Božja beseda za sredo, 7. septembra 2022

Sreda 23. tedna med letom (leto II)

»Jezus se je ozrl po svojih učencih in govoril: 'Blagor vam, ubogi, kajti vaše je Božje kraljestvo.'« (Lk 6,20)

Berilo

Vsak naj bo zadovoljen s svojim stanom

Berilo iz 1. pisma apostola Pavla Korinčanom (1 Kor 7,25-31)

Bratje, glede devic nimam Gospodovega naročila, dajem pa svèt, ker sem od Gospoda prejel milost, da sem verodostojen. Mislim torej, da je to dobro zaradi sedanje stiske; da je torej dobro, človeku tako biti. Če si vezan z ženo, ne išči ločitve; če si žene prost, ne išči žene. A tudi če se oženiš, ne grešiš; in če se devica omoži, ne greši. Toda nadloge telesa bodo taki imeli, jaz pa bi vam rad prizanesel.

To pa pravim, bratje, čas je kratek. Odslej naj bodo tudi, kateri imajo žene, kakor bi jih ne imeli; in kateri jokajo, kakor bi ne jokali; in kateri se veselijo, kakor bi se ne veselili; in kateri kupujejo, kakor bi bili brez posesti; in kateri ta svet uživajo, kakor bi ga ne uživali – zakaj podoba tega sveta preide.

Psalm 45

Odpev: »Poslušaj, hči, glej in nagni svoje uho.«

Ps 45,11-12.14-15.16-17

Poslušaj, hči, glej in nagni svoje uho,
pozabi svoje ljudstvo in hišo svojega očeta!
Kralj si bo želel tvoje lepote:
on je tvoj Gospod; njemu se pokloni!
Odpev: »Poslušaj, hči, glej in nagni svoje uho.«
Vsa krasna vstopa kraljeva hči,
zlate tkanine so njena obleka.
S pisanim oblačilom ogrnjeno peljejo h kralju,
za njo vodijo k tebi device, njene družice.
Odpev: »Poslušaj, hči, glej in nagni svoje uho.«
Spremijo jih z veseljem in radovanjem,
stopijo v kraljevo palačo.
Na mesto tvojih očetov bodo prišli tvoji sinovi;
postavil jih boš za kneze po vsej zemlji.
Odpev: »Poslušaj, hči, glej in nagni svoje uho.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Jeruzalem, hvali Gospoda, ki pošilja svoje ukaze na zemljo. Aleluja.

Blagor in gorje v duhu evangelija

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 6,20-26)

Tisti čas se je Jezus ozrl na svoje učence in je govoril: »Blagor ubogim, zakaj vaše je Božje kraljestvo. Blagor vam, ki ste zdaj lačni, zakaj nasičeni boste. Blagor vam, ki zdaj jokate, zakaj smejali se boste. Blagor vam, kadar vas bodo ljudje sovražili in kadar vas bodo izobčili in zasramovali in vaše ime zavrgli kot zlo zaradi Sina človekovega. Razveselite se tisti dan in radujte se, zakaj glejte, veliko je vaše plačilo v nebesih. Prav tako so namreč njih očetje delali s preroki.

Toda gorje vam bogatinom, zakaj dobili ste svojo tolažbo. Gorje vam, kateri ste zdaj nasičeni, zakaj stradali boste. Gorje vam, kateri se zdaj smejete, zakaj žalovali in jokali boste. Gorje, kadar bodo vsi ljudje o vas lepo govorili, zakaj prav tako so delali njih očetje z lažnivimi preroki.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Regina

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Čas je razpel jadra, pravi Pavel. Vstajenje živi med verniki in je odprto v Kristusov prihod. Zato naj se Korinčani ne navezujejo na svet, ampak gledajo v luči večnosti. Trudil se bom živeti skozi ta pogled in presegati zemeljske majhnosti, obenem pa biti v vsem zvest poklicanosti. Gospod, hvala, ker mi širiš obzorje. Pomagaj mi gledati na življenje v luči tvojega velikonočnega daru.

Evangelij

Jezus blagruje uboge, lačne, žalostne, preganjane, gorje pa napoveduje bogatim, sitim, tistim, ki se smejejo in so samozadostni. Toda sreča ni v premagani revščini in žalosti, ampak v odprtosti za Božje delovanje, ki ga prinaša Jezus. Sprejemal bom dar Božje ljubezni, ki me rešuje. Gospod, osvobodi me zaupanja v zunanje rešitve. Naj dajem vedno prvo mesto tebi.

Primož Krečič