, da premagaš zlo, ki je v meni. Očisti me, da bom z veseljem hodil za teboj.

Primož Krečič