Božja beseda za ponedeljek, 7. novembra 2022

Ponedeljek 32. tedna med letom (leto II)

»Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej murvi: ›Izruj se s koreninami vred‹.« (Lk 17,6).

Berilo

Pavel naroča postaviti starešine

Berilo iz pisma apostola Pavla Titu (Tit 1,1-9)

Pavel, Božji služabnik, apostol pa Jezusa Kristusa, da Božji izvoljenci verujejo in spoznajo resnico, ki je za pobožnost, oprti na upanje v večno življenje, ki ga je Bog, ki ne laže, obljubil pred veki, ob svojem času pa razodel svojo besedo v oznanjevanju, ki mi je bilo poverjeno po zapovedi Boga, našega Odrešenika Titu, po skupni veri pravemu sinu: Milost in mir od Boga Očeta in Jezusa Kristusa, našega Odrešenika.

Zaradi tega sem te pustil na Kreti, da urediš, kar nedostaja, in postaviš po mestih starešine, kakor sem ti naročil: če je kdo brez graje, ene žene mož, ima verne otroke, ki niso obdolženi razuzdanosti ali nepokorni. Predstojnik mora namreč kot Božji oskrbnik biti brez graje, ne prevzeten ne togoten ne pijanec ne pretepač ne pohlepen po dobičku, ampak gostoljuben, dobrotljiv, zmeren, pravičen, svet, zdržen. Držati se mora zanesljive besede, ki je v skladu z naukom, da bo zmožen z zdravim poukom tudi opominjati in prepričevati tiste, ki ugovarjajo.

Psalm 24

Odpev: »To je rod tistih, ki iščejo Boga.«

Ps 24,1-2.3-4.5-6

Gospodova je zemlja in kar jo napolnjuje,
zemeljski krog in njegovi prebivalci.
On ga je utemeljil na morjih
in ga ustalil na tekočih vodah.
Odpev: »To je rod tistih, ki iščejo Boga.«
Kdo pojde na Gospodovo goro,
kdo bo stal na njegovem svetem kraju?
Kdor je nedolžnih rok in čistega srca,
kdor svoje duše ne obrača k praznim stvarem.
Odpev: »To je rod tistih, ki iščejo Boga.«
Ta bo prejel Gospodov blagoslov
in plačilo Boga, svojega Odrešenika.
To je rod tistih, ki ga iščejo,
ki iščejo obličje Jakobovega Boga.
Odpev: »To je rod tistih, ki iščejo Boga.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospodova beseda ostane vekomaj; to pa je beseda, ki vam je bila oznanjena. Aleluja.

Skesanemu je treba vedno odpustiti

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 17,1-6)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Ni mogoče, da bi pohujšanje ne prišlo; toda gorjé temu, po komer pride! Bolje bi bilo zanj, da bi se mu obesil mlinski kamen na vrat in bi bil vržen v morje, kakor da bi pohujšal katerega teh malih. Pazite nase! Ako se pregreši tvoj brat, ga posvári; in če se skesa, mu odpústi. In če sedemkrat na dan greši zoper tebe in se sedemkrat obrne do tebe in reče: ›Žal mi je,‹ mu odpústi.«

In apostoli so rekli Gospodu: »Pomnoži nam vero!« Gospod je pa rekel: »Če imate vero kakor gorčično zrno, bi lahko rekli tej murvi: ›Izruj se s korenino in se presadi v morje.‹ In poslušna bi vam bila.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Engelbert škof

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Pavel naroča Titu, naj organizira skupnost na Kreti. Prikaže mu podobo predstojnika, da je pošten, pravičen, zvest resnici in navdušen oznanjevalec Vstalega. Trudil se bom povezati vero z življenjskimi krepostmi, ki so njen zunanji izraz. Gospod, hvala, ker me tvoje oznanilo nagovarja v mojem vsakdanjiku.

Evangelij

Hudobije in pohujšanje povzročajo duhovne rane in zakrivajo Jezusovo ljubezen. Jezus svari učence, da ne bi oni pohujšali malih. Ob Jezusu se bom učil občutljivosti do bližnjih, zlati do najbolj šibkih. Gospod, pomagaj mi, da ne bom v breme in pohujšanje drugim, ampak jim bom pomagal k boljšemu življenju.

Primož Krečič