Božja beseda za petek, 9. junija 2023

Petek 9. tedna med letom (leto I)

»In velika množica ga je rada poslušala« (Mr 12,37a)

Berilo

Preskušnja rodi veselje

Berilo iz Tobita (Tob 11,5-17)

Ana je vsak dan sedevala ob potoku na višini, od koder je mogla daleč videti. In ko je na tem kraju čakala svojega sina, ga je od daleč zagledala in takoj spoznala, da prihaja. Tekla je pravit možu: »Glej, sin prihaja!« Rafael pa je rekel mlademu Tobiju: »Brž ko stopiš v hišo, takoj moli Gospoda, svojega Boga, in se mu zahvali! Potem pa stopi k očetu, ga poljubi in takoj pomaži njegove oči z ribjim žolčem, ki ga nosiš s seboj! Vedi namreč, da se mu bodo oči kmalu odprle, in oče bo videl luč neba in se veselil, da te bo videl!«

Tedaj je pes, ki je bil z njima na potu, tekel naprej, prišel kakor napovedovalec in dobrikajoč se z repom kazal svoje veselje. Slepi oče je vstal in začel teči. Ker pa se je spotikal, je dal roko služabniku in hitel sinu naproti. Sprejel ga je in poljubil, on in njegova žena, ter sta se oba od veselja zjokala. Nato so molili Boga in ga zahvalili. Potem so sedli.

Tobija pa je vzel ribjega žolča in pomazal očetu oči. Počakal je nekako pol ure in belina se je začela luščiti z oči kakor kožica z jajca. Tobija jo je prijel in potegnil z oči in takoj je oče spregledal. In slavili so Boga, on, njegova žena in vsi, ki so ga poznali. Tobija je govoril: »Hvalim te, Gospod, Izraelov Bog, ker si me pokoril in ozdravil. Glej, vidim svojega sina Tobija!«

Psalm 146

Odpev: »Hvali, moja duša, Gospoda!«

Ps 146,2.7-10

Hvali, moja duša, Gospoda!
Hvalil bom Gospoda vse življenje,
prepeval bom svojemu Bogu,
dokler bom živel.
Odpev: »Hvali, moja duša, Gospoda!«
Gospod je vekomaj zvest,
vrača pravico stiskanim,
deli kruha lačnim.
Gospod oprošča jetnike.
Odpev: »Hvali, moja duša, Gospoda!«
Gospod odpira slepim oči,
Gospod dviga potrte.
Gospod ljubi pravične,
Gospod varuje tujce.
Odpev: »Hvali, moja duša, Gospoda!«
Siroto in vdovo vzdržuje,
naklepe grešnikov pa razdira.
Gospod bo kraljeval vekomaj,
tvoj Bog, o Sion, od roda do roda.
Odpev: »Hvali, moja duša, Gospoda!«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod, úči me svojo pot, vôdi me po ravni stezi. Aleluja.

Kako je Kristus Davidov sin

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 12,35-37)

Tisti čas se je oglasil Jezus, ko je učil v templju, in dejal: »Kako da pismouki pravijo, da je Kristus Davidov sin? Sam David je rekel v Svetem Duhu: ›Gospod je rekel mojemu Gospodu: Sedi na mojo desnico, dokler ne položim tvojih sovražnikov pod tvoje noge.‹ David sam ga je torej imenoval Gospoda, kako je potem njegov sin?« In velika množica ga je rada poslušala.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Primož in Felicijan

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Mladi Tobija se vrne domov skupaj s svojo ženo Saro. Oče se je že bal, da ga ne bo več videl. Tobija pa prinese mazilo, ki mu ga je priskrbel angel Rafael in je očeta ozdravilo slepote. Očetova hvaležnost se prelije v hvalnico Bogu. Po zgledu Tobita se bom zahvaljeval Bogu za lepe in težke trenutke. Gospod, prosim te, da bi bila moja molitev vesela, da te bom vselej v svojem srcu hvalil in se ti zahvaljeval.

Evangelij

Jezus se pogovarja o tem, da Mesija ni le Davidov sin, kot je bilo splošno sprejeto. Sogovornike vabi, naj ga sprejmejo kot Božjega Sina. Sprejel bom Jezusa kot križanega Mesija, ki razodeva usmiljenega Boga in me vabi k spreobrnjenju ter novemu življenju. Gospod, razkrij mi resnico o sebi, da ne bom iskal le malo tolažbe, ampak ti povsem odprl življenje kot učlovečenemu Božjemu Sinu.

Primož Krečič