Božja beseda za soboto, 27. junija 2015


Sv. Ema Krška, obvezni god

Sobota 12. tedna med letom (leto I)

»Gospod, nisem vreden, da prideš pod mojo streho, ampak samo reci besedo in moj služabnik bo ozdravljen.« (Mt 8,8)

Berilo

Za Boga ni pretežko uresničiti vsako obljubo

Berilo iz 1. Mojzesove knjige (1 Mz 18,1-14)

Tiste dni se je Bog prikazal Abrahamu pri Mambrejevem hrastu, ko je ob dnevni vročini sedel pri vhodu v šotor. Povzdignil je oči in pogledal in glej, trije možje so stali pred njim. Ko jih je zagledal, jim je tekel naproti od vhoda v šotor in se poklonil do zemlje ter rekel: »Gospod, ako sem našel milost v tvojih očeh, ne hodi, prosim, mimo svojega služabnika! Naj prinesejo, prosim, malo vode, da si umijete noge. Potem se odpočijte pod drevesom! Prinesem tudi grižljaj kruha, da se okrepčate: potem morete iti dalje; saj ste zato mimo prišli pri svojem služabniku.« Pa so rekli: »Stori, kakor si rekel!«

Abraham je nato hitel v šotor k Sari in rekel: »Vzemi hitro tri merice moke, bele moke, zmesi in speci podpepelnike!« Potem je tekel Abraham h govedi, vzel mlado, lepo tele ter ga dal hlapcu, ki ga je hitro pripravil. Nato je vzel masla in mleka ter tele, ki ga je dal pripraviti, ter postavil prednje; potem je stal pri njih pod drevesom, ko so jedli. Tedaj so ga vprašali: »Kje je tvoja žena Sara?« Odgovoril je: »Glejte, v šotoru.« Potem je rekel: »K letu osorej se vrnem k tebi in glej, tvoja žena Sara bo imela sina.« Sara pa je poslušala za vhodom v šotor, ki je bil za njim.

Abraham in Sara pa sta bila stara in priletna, zato se je Sara sama pri sebi zasmejala, češ: ›Mar bom res rodila, ko sem se postarala?‹ Gospod pa je rekel Abrahamu: »Zakaj se je Sara zasmejala? Ali je za Gospoda kaj pretežko? K letu osorej se vrnem k tebi in Sara bo imela sina.«

Spev z odpevom

Odpev: »Gospod se je spomnil svojega usmiljenja.«

Lk 1,46-47.48-49.50.53.54-55

Moja duša
poveličuje Gospoda
in moj duh se raduje
v Bogu, mojem Zveličarju.
Odpev: »Gospod se je spomnil svojega usmiljenja.«
Zakaj ozrl se je na nizkost svoje dekle.
Glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi.
Zakaj velike reči mi je storil On, ki je mogočen,
in je njegovo ime sveto.
Odpev: »Gospod se je spomnil svojega usmiljenja.«
Od roda do roda traja njegovo usmiljenje
njim, ki mu v strahu služijo.
Lačne je napolnil z dobrotami
in bogate je odpustil prazne.
Odpev: »Gospod se je spomnil svojega usmiljenja.«
Sprejel je svojega služabnika Izraela
in se spomnil usmiljenja,
kakor je govoril našim očetom
do Abrahama in njegovega roda na veke.
Odpev: »Gospod se je spomnil svojega usmiljenja.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Moje ovce poslušajo moj glas, govori Gospod, in jaz jih poznam in hodijo za menoj. Aleluja.

Mnogi narodi bodo dediči z Abrahamom, Izakom in Jakobom

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 8,5-17)

Ko je Jezus prišel v Kafarnaum, je stopil k njemu stotnik in ga prosil: »Gospod, moj služabnik leži doma mrtvouden in zelo trpi.« Rekel mu je: »Pridem in ga ozdravim.« Stotnik mu je pa odgovoril: »Gospod, nisem vreden, da greš pod mojo streho, ampak reci le besedo in moj služabnik bo ozdravljen. Tudi jaz, ki sem pod oblastjo in imam vojake pod seboj, rečem temu: ›Pojdi,‹ in gre; in drugemu: ›Pridi,‹ in pride; in svojemu služabniku: ›Stôri to,‹ in stori.«

Ko je Jezus to slišal, se je začudil in rekel svojim spremljevalcem: »Resnično, povem vam, toliko vere nisem našel pri nikomer v Izraelu! Povem vam pa, da jih bo veliko prišlo od vzhoda in zahoda in bodo sedli za mizo z Abrahamom in Izakom in Jakobom v nebeškem kraljestvu, otroci kraljestva pa bodo vrženi ven v temo; tam bo jok in škripanje z zobmi.« In stotniku je rekel Jezus: »Pojdi: kakor si veroval, se ti zgôdi!« In služabnik je ozdravel tisto uro.

Ko je prišel Jezus v Petrovo hišo, je videl, da Petrova tašča leži in jo trese mrzlica. In dotaknil se je njene roke in mrzlica jo je zapustila. Vstala je, in mu stregla.

Ko se je pa zvečerilo, so mu privedli mnogo obsedenih in izgnal je z besedo duhove in ozdravil vse bolnike, da se je spolnilo, kar je bilo rečeno po preroku Izaiju, ki pravi: ›On je prevzel naše slabosti in nosil naše bolezni.‹
Sv. Ema Krška (leto I), obvezni god

Berilo

Hvala žene, ki se boji Gospoda

Berilo iz knjige pregovorov (Prg 31,10-13.19-20.30-31)

Vrlo ženo, kdo jo najde! Njena vrednost je daleč nad biseri. Srce njenega moža zaupa vanjo, povračila ne pogreša. Izkazuje mu dobroto in ne hudega vse dni svojega življenja. Skrbi za volno in lan in dela s pridnimi rokami. Svoje roke izteguje k preslici, njene dlani prijemajo vretěno. Svojo dlan odpira potrebnemu, svojo roko podaja ubogemu. Milina je varljiva in lepota je prazna, žena, ki se boji Gospoda, pa je vredna hvale. Dajajte ji od sadov njenih rok, njena dela naj jo hvalijo pri mestnih vratih.

Psalm 127

Odpev: »Blagor vsem, ki se bojé Gospoda.«

Ps 127,1-5

Stopniška pesem, Salomonova.

Če Gospod ne zida hiše,
se zaman trudijo njeni zidarji;
če Gospod ne varuje mesta,
stražnik zaman čuje.
Zaman vam je vstajati pred svitom,
sedeti pozno v noč pri delu,
jesti kruh trdega truda:
saj ga svojim ljubljencem daje v spanju.
Glej, dar Gospodov so sinovi,
plačilo je telesni sad;
kakor puščice v bojevnikovi roki,
tako so sinovi mladosti.
Blagor možu, ki je z njimi napolnil svoj tul;
ne bodo mu v sramoto, ko se s sovražniki spoprime pri vratih.

Evangelij

Mt 5,3

Aleluja

Aleluja. Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Aleluja.

Moj Oče vam bo dal kraljestvo

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 12,32-34)

32 Ne boj se, mala čreda, zakaj vaš Oče vam je sklenil dati kraljestvo. 33 Prodajte, kar imate, in dajte vbogajme. Napravite si mošnje, ki ne ostarijo, zaklad v nebesih, ki ne poíde in kateremu se tat ne približa in ga molj ne razjé. 34 Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Ema

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Abraham gosti popotne tujce in se z njimi pogovarja. Spozna, da so Božji poslanci, angeli. Sveti možje mu razodenejo, da bo čez eno leto dobil dolgo pričakovanega sina. Z Abrahamom in Saro se bom veselil Božjih načrtov, ki morejo tudi v stari ženi obuditi materinstvo. Gospod, zahvaljujem se ti za mnoge čudeže v mojem življenju in naj bodo spodbuda za še bolj trdno vero in nove korake gostoljubnosti.

Evangelij

Rimski stotnik pride k Jezusu in ga prosi, da bi mu ozdravil bolnega služabnika. Jezus mu obljubi pomoč, stotnik pa izpove, da tega ni vreden, in prizna avtoriteto njegove besede. Poglobil bom vero v Jezusovo besedo, ki je močnejša od bolezni in zla. Gospod, hvala, ker si blizu vsaki bolečini. Pomagaj mi, da bom prišel k tebi s svojo revščino in težavami, da jih boš ozdravil.

Primož Krečič

Sv. Ema Krška (27. junij)