Božja beseda za četrtek, 9. marca 2023

Četrtek 2. postnega tedna

»Če ne poslušajo Mojzesa in prerokov, se ne bodo dali prepričati, četudi kdo vstane od mrtvih« (Lk 16,31)

Berilo

Blagor in prekletstvo

Berilo iz knjige preroka Jeremija (Jer 17,5-10)

Tako govori Gospod: Preklet, kdor zaupa v človeka, se opira na bitje iz mesa, njegovo srce pa se odmika od Gospoda! On je kakor grm v pustinji: ne doživi, da pride sreča; prebiva v izsušeni puščavi, v solnati, neobljudeni deželi.

Blagoslovljen pa človek, ki zaupa v Gospoda in je Gospod njegovo upanje. Je kakor drevo, vsajeno ob vodi, ki k potoku stega svoje korenine; ne boji se, ko pride vročina, njegovo listje ostane zeleno; v letu suše ne trpi pomanjkanja in vedno rodi svoj sad. Neprodirno je srce, bolj ko vse, kdo ga more doumeti? Jaz, Gospod, preiskujem srce, preskušam obisti, da poplačam vsakemu po njegovem vedenju, kakor zaslužijo njegova dela.

Psalm 1

Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«

Ps 1,1-4.6

Blagor človeku, ki se ne ravna po brezbožnih,
ne stopa na pot grešnikov
in ne poseda v družbi porogljivcev,
marveč se veseli Gospodove postave.
Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«
Je ko drevo, zasajeno ob potokih voda,
ki daje ob svojem času svoj sad
in njegovo listje ne ovene;
kar koli dela, vse mu uspeva.
Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«
Ne tako brezbožni, ne tako!
Ti so kakor pleve, ki jih veter raznaša.
Gospod pozna pot pravičnih,
pot brezbožnih pa vodi v pogubo.
Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Seme je Božja beseda, sejalec pa Kristus, kdor njega najde, ostane vekomaj.

Plačilo bomo prejeli po svojih delih

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 16,19-31)

Tisti čas je rekel Jezus farizejem: Bil je bogatin, ki se je oblačil v škrlat in tančico ter se dan na dan sijajno gostil. In bil je neki revež, po imenu Lazar, ki je ležal pri njegovih vratih, poln čirov, in se je želel nasititi s tem, kar je padalo z bogatinove mize. Pa tudi psi so prihajali in mu lizali čire. Umrl pa je revež in angeli so ga nesli v Abrahamovo naročje. Umrl je tudi bogatin in je bil pokopan.

Ko je v podzemlju trpel muke, je povzdignil svoje oči in zagledal od daleč Abrahama in Lazarja v njegovem naročju. Zaklical je: ›Oče Abraham, usmili se me in pošlji Lazarja, da pomoči konec svojega prsta v vodo in mi ohladi jezik, zakaj silno trpim v tem plamenu.‹ Abraham pa je rekel: ›Sin, spomni se, da si prejel dobro v svojem življenju in prav tako Lazar hudo; zdaj se tukaj veseli, ti pa trpiš. Vrh tega je med nami in vami narejen velik prepad, da tisti, ki bi hoteli od tod priti k vam, ne morejo; pa tudi od ondod ne morejo sem.‹

In rekel je: ›Prosim te torej, oče, da ga pošlješ v hišo mojega očeta; imam namreč pet bratov in te naj posvari, da tudi oni ne pridejo v ta kraj trpljenja.‹ Abraham pa reče: ›Imajo Mojzesa in preroke, te naj poslušajo!‹ Le-ta je pa odgovoril: ›Ne, oče Abraham, temveč, ako pojde do njih kdo izmed mrtvih, se bodo spokorili.‹ Rekel pa mu je: ›Ako ne poslušajo Mojzesa in prerokov, ne bodo verjeli, tudi če kdo od mrtvih vstane.‹

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Frančiška Rimska

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Zaupanje je temelj življenja in varnosti, a ga je mogoče zlorabiti za češčenje sebe. Tak človek postane suh grm v pustinji, ki rodi slabe sadove. Le Gospod je vreden popolnega zaupanja; ob njem je človek kot drevo, ki raste ob vodi. Svoje zaupanje bom stavil v Gospoda, da bo blagoslovil moje delo. Gospod, daj mi moči, da se ne bom umaknil ob razočaranju in bom s tvojo podporo zopet skušal vzpostaviti zaupanje.


Evangelij

Lepo oblečen bogataš se masti za mizo, ubogi Lazar pa pobira ostanke. Bogataš predstavlja sebično uživaško življenje ljudi, Lazar pa reveže. Niti Božji poseg ne more odpreti trdega srca bogataša. V postu se bom trudil za večjo naklonjenost in skrb do ubogih. Gospod, ti veš, da nanje pozabljam in jih ne vidim. Osvobodi me te slepote, da bom blizu vsem, ki trpijo.

Primož Krečič