Božja beseda za ponedeljek, 16. julija 2012

Ponedeljek 15. tedna med letom (leto II)

»Kdor sprejme vas, sprejme mene; in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal.« (Mt 10,40)

Berilo

Bog zahteva, da opustimo hudobna dejanja

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 1,11-17)

Čujte Gospodovo besedo: »Čemú mi je obilica vaših klavnih daritev? Naveličal sem se žgalnih daritev ovnov in tolšče pitane živine; ne maram krvi bikov, jagnjet in kozlov. Ko prihajate gledat moje obličje, kdo terja od vas, da hodite po mojih dvorih? Ne darujte mi več nevrednih daritev; kadilo mi je gnusoba! Mlaji, sobote, pozivi k shodu: ne prenesem slovesnosti in praznika. Vaše mlaje in vaše praznike sovraži moja duša; v breme so mi postali, naveličal sem se jih prenašati. Ko razprostirate svoje roke, zapiram pred vami svoje oči; četudi še toliko molite, vas ne poslušam, vaše roke so polne krvi. Umijte se, očistite se, odpravite svoja hudobna dejanja izpred mojih oči, nehajte zlobno delati! Učite se dobro delati, skrbite za pravico, pomagajte zatiranemu, prisojajte pravico siroti, branite pravdo vdove!«

Psalm 50

Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«

Ps 50,8-9.16-17.21.23

Zaradi tvojih daritev te ne grajam,
saj tvoje žgalne daritve so vedno pred menoj.
Ne jemljem iz tvoje hiše telička
ne kozlov iz tvojih čred.
Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«
Kaj naštevaš moje zapovedi
in jemlješ mojo zavezo v svoja usta?
Ti, ki sovražiš strahovanje
in si moje besede mečeš za hrbet?
Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«
To si delal in jaz bi naj molčal?
Grajam te in to ti stavim pred oči.
Kdor daruje hvalno daritev, me časti,
in kdor prav ravna, mu pokažem Božje zveličanje.
Odpev: »Kdor prav dela, bo videl Božje zveličanje.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Svojih stezá me uči, moj Bog, vôdi me v svoji resnici. Aleluja.

Kristusov učenec zna tudi trpeti

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 10,34-11,1)

Tisti čas je rekel Jezus svojim apostolom: »Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem na zemljo mir; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč. Prišel sem namreč, da ločim sina od očeta in hčer od matere in snaho od tašče; in človeku bodo sovražniki njegovi domači. Kdor ljubi očeta ali mater bolj ko mene, ni mene vreden; in kdor ljubi sina ali hčer bolj ko mene, ni mene vreden; in kdor ne vzame svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden. Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil, in kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel.

Kdor vas sprejme, mene sprejme, in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal. Kdor sprejme preroka, ker je prerok, bo prejel plačilo preroka; in kdor sprejme pravičnega, ker je pravičen, bo prejel plačilo pravičnega. Kdor dá komu teh malih piti le čašo hladne vode, ker je moj učenec – resnično, povem vam – ne bo izgubil svojega plačila.«

Ko je Jezus dovršil naročila svojim dvanajsterim učencem, je od tam odšel učit in oznanjat po njihovih mestih.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Karmelska mati bozja

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Izaija je poslan v Judovo kraljestvo, da bi v času ekonomskega razvoja in moralnega razvrata vabil k resnični veri in bogoslužju. Brez očiščenja ni mogoče darovati Bogu. Boril se bom proti vsem oblikam formalizma v svojem duhovnem življenju. Gospod, hvala, ker nas po preroku opozarjaš tudi za naš čas.

Evangelij

Jezusova navzočnost zaznamuje vse odnose, da prihaja celo do ločitve znotraj družin. To je svoboda vere, ki je pripravljena sprejeti vse skozi križ. Odprl se bom Jezusu in njegovim zahtevam, da bo zares moja prva ljubezen. Gospod, strah me je, da te nisem sposoben tako ljubiti. Reši me strahu in me okrepi v ljubezni.

Primož Krečič