Božja beseda za četrtek, 7. marca 2019

Četrtek po pepelnični sredi

»Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sam sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj« (Lk 9,23).

Berilo

Sami izbiramo ali blagoslov ali prekletstvo

Berilo iz 5. Mojzesove knjige (5 Mz 30,15-20)

Mojzes je govoril ljudstvu: Glej, predložil sem ti danes življenje in srečo, smrt in nesrečo. Kar ti danes zapovedujem, je: Ljubi Gospoda, svojega Boga, hodi po njegovih potih, spolnjuj njegove zapovedi, zakone in naredbe! In živel boš in se množil, in Gospod, tvoj Bog, te bo blagoslavljal v deželi, ki greš vanjo, da jo prejmeš v last. Ako se pa tvoje srce odvrne in ne boš ubogal in se boš dal zapeljati, da bi molil druge bogove in jim služil, vam danes oznanjam, da boste gotovo preminuli; ne boste dolgo živeli v deželi, kamor greš čez Jordan, da jo prejmeš v last. Danes kličem za pričo proti vam nebo in zemljo: predložil sem ti življenje in smrt, blagoslov in prekletstvo. Izvoli torej življenje, da boš živel ti in tvoj zarod! Ljubi Gospoda, svojega Boga, poslušaj njegov glas in drži se njega! Kajti to je zate življenje in dolgo trajno bivanje v deželi, ki jo je Gospod s prisego obljubil  dati tvojim očetom, Abrahamu, Izaku in Jakobu.

Psalm 1

Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«

Ps 1,1-4.6

Blagor človeku, ki se ne ravna po brezbožnih,
ne stopa na pot grešnikov
in ne poseda v družbi porogljivcev,
marveč se veseli Gospodove postave.
Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«
Je ko drevo, zasajeno ob potokih voda,
ki daje ob svojem času svoj sad
in njegovo listje ne ovene;
kar koli dela, vse mu uspeva.
Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«
Ne tako brezbožni, ne tako!
Ti so kakor pleve, ki jih veter raznaša.
Gospod pozna pot pravičnih,
pot brezbožnih pa vodi v pogubo.
Odpev: »Blagor človeku, ki zaupa v Gospoda.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Jaz sem vstajenje in življenje, govori Gospod, kdor veruje v me, vekomaj ne bo umrl.

Izguba življenja zaradi Kristusa je rešitev

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 9,22-25)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Sin človekov mora veliko trpeti in biti zavržen po starešinah, velikih duhovnikih in pismoukih in biti umorjen in tretji dan vstati.« Vsem pa je govoril: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sam sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj. Kdor hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil, kdor pa svoje življenje zaradi mene izgubi, ga bo rešil. Kaj si namreč človek pomaga, če si ves svet pridobi, sebe pa zavrže ali pogubi?«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Perpetua in Felicita

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Mojzes stoji pred ljudstvom in ga vabi k obnovitvi zaveze. Le tako bodo zmogli vstopiti v obljubljeno deželo in zaživeti blagoslov. Okrepil bom zavest, da mi je življenje podarjeno, in se opredelil zanj, da bom deležen blagoslova. Gospod, hvala za jasno in odločno besedo, s katero mi kažeš najbolj pametno in varno pot. Naj vedno izberem, kar vodi v življenje, in ti ostanem zvest.


Evangelij

V hoji za Jezusom mora biti učenec pripravljen sprejeti svoj križ in se v odpovedi prečistiti od sebične navezanosti. Poiskal bom področja življenja, kjer se moram bolj odločno boriti s sebičnostjo in svobodno stopiti na pot za Jezusom. Gospod, pomagaj mi razumeti, da je pot, ki mi jo predlagaš, edina, ki me resnično vodi k življenju. Daj mi poguma, da bom šel po njej.

Primož Krečič