HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za sredo, 5. februarja 2020

Svetnik za vsak dan
Sv. Agata


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (Jezusovo darovanje - Svečnica) - Pavle Novak - Šentjakob ob Savi
(2.2.2014 ob 10h, dolžina: 9:32)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

Jezusovo darovanje - Svečnica
(2.2.2014 ob 9h, dolžina: 10:47)

Msgr. Gašper Rudolf je župnik župnije Medana.

Vse homilije »

Sv. Agata, obvezni god

Sreda 4. tedna med letom (leto II)

»In čudil se je njihovi neveri« (Mr 6,6)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Preštevanje ljudstva je proti volji Boga, ki lahko sodi in meri število Izraelcev. David je grešil, več tisoč ljudi pa je umrlo za kugo. Zato se čuti krivega in prosi Boga za rešitev. Ne bom se zanašal na zunanje uspehe in bom svoje moči postavil v službo Božjih načrtov in darov. Gospod, reši me napuha, da ne bom delal po svoje, ampak zaupal tvoji volji in delal, kakor hočeš ti.

Evangelij

Opazujem, kako se obnašajo domačini do Jezusa v shodnici. Ko oznanja, se začudijo, potem pa se nad njim pohujšujejo, saj ostaja zanje le domačin iz preproste družine. Če bom odprt za Božje delovanje in priznal Jezusa za Gospoda, bo v meni uresničil svoje odrešenje. Gospod, daj, da te bom brez pomislekov sprejel za Božjega Sina in ne zgolj kot tesarja iz Nazareta.

Primož Krečič

Berilo

David greši s štetjem prebivalstva

Berilo iz 2. Samuelove knjige (2 Sam 24,2.9-17)

Kralj David je naročil vojskovodju Joabu, ki je bil pri njem: »Prehodi vse Izraelove rodove od Dana do Bersabe in preštejte ljudstvo, da bom vedel število prebivalstva.« Joab je izročil kralju število preštetega ljudstva: v Izraelu je bilo osemsto tisoč z mečem oboroženih vojakov, v Judovem rodu pa petsto tisoč mož. Ko je David preštel ljudstvo, mu je srce bilo. Zato je rekel Gospodu: »Zelo sem grešil s tem, kar sem storil. Ali zdaj, Gospod, odpusti, prosim, krivdo svojemu hlapcu, kajti ravnal sem zelo nespametno!« Ko je David zjutraj vstal, je prišla Gospodova beseda preroku Gadu, Davidovemu vidcu: »Pojdi in povej Davidu: ›Tako govori Gospod: Troje ti predlagam; izberi si eno izmed tega, da ti storim!‹« Gad je prišel k Davidu in mu sporočil: »Ali naj ti pridejo v deželo tri leta lakote? Ali naj tri mesece bežiš pred svojimi nasprotniki, ki te bodo preganjali? Ali naj bo v tvoji deželi tri dni kuga? Premisli sedaj in glej, kaj naj odgovorim njemu, ki me je poslal!«

David je rekel Gadu: »Zelo sem v stiski. Rajši pademo v roke Gospodu; njegovo usmiljenje je namreč veliko. Ljudem pa ne bi rad padel v roke.« Gospod je torej poslal nad Izraela kugo od jutra do določenega časa. In pomrlo jih je izmed ljudstva od Dana do Bersabe sedemdeset tisoč mož. Ko je angel stegnil roko nad Jeruzalem, da bi ga pokončal, je bilo Gospodu žal zaradi zla; zato je rekel angelu, ki je pokončaval ljudstvo: »Dosti je, umakni zdaj svojo roko!« Bil pa je Gospodov angel pri gumnu Jebusejca Arevna.

Ko je David videl angela, ki je pobijal ljudstvo, je rekel Gospodu: »Glej, jaz sem se pregrešil in jaz sem storil hudo; ti pa, ovce, kaj so storili? Tvoja roka bodi, prosim, zoper mene in zoper hišo mojega očeta!«

Psalm 32

Odpev: »Gospod, odpusti krivdo mojega greha.«

Ps 32,1-2.5.6.7

Blagor mu, komur je krivičnost odpuščena,
ki mu je greh izbrisan.
Blagor človeku, ki mu Gospod ne prišteva krivde
in v čigar duhu ni prevare.
Odpev: »Gospod, odpusti krivdo mojega greha.«
Svoj greh sem ti priznal
in svoje krivde nisem prikrival.
Rekel sem: »Priznam svojo krivdo Gospodu«,
in ti si odpustil krivdo mojega greha.
Odpev: »Gospod, odpusti krivdo mojega greha.«
Zato bom v stiski pobožno molil k tebi;
še tako velike vode me ne bodo dosegle.
Ti si mi zavetje v stiski,
obdal me boš z veseljem ob moji rešitvi.
Odpev: »Gospod, odpusti krivdo mojega greha.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Sprejmite Božjo besedo ne kot človeško besedo, marveč kot Božjo besedo, kar resnično je. Aleluja.

Prerok je brez časti v domačem kraju

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 6,1-6)

Tisti čas je Jezus odšel v svoj kraj in spremljali so ga njegovi učenci. Ko je prišla sobota, je začel v shodnici učiti in mnogi so strme poslušali ter govorili: »Od kod ima ta vse to in kakšna je modrost, ki mu je dana, in kakšni čudeži se godijo po njegovih rokah? Ali ni to tesar, sin Marije in brat Jakoba in Jožefa in Juda in Simona? In ali niso njegove sestre tukaj pri nas?« In spotikali so se nad njim. Jezus jim je pa rekel: »Ni brez časti prerok, razen v svojem kraju in med svojimi sorodniki in na svojem domu.« In ni mogel tam storiti nobenega čudeža, razen da je na nekatere bolnike položil roke in jih ozdravil. Čudil se je njihovi nevernosti. In hodil je po vaseh v okolici in učil.
Sv. Agata (5. februar)

Sv. Agata (leto II), obvezni god

Berilo

S Kristusom sem vas zaročil kot s čisto devico

Berilo iz 2. pisma apostola Pavla Korinčanom (2 Kor 10,17-18; 11,1-2)

17 Kdor se hvali, naj se hvali v Gospodu. 18 Kajti ni preskušen, kdor se sam priporoča, ampak kogar priporoča Gospod. O da bi vi prenesli malo moje nespameti! Pa saj me tudi prenašate. Ljubosumen sem namreč na vas z božjo ljubosumnostjo; kajti enemu možu sem vas zaročil, da vas privedem Kristusu kot čisto devico.

Psalm 124

Odpev: »Naša duša je bila rešena kakor ptica iz zanke.«

Ps 124,2-5.7.8

da ni bil Gospod z nami,
ko so ljudje vstali zoper nas,
tedaj bi nas žive požrli,
ko se je vnela njih besnost proti nam;
tedaj bi nas voda preplavila,
hudournik bi šel čez nas,
tedaj bi čez naš šle vzburkane vode.
Naša duša se je rešila kakor ptica
iz ptičarjev zanke;
zanka se je pretrgala
in mi smo bili osvobojeni.
Naša pomoč je v imenu Gospodovem,
ki je ustvaril nebo in zemljo.

Evangelij

Mt 10,32

Aleluja

Aleluja. Vsakega, kdor bo mene priznal pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih. Aleluja.

Mučenci naj se ne bojijo telesne smrti

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 10,28-33)

28 Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti; bojte se marveč tistega, ki more dušo in telo v pekel pogubiti. 29 Ali se ne prodajata dva vrabca za en novčič? In ne eden izmed njih ne pade na tla brez (volje) vašega Očeta. 30 Vam pa so tudi lasje na glavi vsi prešteti. 31 Nikar se torej ne bojte! Več ko mnogo vrabcev ste vredni vi. 32 Vsakega torej, kdor bo mene priznal pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih; 33 kdor pa bo mene zatajil pred ljudmi, njega bom tudi jaz zatajil pred svojim Očetom, ki je v nebesih.Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2020