Božja beseda za sredo, 27. marca 2019

Sreda 3. postnega tedna

»Kdor pa jih bo (zapovedi) spolnjeval in učil, bo imenovan velik v nebeškem kraljestvu« (Mt 5,19b).

Berilo

Spolnjujmo zapovedi

Berilo iz 5. Mojzesove knjige (5 Mz 4,1.5-9)

Mojzes je govoril ljudstvu: Sedaj, Izrael, poslušaj postave in naredbe, katere vas učim spolnjevati, da ostanete pri življenju in pridete v posest dežele, ki vam jo daje Gospod, Bog vaših očetov! Glejte, učil sem vas postave in naredbe, kakor mi je zapovedal Gospod, moj Bog, da ravnajte tako tam v deželi, ki greste vanjo, da jo dobite v last. Držite se jih in jih spolnjujte; kajti to bo vaša modrost in razumnost pred narodi, ki bodo slišali o vseh teh postavah; govorili bodo: Resnično, ta veliki narod je modro in razumno ljudstvo!

Kajti kje je velik narod, ki bi mu bilo božanstvo tako blizu, kakor je nam Gospod, naš Bog, kadar koli ga kličemo? In kje je velik narod, ki bi imel tako pravične zakone in naredbe, kakor je vsa ta postava, ki vam jo danes dajem? Samo varuj se in zelo pazi, da ne pozabiš reči, ki so jih videle tvoje oči, in da ti ne izginejo iz srca vse dni tvojega življenja! Oznanjaj jih svojim otrokom in vnukom!

Psalm 147

Odpev: »Hvali, Jeruzalem, Gospoda!«

Ps 147,12-13.15-16.19-20

Hvali, Jeruzalem, Gospoda,
hvali svojega Boga, o Sion!
Ker je utrdil zapahe tvojih vrat,
blagoslovil tvoje otroke v tebi.
Odpev: »Hvali, Jeruzalem, Gospoda!«
Dal je mir tvojim pokrajinam,
z najboljšo pšenico te hrani.
Pošilja svoje ukaze na zemljo,
hitro teče njegova beseda.
Odpev: »Hvali, Jeruzalem, Gospoda!«
Oznanil je Jakobu svojo besedo,
svoje zakone in zapovedi Izraelu.
Ni storil tako nobenemu narodu,
svojih zapovedi jim ni razodel.
Odpev: »Hvali, Jeruzalem, Gospoda!«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Čisto srce, o Bog mi ustvari in vrni mi veselje nad tvojim zveličanjem.

Treba je prav delati in učiti

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 5,17-19)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Ne mislite, da sem prišel razvezovat postavo ali preroke; ne razvezovat, marveč dopolnit sem jih prišel. Kajti resnično, povem vam: Dokler ne preide nebo in zemlja, ne bo prešla ne ena črka ali ena pičica postave, dokler se vse ne zgodi. Kdor bo torej kršil katero teh najmanjših zapovedi in bo tako ljudi učil, bo najmanjši v nebeškem kraljestvu. Kdor pa jih bo spolnjeval in učil, bo velik v nebeškem kraljestvu.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Rupert

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

5 Mz 4,1-9: Kajti kateri véliki narod ima bogove, ki bi mu bili tako blizu, kakor je nam blizu Gospod, naš Bog, kadar koli ga kličemo?
Bog bo varoval ljudstvo, od njega pa zahteva resnično predanost in poslušnost njegovim zakonom. S tem Izrael presega mnogo večje okoliške narode. Poklican je, da postane priča živega in resničnega Boga. Skušal bom sprejemati Božje zakone ne kot zahteve, ampak kot odgovor ljubezni. Gospod, pomagaj mi, da bom obnavljal spomin na tvoja dela v zgodovini ter rastel v hvaležnosti in spolnjevanju zapovedi.


Evangelij

Mt 5,17-19: "Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel."
Jezus izpolnjuje in dopolnjuje starozavezno postavo in mesijanske napovedi, ki kažejo nanj. On je prvo merilo, dokončna razlaga Božje volje za vsakega človeka. Zato ga moram v vsem poslušati in se truditi, da ne bi nič drugega stopilo na njegovo mesto. Gospod, veliko besed prihaja na moja ušesa. Daj mi moč, da bom svoje srce usmerjal k tebi in bom tvoj zvesti učenec.

Primož Krečič