Božja beseda za torek, 6. junija 2023

Torek 9. tedna med letom (leto I)

Jezus pa jim je rekel: »Dajte cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega!« (Mt 12,17)

Berilo

Tobija ne tarna v nesreči, ki ga je zadela

Berilo iz Tobita (Tob 2,10-23)

Tobíja je nekega dne utrujen od pokopavanja prišel domov, se ulegel ob steni in zaspal. V spanju mu je iz lastovičjega gnezda padlo gorko blato na oči in je oslepel. Gospod pa je dopustil, da je nanj prišla ta preskušnja, da bi se potomcem dal zgled njegove potrpežljivosti kakor svetega Joba. Kajti ker se je od svoje mladosti vedno bal Boga in spolnjeval njegove zapovedi, ni godrnjal čez Boga, da ga je zadela nesreča slepote, ampak je neomajno vztrajal v Božjem strahu ter zahvaljeval Boga vse dni svojega življenja. Kakor so se namreč blaženemu Jobu rogali kralji, tako so Tobijevi sorodniki in znanci zasmehovali njegovo življenje: »Kje je tvoje upanje, za katero si delil miloščino in pokopaval mrtve?« Tobija pa jih je svaril: »Nikar tako ne govorite! Saj smo sinovi svetih in pričakujemo ono življenje, ki ga Bog daje tem, kateri mu nikdar ne odtegnejo svoje zvestobe.«

Njegova žena Ana pa je vsak dan hodila tkat in prinašala od dela svojih rok živež, kolikor ga je mogla zaslužiti. Tako je dobila kozliča in ga prinesla domov. Ko je mož slišal njegovo meketanje, je rekel: »Glejte, da morda ni ukraden; vrnite ga gospodarjem; kajti ukradenega ne smemo jesti ne se ga dotakniti!« Nato je žena razjarjena odvrnila: »Očitno je tvoje upanje prazno; zdaj se je pokazalo, kaj pomagajo tvoje miloščine.« S temi in drugimi takimi besedami mu je oponašala.

Psalm 112

Odpev: »Pravični je pripravljen upati v Gospoda.«

Ps 112,1-2.7-8.9

Blagor mu, kdor se boji Gospoda,
kdor se njegovih zapovedi res veseli.
Njegov zarod bo v deželi mogočen;
rod pravičnih bo blagoslovljen.
Odpev: »Pravični je pripravljen upati v Gospoda.«
Ni se mu bati slabih vesti,
njegovo srce je trdno, upa v Gospoda.
Njegovo srce je stanovitno, ne boji se,
dokler ne vidi, da so nasprotniki uničeni.
Odpev: »Pravični je pripravljen upati v Gospoda.«
Deli in daje ubogim,
njegova darežljivost traja vedno,
njegova moč se dviga v časti;
grešnik to vidi in se jezi.
Odpev: »Pravični je pripravljen upati v Gospoda.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Govôri, Gospod, tvoj hlapec posluša; besede večnega življenja imaš. Aleluja.

Spolnimo obveznosti do ljudi in do Boga

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 12,13-17)

Tisti čas pošljejo k Jezusu nekatere izmed farizejev in herodovcev, da bi ga ujeli v besedi. Ti pridejo in mu rečejo: »Učenik, vemo, da si resnicoljuben in da se ne meniš za nikogar, ker ne gledaš na osebe, ampak v resnici učiš pot Božjo. Ali se sme dajati cesarju davek, ali ne? Ali naj ga dajemo, ali ne?« On pa je poznal njih hinavščino in jim je rekel: »Kaj me skušate? Prinesite mi denar, da ga vidim.« In prinesli so ga. Tedaj jim je rekel: »Čigava je ta podoba in napis?« Rekli so mu: »Cesarjeva.« In Jezus jim je rekel: »Dajte cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega!« In čudili so se mu.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Bertrand

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Tobit oslepi, ko pokopava rojaka. Žena Hana in domači menijo, da se mu to ne bi zgodilo, če bi bil zares pravičen. Za Tobita je težko breme, vendar se ne pritožuje nad Bogom, vdano sprejema preizkušnjo. Tudi če bodo prišle težave in posmeh, ne bom nehal zaupati v Boga in ga poslušati. Gospod, podeli mi svojega Duha, da bom z usmiljenim srcem sprejemal ljudi, ko mi bodo nasprotovali.

Evangelij

Farizeji in herodovci skušajo ujeti Jezusa v besedi. Sprašujejo ga o plačevanju davkov Rimljanom. Jezus ne zanika te obveznosti, ne sme pa se človeška oblast postaviti nad Boga. Zavedal se bom, da iz odnosa z Bogom črpam svobodo in odgovornost za vse okoliščine. Gospod, pomagaj mi, da se bom trudil graditi pravično družbo in ti dal vedno prvo mesto.

Primož Krečič