Božja beseda za torek, 9. maja 2023

Torek 5. velikonočnega tedna

»Vendar naj svet spozna, da ljubim Očeta in da delam tako, kakor mi je naročil Oče.« (Jn 14,31a)

Berilo

Po apostolih dela v cerkvi Bog

Berilo iz apostolskih del (Apd 14,19-28)

Tiste dni so iz Antiohije in Ikonija prišli Judje, pridobili zase množice in so Pavla kamnali ter ga vlekli iz mesta, misleč, da je mrtev. Ko pa so ga obstopili učenci, je vstal in šel v mesto; drugega dne je z Barnabom odšel v Derbe. Ko sta tudi temu mestu oznanila evangelij in pridobila mnogo učencev, sta se vrnila v Listro, v Ikonij in v Antiohijo; potrjevala sta učence in jih opominjala, naj vztrajajo v veri. Rekla sta, da moramo po mnogih stiskah priti v Božje kraljestvo. Ko sta jim v vsaki Cerkvi po molitvi in postu postavila starešine, sta jih priporočila Bogu, v katerega so verovali.

Nato sta prehodila Pizidijo in prišla v Pamfilijo; in ko sta v Pergi oznanila Gospodovo besedo, sta stopila v Atalijo. Od tam sta odplula v Antiohijo, kjer sta se bila izročila Božji milosti za delo, ki sta ga dovršila. Ko sta prišla tja in zbrala Cerkev, sta poročala, koliko je Bog po njima storil in da je poganom odprl vrata vere. Precej dolgo sta se mudila med učenci.

Psalm 145

Odpev: »Slava tvojemu kraljestvu!«

Ps 145,10-11.12-13.21

Naj te hvalijo, Gospod, vsa tvoja dela,
tudi sveti naj te slavijo;
naj poročajo o slavi tvojega kraljestva,
naj govorijo o tvoji moči.
Odpev: »Slava tvojemu kraljestvu!«
Da oznanijo človeškim sinovom tvojo moč
in slavo tvojega sijajnega kraljestva.
Tvoje kraljestvo je kraljestvo vseh vekov,
tvoje gospostvo je za vse rodove.
Odpev: »Slava tvojemu kraljestvu!«
Moja usta naj govorijo Gospodovo slavo
in vsi ljudje naj slavijo
njegovo sveto ime
na vekov veke.
Odpev: »Slava tvojemu kraljestvu!«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Kristus je vstal in nam zasvetil, s svojo krvjo nas je odrešil. Aleluja.

Jezus nam daje svoj mir

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 14,27-31)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Mir vam zapustim, svoj mir vam dam; ne kakor daje svet, ga vam jaz dam. Vaše srce naj se ne vznemirja in se ne plaši. Slišali ste, da sem vam rekel: »Odhajam in pridem k vam.« Ko bi me ljubili, bi se razveselili, da grem k Očetu, zakaj Oče je večji od mene.

Zdaj sem vam povedal, preden se zgodi, da boste verovali, ko se zgodi. Ne bom več toliko govoril z vami, vladar sveta namreč prihaja. Meni sicer ne more nič; vendar naj svet spozna, da ljubim Očeta in da tako delam, kakor mi je naročil Oče.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Marija Terezija Gerhardinger

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Judje iz Antiohije in Ikonija pridejo v Listro in kamnajo Pavla. Mislijo, da je mrtev, pa se pobere in gre z Barnabom v Derbo, kjer opogumita skupnost in pomagala utrditi njeno strukturo. Izročil se bom Gospodu za poslanstvo, ki ga želi od mene, tudi če bo težko. Gospod, vedno mi pokaži, da me spremljaš. Brani me v trenutkih stiske, da bom ostal zvest in podpiral brate, ki se prav tako borijo.


Evangelij

Jezus podarja učencem dar svojega notranjega miru v zaupljivem odnosu do Očeta. Ta je močnejši od hudobije, ki se plete okrog njega. Z molitvijo in evharistijo se bom odpiral Jezusovemu miru in z njim premagoval napetosti in težave. Gospod, hvala za ta tvoj mir, ki mi daje moč za spravo s seboj, z drugimi in z Očetom. Naj bom povsod apostol tvojega miru.

Primož Krečič