Božja beseda za četrtek, 25. junija 2015

Četrtek 12. tedna med letom (leto I)

»Zapihali so vetrovi ter se zagnali v to hišo, in vendar ni padla, ker je imela temelje na skali.« (Mt 7,25)

Berilo

Abrahamu se rodi sin Izmael

Berilo iz 1. Mojzesove knjige (1 Mz 16,1-12.15-16)

Abramu žena Saraja ni rodila otrok; imela pa je egiptovsko deklo Agaro. In rekla je Abramu: »Glej, Gospod mi je odrekel otroke. Vzemi, prosim, mojo deklo za ženo! Morebiti dobim po njej potomstvo.« Abram je poslušal Sarajo. Ta je vzela svojo egiptovsko deklo Agaro po desetih letih, kar je Abram bival v kanaanski deželi, ter jo dala svojemu možu Abramu za ženo. Šel je torej k Agari in je spočela. Ko pa je videla, da je spočela, je prezirala svojo gospodinjo. Saraja pa je rekla Abramu: »Moje žalitve si ti kriv; jaz sem ti dala svojo deklo; ko pa vidi, da je spočela, me prezira. Gospod naj sodi med menoj in teboj.« Abram je odgovoril Saraji: »Glej, tvoja dekla je v tvoji oblasti; stori ji, kar se ti zdi prav!«

Saraja je tedaj z Agaro trdo ravnala, tako da je pobegnila izpred njenega obličja. Gospodov angel pa jo je našel pri studencu v puščavi, pri studencu na poti v Sur, ter rekel: »Sarajina dekla Agara, od kod prihajaš in kam greš?« Odgovorila je: »Na begu sem pred svojo gospodinjo Sarajo.« Gospodov angel ji je rekel: »Vrni se k svoji gospe in podvrzi se njeni oblasti!« Dodal je: »Silno bom pomnožil tvoj zarod, tako da se zaradi množine ne bo dal prešteti.« Še je dodal: »Glej, spočela si in rodila boš sina; daj mu ime Izmael, ker je Gospod slišal tvojo stisko. Ta bo človek, podoben divjemu oslu; njegova roka bo zoper vse in roka vseh zoper njega; nasproti vsem svojim bratom bo prebival.« Agara je potem rodila Abramu sina In Abram je dal sinu, ki mu ga je rodila Agara, ime Izmael. Abramu je bilo šestinosemdeset let, ko mu je Agara rodila Izmaela.

Psalm 106

Odpev: »Hvalite Gospoda, ker je dober.«

Ps 106,1-5

Hvalite Gospoda, ker je dober,
vekomaj traja njegovo usmiljenje!
Kdo bo naštel Gospodova mogočna dela,
kdo razglasil vso njegovo hvalo?
Odpev: »Hvalite Gospoda, ker je dober.«
Blagor njim, ki se držijo zapovedi,
ki vsak čas delajo, kar je prav!
Gospod, spomni se me, ker ljubiš svoje ljudstvo,
obišči me s svojo pomočjo.
Odpev: »Hvalite Gospoda, ker je dober.«
Obišči me s svojo pomočjo,
da bom videl srečo tvojih izvoljenih,
radoval se ob radosti tvojega ljudstva,
in se ponašal s tvojo dediščino!
Odpev: »Hvalite Gospoda, ker je dober.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, tvoje besede so duh in življenje, ti imaš besede večnega življenja. Aleluja.

Postavimo svoje življenje na trden temelj

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 7,21-29)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi: ›Gospod, Gospod,‹ temveč kdor spolnjuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih. Mnogi mi poreko tisti dan: »Gospod, Gospod, ali nismo v tvojem imenu prerokovali in v tvojem imenu izganjali hudobnih duhov in v tvojem imenu storili mnogo čudežev?‹ Tedaj jim bom izjavil: ›Nikoli vas nisem poznal. Proč od mene, kateri delate krivico!‹

Vsak, kdor posluša te moje besede in jih spolnjuje, bo torej podoben pametnemu človeku, kateri si je postavil hišo na skalo. In ulila se je ploha in pridrli so nalivi in privršali so vetrovi ter se zagnali v ono hišo: in ni padla, zakaj imela je temelj na skali. Vsak, kdor posluša te moje besede in jih ne spolnjuje, pa bo podoben nespametnemu možu, kateri si je postavil hišo na pesek. In ulila se je ploha in pridrli so nalivi in privršali so vetrovi ter butnili v ono hišo: in padla je in njena podrtija je bila velika.« Ko je Jezus končal ta svoj govor, so množice strmele nad njegovim naukom. Kajti učil jih je, kakor kdor ima oblast in ne kakor njih pismouki.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Viljem

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Žena, ki ni imela otrok, je smela ponuditi možu služabnico. Sara je privedla deklo Hagaro k Abramu, da je spočela. Toda še preden se je rodil Izmael, je postala dekla domišljava in je zasramovala Saro. Nista več mogli bivati pod isto streho. Kasneje je prišlo do pomiritve. Trudil se bom za rešitev, vendar ne za vsako ceno. Gospod, hvala tudi za to Abrahamovo dejanje, ki me opozarja, da polovične in krivične rešitve niso trajne.

Evangelij

Človek si želi trdnosti v življenju. Pristop za Božje delovanje ni zunanje izpovedovanje vere ali uresničevanje izrednih duhovnih darov, ampak zvesto izpolnjevanje Očetove volje. Bolj zavestno se bom zavedal, kako so Jezusove besede odločilne za mojo življenjsko izpolnitev. Gospod, osvobodi me polovičarstva, da bom sprejel in uresničil tvojo besedo z vsem, kar sem.

Primož Krečič