Božja beseda za soboto, 9. septembra 2023

Sobota 22. tedna med letom (leto I)

»In rekel jim je: 'Sin človekov je gospodar sobote.'« (Lk 6,5)

Berilo

Bog nas po spravi v Kristusu posvečuje

Berilo iz pisma apostola Pavla Kološanom (Kol 1,21-23)

Bratje, vi ste bili nekdaj odtujeni in po hudobnih delih sovražnega mišljenja, zdaj pa vas je Bog spravil s smrtjo Kristusovega človeškega telesa, da bi vas pred sebe postavil svete in brezmadežne in neoporečne; če le vztrajate v veri trdni in stanovitni ter se ne daste omajati v duhu evangelija, ki ste ga slišali, ki se je oznanil po vsem stvarstvu pod nebom in ki sem mu jaz, Pavel, postal služabnik.

Psalm 54

Odpev: »Glej, Bog mi pomaga.«

Ps 54,3-4.6.8

O Bog, reši me s svojim imenom,
s svojo močjo vôdi mojo pravdo!
Sliši mojo molitev, o Bog,
poslušaj besede mojih ust!
Odpev: »Glej, Bog mi pomaga.«
Glej, Bog mi pomaga,
Gospod mi varuje življenje.
Rad ti bom daroval,
tvoje ime bom slavil, ker je dobro.
Odpev: »Glej, Bog mi pomaga.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Slavljen si, Oče, Gospod nebes in zemlje, ker si malim razodel skrivnosti Božjega kraljestva. Aleluja.

Jezusova razlaga sobotne zapovedi

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 6,1-5)

Neko soboto je šel Jezus skozi setve in njegovi učenci so smukali klasje, ga meli z rokami in jedli. Nekateri izmed farizejev so jim rekli: »Kaj delate, kar ni dovoljeno v soboto?« Jezus jim je odgovoril: »Ali še niste brali tega, kar je storil David, ko je bil lačen sam in oni, ki so bili z njim: kako je stopil v Božjo hišo in vzel posvečene hlebe in jih jedel ter dal tistim, ki so bili z njim, ki jih ni dovoljeno jesti drugim, kakor samo duhovnikom?« In govoril jim je: »Sin človekov je gospod tudi sobote.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Peter Klaver

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Kološani so bili nekdaj tujci in sovražniki Boga, Jezus pa jih je približal Bogu in spravil z njim. Njegova smrt jih je spremenila, da so postali čisti in sveti, da so se odvrnili od zla in začeli darovati dobre daritve. Trudil se bom darovati dobre daritve in rasti v upanju evangelija. Gospod, hvala za tvoj križ, ki mi pomaga, da se odvračam od slabih del in uresničujem tvoj dar odrešenja.

Evangelij

Jezus gre po polju, učenci so lačni in smukajo klasje. Farizeji godrnjajo, ker to ni dovoljeno v soboto. Jezus ne razvrednoti Mojzesove postave, želi pa, da bi se ljudje polno uresničili v tem, kar so. Zavedal se bom, da Jezus upošteva mojo svobodo in me želi pripeljati do polnega življenja. Gospod, naj te vedno sprejemam kot tistega, ki misli name in mi daje najboljše nasvete.

Primož Krečič