Berilo

Bog je ljubezen

Berilo iz 1. Janezovega pisma (1 Jn 4,7-10)

Preljubi, ljubimo se med seboj, ker je ljubezen iz Boga; in vsakdo, ki ljubi, je iz Boga rojen in Boga pozna. Kdor ne ljubi, Boga ne pozna, kajti Bog je ljubezen. V tem se je razodela Božja ljubezen do nas, da je Bog poslal na svet svojega edinorojenega Sina, da bi mi po njem živeli. V tem je ljubezen: ne, da smo mi ljubili Boga, temveč, da je on nas ljubil in poslal svojega Sina v spravo za naše grehe.

Psalm 72

Odpev: »Vsi narodi ti bodo služili.«

Ps 72,1-2.3-4.7-8

O Bog, daj kralju, da bo sodil
in kraljevemu sinu svojo pravičnost!
Naj pravično vlada tvoje ljudstvo
in tvoje ponižne po pravici.
Odpev: »Vsi narodi ti bodo služili.«
Gore, prinesite mir ljudstvu
in griči pravičnost.
Varoval bo ponižne med ljudstvom,
pomagal sinovom ubožcev.
Odpev: »Vsi narodi ti bodo služili.«
V njegovih dneh bo cvetela pravičnost
in obilnost miru v svitu lune.
Gospodoval bo od morja do morja,
od velereke do kraja zemlje.
Odpev: »Vsi narodi ti bodo služili.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospod me je poslal oznanit blagovest ubogim, naznanit jetnikom oproščenje. Aleluja.

Jezus pomnoži kruh, da se razodene kot prerok

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 6,34-44)

Tisti čas je Jezus zagledal veliko množico; zasmilili so se mu, ker so bili kakor ovce, ki nimajo pastirja, in jih je začel mnogokaj učiti. Ko je bilo že pozno, so stopili k njemu njegovi učenci in rekli: »Samoten je ta kraj in ura že pozna. Odpústi jih, naj odidejo v bližnje pristave in vasi in si kupijo kaj jesti.« Odgovoril jim je: »Dajte jim vi jesti.« Rečejo mu: »Ali naj gremo in kupimo kruha za dvesto denarjev ter jim damo jesti?« On jim reče: »Koliko hlebov imate? Pojdite in poglejte!« Poizvedo in pravijo: »Pet in dve ribi.«

Velel jim je, naj vse po skupinah razposadijo po zeleni travi. In sedli so, skupina za skupino, po sto in po petdeset. In vzel je tistih pet hlebov in dve ribi, se ozrl v nebo, blagoslovil in razlomil hlebe in dajal učencem, da bi polagali prednje; tudi obe ribi je razdelil vsem. In vsi so se najedli do sitega. Nato so pobrali koščke, dvanajst polnih košev, in nekaj od rib. Teh, ki so jedli kruh, pa je bilo pet tisoč mož.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Severin

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Janez pove največ o Bogu, in sicer, da je ljubezen. Vse ljubezni izhajajo iz njega. Vrhunec tega razodetja je prihod Božjega Sina na svet. On prihaja kljub nasprotovanju hudobije, da bi rešil ljudi iz njenih rok. Ob Jezusu bom poglobil zavest, da me Bog neskončno ljubi, in se boril proti samozadostnosti. Gospod, daj mi svojega Duha, da bom z novo razpoložljivostjo odgovarjal na darove tvoje ljubezni in jih delil drugim.

Evangelij

Jezusa zanimajo ljudje, čuti jih v svojem srcu, še posebno, ko trpijo in so zapuščeni. S svojo odločno besedo jim prinaša hrano za duhovno lakoto in jih tudi telesno nasiti. V trenutkih izgubljenosti se bom še tesneje oklenil Gospodove besede in njegove evharistije. Gospod, hvala za tvojo skrb, da mi prinašaš toplino in ljubezen, ko sem sam, razočaran in ko trpim.

Primož Krečič