Božja beseda za četrtek, 4. septembra 2014

Četrtek 22. tedna med letom (leto II), četrtek pred prvim petkom

»Ko pa je nehal govoriti, je rekel Simonu: 'Odrini na globoko in vrzite mreže za lov!'« (Lk 5,4)

Berilo

Vse je naše, mi pa smo Kristusovi in Božji

Berilo iz 1. pisma apostola Pavla Korinčanom (1 Kor 3,18-23)

Bratje, nihče naj se ne vara. Če misli kdo med vami, da je moder na tem svetu, naj postane nespameten, da bo moder. Zakaj modrost tega sveta je nespamet pri Bogu. Pisano je namreč: »Ujame modre v njih zvijači.« In zopet: »Gospod pozna misli modrih, da so prazne.« Zatorej naj se z ljudmi nihče ne hvali, zakaj vse je vaše, naj bo Pavel ali Apolo ali Kefa ali svet ali življenje ali smrt ali sedanje ali prihodnje: vse je vaše, vi pa Kristusovi, Kristus pa Božji.

Psalm 24

Odpev: »Gospodova je zemlja in kar jo napolnjuje.«

Ps 24,1-2.3-4.5-6

Gospodova je zemlja in kar jo napolnjuje,
zemeljski krog in njegovi prebivalci.
Zakaj on ji je na morjih postavil temelje,
utŕdil jo je na veletókih.
Odpev: »Gospodova je zemlja in kar jo napolnjuje.«
Kdo se bo povzpel na Gospodovo goro,
kdo bo stal na njegovem svetem kraju?
Tisti, ki je nedolžnih rok in čist v srcu,
ki ne prisega po krivem.
Odpev: »Gospodova je zemlja in kar jo napolnjuje.«
Ta bo prejel blagoslov od Gospoda,
pravičnost od Boga, svojega rešitelja.
To je rod tistih, ki te iščejo,
ki hočejo najti tvoje obličje, Bog Jakobov.
Odpev: »Gospodova je zemlja in kar jo napolnjuje.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Razjasni svoj obraz nad svojim služabnikom in úči me svojih zakonov. Aleluja.

Apostoli pustijo vse in gredo za Jezusom

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 5,1-11)

Tisti čas je množica pritiskala za Jezusom, da bi poslušala Božjo besedo; on je pa stal ob Genezareškem jezeru in zagledal dva čolna, ki sta bila pri bregu; ribiči so bili stopili iz njih in so izpirali mreže. Stopil je v enega izmed čolnov, ki je bil Simonov, in ga prosil, naj odrine malo od kraja; in sédel je in iz čolna množice učil.

Ko pa je nehal govoriti, je rekel Simonu: »Odrini na globoko in vrzite svoje mreže na lov!« Simon se je oglasil in mu rekel: »Učenik, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli; toda na tvojo besedo bom vrgel mreže.« In ko so to storili, so zajeli veliko množino rib, da so se njih mreže trgale. Pomignili so tovarišem v drugem čolnu, naj jim pridejo pomagat. Ti so prišli in napolnili so oba čolna, da sta se potapljala. Ko pa je to videl Simon Peter, je padel Jezusu k nogam in rekel: »Pojdi od mene, Gospod, ker sem grešen človek!« Groza je bila namreč obšla njega in vse, ki so bili z njim, zaradi ribjega lova, ki so ga bili zajeli; prav tako pa tudi Zebedejeva sinova Jakoba in Janeza, ki sta bila Simonova tovariša. Jezus je pa Simonu rekel: »Ne boj se; odslej boš ljudi lovil.« In potegnili so čolna h kraju, popustili vse in šli za njim.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Rozalija

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Prvi naslovljenci oznanila so tisti, ki ga sprejemajo. Pavel vabi novokrščence, naj prerastejo človeške poglede različnih skupin in vsak dan sprejmejo novost svojega življenja v Kristusu. Po molitvi in premišljevanju Svetega pisma bom poglabljal odnos s Kristusom, ki je Božji Sin. Gospod, hvala, ker me vedno znova vabiš v šolo Božje modrosti, na pot, ki ne razočara.

Evangelij

Jezusova beseda spremeni Petru načrte tako, da ji verjame bolj kakor svoji izkušnji. Zato zavesla na jezero in znova vrže mreže. Ko se mu prepusti, doživi čudežni ulov. Poslušnost je odprtost, v kateri deluje moč Božje besede. Bolj bom prisluhnil tej besedi, da bo bolj učinkovita v meni. Gospod, naj ti zaupam bolj kakor vsemu drugemu, saj si gotovost, ki prinaša blagoslov in mir.

Primož Krečič