HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za nedeljo, 7. avgusta 2016

19. nedelja med letom (leto C)

»Ne boj se, mala čreda, kajti vaš Oče je sklenil, da vam da kraljestvo.« (Lk 13,32)

19. nedelja med letom - Janez Burja - Bohinjska Bistrica
(11.8.2013 ob 10h, dolžina: 8:11)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

19. nedelja med letom - Anton Gnidovec - Kočevje
(8.8.2010 ob 10h, dolžina: 5:55)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

1. berilo

Božja dela kličejo k zaupanju

Berilo iz knjige modrosti (Mdr 18,6-9)


Ona noč je bila našim očetom poprej naznanjena,
da bi zanesljivo vedeli, katerim prisegam so verjeli, in bi bili dobre volje.
Tvoje ljudstvo je pričakovalo
rešitev pravičnih in uničenje sovražnikov.
S čimer si namreč kaznoval nasprotnike,
s tem si nas poklical in poveličeval.
Zakaj na skrivaj so darovali sveti otroci dobrih staršev
in se složno podredili božji postavi,
da bi bili sveti enako deležni
istih dobrin in istih nevarnosti,
in so že v naprej peli hvalnice očetov.

Psalm 33

Odpev: »Blagor narodu, ki ima Boga za Gospoda.«

Ps 33,1.12.18-19.20-22

Radujte se, pravični, v Gospodu:
poštenim se spodobi, da ga hvalijo.
12 Blagor narodu, čigar Bog je Gospod,
ljudstvu, ki si ga je izvolil za dedno last.
18 Glej, oči Gospodove so uprte na nje, ki se ga boje,
na nje, ki upajo v njegovo milost,
19 da reši njih duše smrti
in jih ob lakoti preživlja.
20 Naša duša čaka Gospoda:
on je naš pomočnik in ščit.
21 Njega se torej naše srce veseli,
v njegovo sveto ime zaupamo.
22 Tvoje usmiljenje, Gospod, bodi nad nami,
kakor upamo v tebe!

2. berilo

Pravični so vedno Bogu zaupali

Berilo iz pisma Hebrejcem (Heb 11,1-2.8-19)

Je pa vera trdno prepričanje o tem, kar kdo upa, prepričanje o stvareh, ki se ne vidijo. Po njej so namreč stari dosegli hvalo. Po veri je bil poslušen Abraham, ko je bil poklican, naj gre v deželo, ki naj bi jo prejel v delež; in odšel je, ne vedoč, kam gre. Po veri se je naselil v obljubljeni deželi kakor v tujini ter se z Izakom in Jakobom, ki sta bila z njim deležna iste obljube, nastanil v šotorih. 10 Kajti pričakoval je mesta s trdnimi temelji, katerega graditelj in stvaritelj je Bog. 11 Po veri je tudi Sara dobila moč, da je kljub starosti spočela, ker je verovala, da je zvest, kateri je bil to obljubil. 12 Zato je tudi bilo od enega, in to od oslabelega toliko potomcev, kakor je zvezd na nebu in kakor je brezštevilnega peska ob kraju morja. 13 V veri so vsi ti pomrli, ne da bi bili obljube dosegli; toda od daleč so jih gledali ter pozdravljali in priznavali so, da so tujci ter priseljenci na zemlji. 14 Kateri namreč tako govore, razodevajo, da domovino iščejo. 15 In ko bi bili mislili na tisto, iz katere so prišli, bi bili imeli priložnost, da se vrnejo. 16 Tako pa hrepene po boljši, to je po nebeški. Zato se Bog ne sramuje imenovati se njihov Bog; zakaj mesto jim je pripravil. 17 Po veri je Abraham, ko je bil skušan, v dar prinesel Izaka; in hotel je edinorojenca darovati on, ki je bil prejel obljube 18 in ki mu je bilo rečeno: »Po Izaku se ti bo imenovalo potomstvo.« 19 Pomislil je namreč, da more Bog tudi od mrtvih obujati. Zato ga je tudi kot podobo prejel.

ali

Je pa vera trdno prepričanje o tem, kar kdo upa, prepričanje o stvareh, ki se ne vidijo. Po njej so namreč stari dosegli hvalo. Po veri je bil poslušen Abraham, ko je bil poklican, naj gre v deželo, ki naj bi jo prejel v delež; in odšel je, ne vedoč, kam gre. Po veri se je naselil v obljubljeni deželi kakor v tujini ter se z Izakom in Jakobom, ki sta bila z njim deležna iste obljube, nastanil v šotorih. 10 Kajti pričakoval je mesta s trdnimi temelji, katerega graditelj in stvaritelj je Bog. 11 Po veri je tudi Sara dobila moč, da je kljub starosti spočela, ker je verovala, da je zvest, kateri je bil to obljubil. 12 Zato je tudi bilo od enega, in to od oslabelega toliko potomcev, kakor je zvezd na nebu in kakor je brezštevilnega peska ob kraju morja.

Evangelij

Mt 24,42a.44

Aleluja

Aleluja. Čujte in bodite pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov. Aleluja.

Vedno moramo biti pripravljeni

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 12,32-48)

32 Ne boj se, mala čreda, zakaj vaš Oče vam je sklenil dati kraljestvo. 33 Prodajte, kar imate, in dajte vbogajme. Napravite si mošnje, ki ne ostarijo, zaklad v nebesih, ki ne poíde in kateremu se tat ne približa in ga molj ne razjé. 34 Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce. 35 Vaša ledja naj bodo opasana in svetilke prižgane 36 in vi bodite podobni ljudem, ki čakajo, kdaj se njihov gospod vrne s svatbe, da mu takoj odpró, ko pride in potrka. 37 Blagor služabnikom, ki jih gospod ob svojem prihodu najde čuječe! Resnično, povem vam, da se bo opasal in jih posadil za mizo in bo pristopil ter jim stregel. 38 In če pride ob drugi straži in če pride ob tretji straži in jih tako najde, blagor tem služabnikom! 39 To pa vedite, da bi hišni gospodar, ko bi vedel, ob kateri uri pride tat, čul in bi svoje hiše ne pustil podkopati. 40 Tudi vi bodite pripravljeni; zakaj ob uri, ko ne mislite, bo prišel Sin človekov.« 41 Peter pa ga je vprašal: »Gospod, ali pripoveduješ to priliko za nas ali tudi za vse?« 42 In Gospod je rekel: »Kdo neki je zvesti in razumni oskrbnik, ki ga bo gospod postavil nad svoje posle, da jim ob svojem času odmeri živež? 43 Blagor služabniku, ki ga bo gospod ob svojem prihodu našel, da tako dela! 44 Resnično, povem vam: Čez vse svoje imetje ga bo postavil. 45 Ako bo pa ta služabnik mislil: ‚Mojega gospoda še dolgo ne bo‘ in bo začel pretepati hlapce in dekle, pojedati in popivati in se upijanjati, 46 bo gospod tega služabnika prišel ob dnevu, ko se ga ne nadeja, in ob uri, za katero ne ve, in ga bo presekal in mu dal delež z neverniki. 47 Tisti služabnik pa, ki je spoznal voljo svojega gospoda, pa se ni pripravil ali ni storil po njegovi volji, bo zelo tepen; 48 tisti pa, ki je ni spoznal, a je storil kaj kazni vrednega, bo malo tepen. Od vsakogar, komur je bilo mnogo dano, se bo mnogo zahtevalo; in komur so zaupali mnogo, bodo od njega terjali še več.

ali

35 Vaša ledja naj bodo opasana in svetilke prižgane 36 in vi bodite podobni ljudem, ki čakajo, kdaj se njihov gospod vrne s svatbe, da mu takoj odpró, ko pride in potrka. 37 Blagor služabnikom, ki jih gospod ob svojem prihodu najde čuječe! Resnično, povem vam, da se bo opasal in jih posadil za mizo in bo pristopil ter jim stregel. 38 In če pride ob drugi straži in če pride ob tretji straži in jih tako najde, blagor tem služabnikom! 39 To pa vedite, da bi hišni gospodar, ko bi vedel, ob kateri uri pride tat, čul in bi svoje hiše ne pustil podkopati. 40 Tudi vi bodite pripravljeni; zakaj ob uri, ko ne mislite, bo prišel Sin človekov.«Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2018