Božja beseda za sredo, 4. marca 2020

Sreda 1. postnega tedna

»Ninivljani bodo ob sodbi vstali s tem rodom in ga obso­dili; zakaj spokorili so se na Jonovo pridigo« (Lk 11,32).

Berilo

Ninivljani se spreobrnejo

Berilo iz knjige preroka Jona (Jon 3,1-10)

Gospod je govoril Jonu: »Vstani, pojdi v Ninive, veliko mesto, in mu oznanjuj, kar ti povem.« Jona se dvigne in gre v Ninive, kakor mu je naročil Gospod. Ninive pa so bile velikansko mesto, tri dni hoda. Jona se je odpravil po mestu en dan hoda in je klical: »Še štirideset dni, in Ninive bodo pokončane!« Ninivljani so verovali Bogu. Razglasili so post in se oblekli, vsi, od največjega do najmanjšega, v spokorno obleko.

Ko je vest o tem prišla do kralja v Ninivah, je vstal s svojega prestola, slekel svoj plašč, se ogrnil v raševnik in sedel na pepel. Na ukaz kralja in njegovih veljakov je bilo v Ninivah razglašeno: Ljudje in živali, govedo in drobnica naj ničesar ne uživajo, naj ne hodijo na pašo in ne pijejo vode! Ljudje in živali naj se ogrnejo z raševino in naj močno vpijejo k Bogu; vsak naj zapusti svojo hudobno pot in krivico, ki se drži njegovih rok. Morebiti se Bog pomiri in odpusti; morebiti se odvrne od svoje plamteče jeze, da ne poginemo.

Ko je Gospod videl, kako si prizadevajo, da zapustijo svojo hudobno pot, mu je bilo žal grožnje, s katero je zagrozil, in je ni izvršil.

Psalm 51

Odpev: »Skesanega in ponižnega srca, o Bog, ne zametuješ.«

Ps 51,3-4.12-13.18-19

Usmili se me, Bog, po svoji milosrčnosti,
po obilnosti svojega usmiljenja izbriši mojo pregreho!
Popolnoma me operi moje krivde
in mojega greha me očisti!
Odpev: »Skesanega in ponižnega srca, o Bog, ne zametuješ.«
Čisto srce, o Bog, mi ustvari
in duha stanovitnosti v meni obnovi!
Ne zavrzi me izpred svojega obličja
in svojega svetega duha mi ne odvzemi!
Odpev: »Skesanega in ponižnega srca, o Bog, ne zametuješ.«
Nad klavno daritvijo nimaš veselja,
če bi ti dal žgalne daritve, bi jih ne maral.
Moja daritev, o Bog, je skesan duh,
skesanega in ponižnega srca ne zametuješ.
Odpev: »Skesanega in ponižnega srca, o Bog, ne zametuješ.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Gospod, tvoje besede so duh in življenje, ti imaš besede večnega življenja.

Jona je podoba Jezusovega delovanja

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 11,29-32)

Tisti čas je začel Jezus govoriti zbranim množicam: Ta rod je hudoben rod: hoče imeti znamenje, pa se mu ne bo dalo drugo znamenje kakor Jonovo znamenje. Kakor je bil namreč Jona znamenje za Ninivljane, tako bo tudi Sin človekov za ta rod. Kraljica z Juga bo ob sodbi vstala z možmi tega rodu in jih obsodila; zakaj prišla je s konca sveta, da bi slišala Salomonovo modrost, in glejte, več ko Salomon je tukaj. Ninivljani bodo ob sodbi vstali s tem rodom in ga obsodili; zakaj spokorili so se na Jonovo pridigo, in glejte, več kakor Jona je tukaj.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Kazimir

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Ninivljani so veliki grešniki, toda na prerokov klic se skesajo in spokorijo. Božja grožnja, da jih bo pokončal, je vzgojna in učinkovita. Še prej pa se mora spreobrniti Jona, ki ne zaupa Bogu. V moči vere se bom trudil, da bom sebe in druge vodil k spreobrnjenju. Gospod, ti ne obupaš nad nikomer. Vzgajaj me v šoli svojega odpuščanja, da bom mogel tudi druge klicati k pokori in spreobrnjenju.


Evangelij

Jezusa obdaja množica, ki si želi izrednih znamenj. On ve, kaj hočejo, zato jim pokaže znamenje preroka Jona, ob katerem so se spreobrnili Ninivljani. Poslušal bom Jezusa in uresničeval njegovo besedo. Gospod, tvoja ljubezen je močnejša od vsega. Naj ne iščem drugih znamenj kakor si ti v svojem neskončnem daru. Ti odkrivaš Očetov načrt za moje življenje.

Primož Krečič