Božja beseda za četrtek, 5. marca 2020

Četrtek 1. postnega tedna, četrtek pred prvim petkom

»Vse torej, kar hočete, da bi ljudje storili vam, storite tudi vi njim« (Mt 7,12a).

Berilo

Samo Bog more pomagati

Berilo iz Esterine knjige (Est 14,1.3-5.12-14)

Tiste dni je kraljica Estera v smrtni stiski pribežala h Gospodu. Molila je h Gospodu, Izraelovemu Bogu: Moj Gospod, ti edini si naš kralj; pomagaj meni zapuščeni, ki nima pomočnika razen tebe! Nevarnost zame je namreč prav blizu. Slišala sem v mladosti od svojega očeta, da si ti, Gospod, izvolil Izraela izmed vseh narodov in naše očete izmed vseh njih prednikov v večno dediščino ter jim spolnil vse, kar si obljubil. Spomni se nas, Gospod, in se pokaži v času naše stiske!

Osrči me, kralj bogov in gospodovalec sleherne oblasti! Daj mi v usta primemo besedo pred levom in spremeni njegovo srce, da bo sovražilo njega, ki se bojuje zoper nas, da se pogubi sam in tisti, ki so z njim istih misli! Nas pa reši s svojo roko in pridi na pomoč meni zapuščeni, ki nima nikogar razen tebe, Gospod!

Psalm 138

Odpev: »Ko sem te klical, si me uslišal, Gospod.«

Ps 138,1-3.7-8

Slavil te bom, Gospod, z vsem srcem,
ker si slišal besede mojih ust;
vpričo angelov ti bom prepeval,
se priklanjal v tvojem svetem templju.
Odpev: »Ko sem te klical, si me uslišal, Gospod.«
Slavil bom tvoje ime
zaradi tvoje dobrote in resnice.
Ko sem te klical, si me uslišal,
pomnožil si moč v moji duši.
Odpev: »Ko sem te klical, si me uslišal, Gospod.«
Rešuje me tvoja desnica;
Gospod bo zame dovršil, kar je začel.
Gospod, tvoja dobrota traja vekomaj,
ne zapuščaj dela svojih rok!
Odpev: »Ko sem te klical, si me uslišal, Gospod.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Jaz sem luč sveta, govori Gospod, kdor hodi za menoj, bo imel luč življenja.

Jezus spodbuja k zaupni molitvi

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 7,7-12)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Prosíte in se vam bo dalo; iščíte in boste našli: trkajte in se vam bo odprlo. Vsak kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo. Ali kdo izmed vas bo dal svojemu sinu kamen, če ga prosi kruha? Ali bi mu dal kačo, če prosi ribe? Če torej vi, ki ste hudobni, znate dajati svojim otrokom dobre darove, koliko bolj bo vaš nebeški Oče dajal dobro tem, ki ga prosijo. Vse torej, kar hočete, da bi ljudje storili vam, storite tudi vi njim; zakaj to je postava in preroki.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Hadrijan in Sv. Evbul

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Judinja Estera, kraljeva izvoljenka, se odpravi k njemu, da bi mu razkrila nakane dvorjana Hamana, ker želi uničiti njeno ljudstvo. Pred tem težkim korakom se zaupljivo zateče k Bogu. Pred odločitvami in v težkih trenutkih bom vse zaupal v njegove roke in ga prosil za rešitev. Gospod, okrepi moje zaupanje, da bom sledil tvoji volji tudi takrat, ko me bo strah in mi drugi ne bodo naklonjeni.


Evangelij

Jezus kaže na človeškega očeta, kako daje otrokom dobre stvari. Nebeški Oče ga presega v dobroti. Jezus me vabi, da bi zaupal Očetu, ki me pozna, in mi pokaže, kaj naj prosim za svoje življenje. Gospod, daj mi sinovsko srce, da bom v vseh okoliščinah prosil Očeta in potrpežljivo delal, da se uresniči njegova volja. Gospod, nauči me prav moliti.

Primož Krečič