HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za soboto, 5. decembra 2020

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Saba


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (Sv. Andrej, apostol) - Gregor Šturm - Polšnik
(7.3.2010 ob 10h, dolžina: 12:04)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Sobota prvega adventnega tedna, sobota po prvem petku

»Ko pa je zagledal množice, so se mu zasmilile, ker so bile izmučene in razkropljene« (Mt 9,36)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Prerok graja ljudstvo, ker je odpadlo od Boga. Ko pa je v stiski, ga tolaži in usmerja k Bogu. V preizkušnji se ljudje ne ozrejo na Božje usmiljenje, zato jim ga prerok odkriva in napoveduje rešitev. V različnih okoliščinah bom iskal Božjo pomoč. Gospod, okrepi mi vero, da ne bom dvomil nad tabo, zlasti če ne bom takoj videl tvoje rešitve. Hvala, ker me tako modro vzgajaš.

Evangelij

Jezus uči, oznanja in ozdravlja. V svojem srcu čuti ljudi, ki so razkropljeni kot ovce brez pastirja. Očeta prosi za oznanjevalce, da jim bodo spregovorili o njegovi milosti in ljubezni. Jezus me kliče, da bi začutil ljudi in jim spregovoril o rešitvi, ki jo prinaša. Gospod, pomagaj mi, da bom rastel v pozornosti in sočutju do ljudi, predvsem do vseh tistih, ki trpijo in si želijo rešitve.

Primož Krečič

Berilo

Bog se usmili vseh, ki kličejo k njemu

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 30,19-21.23-26)

To govori Gospod Bog, Izraelov Sveti: Sionsko ljudstvo, ki prebivaš v Jeruzalemu, ne boš vedno jokalo. Gotovo se te usmili na tvoje glasno vpitje. Brž ko ga začuje, te usliši. Vsemogočni vam je dal kruh stiske in vodo nadloge. Tvoj učitelj se ne bo več skrival, ampak tvoje oči bodo videle tvojega učitelja. Tvoja ušesa bodo slišala za teboj klic: »To je pot, po njej hodíte!« če krenete na desno ali levo.

Potem ti da dežja za tvoje seme, s katerim poseješ njivo, in kruha kot pridelek polja; ta bo redilen in tečen. Tisti dan se bo tvoja živina pasla na širokem pašniku. Voli in osli, ki obdelujejo zemljišče, bodo jedli osoljeno zmes, prevejano z velnico in rešetom. Na vsaki visoki gori in na vsakem vzvišenem griču bodo potoki, tokovi vodá ob dnevu velikega poboja, ko padejo stolpi. Tedaj bo lunina svetloba kakor sončna svetloba in sončna svetloba bo sedemkratna, kakor svetloba sedmih dni, tisti dan, ko Gospod obveže poškodbo svojega ljudstva in ozdravi vsekane mu rane.

Psalm 147

Odpev: »Blagor vsem, ki zaupajo v Gospoda.«

Ps 147,1-2.3-4.5-6

Hvalite Gospoda, ker je dober,
spodobi se, da ga hvalimo.
Gospod zida Jeruzalem,
zbira Izraelove razkropljene.
Odpev: »Blagor vsem, ki zaupajo v Gospoda.«
Ozdravlja potrta srca
in obvezuje njihove rane.
Določa zvezdam število,
kliče sleherno po imenu.
Odpev: »Blagor vsem, ki zaupajo v Gospoda.«
Naš Gospod je velik in silen v moči,
njegova modrost je neizmerna.
Gospod dviguje ponižne,
brezbožne ponižuje do zemlje.
Odpev: »Blagor vsem, ki zaupajo v Gospoda.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Močno povzdigni svoj glas, glasnik veselja, tvoj Bog prihaja kot močni Bog. Aleluja.

Odrešenik se usmili množic

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 9,35-38; 10,1.6-8)

Tisti čas je hodil Jezus po vseh mestih in vaseh: učil je v njih shodnicah, oznanjal blagovest kraljestva in ozdravljal vse bolezni in vse slabosti. Ko pa je videl množice, so se mu zasmilile, ker so bile izmučene in razkropljene kakor ovce, ki nimajo pastirja. Tedaj je rekel svojim učencem: »Žetev je velika, delavcev pa malo. Prosite torej Gospoda žetve, naj pošlje delavcev na svojo žetev.« In poklical je svojih dvanajst učencev ter jim dal oblast, izganjati nečiste duhove in ozdravljati vsaktere bolezni in vsaktere slabosti. Naročil jim je: »Pojdite k izgubljenim ovcam Izraelove hiše. Gredé oznanjajte: ›Približalo se je nebeško kraljestvo.‹ Bolnike ozdravljajte, mrtve obujajte, gobave očiščujte, hude duhove izganjajte. Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.«
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2021