Božja beseda za soboto, 4. novembra 2023


Sv. Karel Boromejski, obvezni god

Sobota 30. tedna med letom (leto I), sobota po prvem petku

»Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto!« (Lk 14,10).

Berilo

Bog hoče rešiti vse ljudi v življenje

Berilo iz pisma apostola Pavla Rimljanom (Rim 11,1-2.11-12.25-29)

Bratje, ali je Bog zavrgel svoje ljudstvo? Nikakor. Saj sem tudi jaz Izraelec, Abrahamov potomec, Benjaminovega rodú. Bog ni zavrgel svojega ljudstva, katero je poprej poznal. Vprašam torej: So se mar spotaknili, da so padli? Nikakor. A zaradi njihovega padca je zveličanje prešlo na pogane, da bi jih spodbudili k tekmovanju. Če pa je bil njihov padec bogastvo za svet in njihovo pomanjšanje bogastvo za pogane, koliko bolj bo njih polno število?

Kajti nočem, bratje, da bi vi ne vedeli te skrivnosti, da ne boste sami sebe imeli za modre: Zakrknjenost je prišla na del Izraelcev, dokler ne vstopi polno število poganov; in tako bo rešen ves Izrael, kakor je pisano: »S Siona bo prišel Odrešenik in odvrnil bo brezbožnost od Jakoba; in to bo z njimi moja zaveza, ko odvzamem njihove pregrehe.« Glede na evangelij so Izraelci sovražniki zaradi vas, po izvolitvi pa so ljubljeni zaradi očetov. Kajti Bog se ne kesa svojih darov in svoje izvolitve.

Psalm 94

Odpev: »Gospod ne zavrže svojega ljudstva.«

Ps 94,12-13.14-15.17-18

Blagor človeku, ki ga vzgajaš, Gospod,
poučuješ v svoji postavi,
da ga pomiriš v hudih dnevih,
ko se brezbožnemu koplje jama.
Odpev: »Gospod ne zavrže svojega ljudstva.«
Gospod ne zavrže svojega ljudstva
in ne zapusti svoje dediščine;
sodba se povrne k pravičnosti,
za njo pojdejo vsi, ki so pravega srca.
Odpev: »Gospod ne zavrže svojega ljudstva.«
Če mi ne bi Gospod pomagal,
bi moja duša kmalu bila v kraju molka.
Ko čutim, da moja noga omahuje,
me tvoja milost podpira.
Odpev: »Gospod ne zavrže svojega ljudstva.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Živa in učinkovita je Božja beseda, razsoja misli in namene srca. Aleluja.

Ponižanje in povišanje v Božjih očeh

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 14,1.7-11)

Ko je šel Jezus v hišo nekega prvaka med farizeji v soboto na obed, so ga ti opazovali. Povedal je pa povabljenim priliko, ker je videl, kako so si izbirali prve sedeže. Govoril jim je: »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto; če bi bil morda povabljen kateri imenitnejši ko ti, da ne pride ta, ki je tebe in njega povabil, in ti poreče: ›Umakni se temu,‹ in bi se ti takrat začel s sramoto presedati na zadnje mesto. Temveč, kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto, da ti poreče, ko pride, kateri te je povabil: ›Prijatelj, pomakni se više!‹ Takrat ti bo čast vpričo vseh, ki so bili s teboj pri mizi. Vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.«
Sv. Karel Boromejski (leto I), sobota po prvem petku, obvezni god

Berilo

Za brate smo dolžni dati življenje

Berilo iz 1. Janezovega pisma (1 Jn 3,14-18)

Preljubi, vemo, da smo iz smrti prešli v življenje, ker ljubimo brate; kdor ne ljubi, ostane v smrti. Vsak, kdor brata sovraži, je ubijalec in veste, da noben ubijalec nima v sebi večnega življenja. Na tem smo spoznali ljubezen, da je on dal življenje za nas; tudi mi smo dolžni dati življenje za brate. Kdor ima premoženje sveta in vidi brata v pomanjkanju, pa svoje srce pred njim zapre, kako more biti v njem Božja ljubezen? Otroci moji, ne ljubimo z besedo, tudi ne z jezikom, ampak v dejanju in resnici.

Psalm 22

Odpev: »Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka.«

Ps 22,1-6

Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka;
na zelenih pašnikih mi daje ležišča.
K vodam počitka me vodi,
mojo dušo poživlja.
Odpev: »Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka.«
Vodi me po pravih potih zaradi svojega imena.
Tudi če bi hodil v temni dolini,
ne bom se bal hudega, ker si ti z menoj;
tvoja gorjača in tvoja palica sta mi v tolažbo.
Odpev: »Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka.«
Pogrinjaš mi mizo
vpričo mojih nasprotnikov;
z oljem mi glavo maziliš,
moj kelih je zvrhan.
Odpev: »Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka.«
Dobrotljivost in milost mi sledita
vse dni mojega življenja
in v Gospodovi hiši bom prebival
vse dni življenja.
Odpev: »Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka.«

Evangelij

Jn 10,11

Aleluja

Aleluja. Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce, govori Gospod. Aleluja.

Dobri pastir da življenje za ovce

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 10,11-16)

Tisti čas je Jezus govoril: Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce. Najemnik in tisti, ki ni pastir in ovce niso njegove, ko vidi, da prihaja volk, ovce pusti in zbeži – in volk jih pograbi in razkropi –, ker je najemnik in za ovce ni v skrbeh. Jaz sem dobri pastir in poznam svoje in moje poznajo mene, kakor mene pozna Oče in jaz poznam Očeta; in svoje življenje dam za ovce. Še druge ovce imam, ki niso iz tega hleva; tudi tiste moram pripeljati; poslušale bodo moj glas in bo ena čreda, en pastir.

Sv. Karel Boromejski (4. november)

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Karel Boromejski

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Čeprav del Judov ni sprejel Jezusa, je Pavel prepričan, da jih Bog ni zavrgel. Njihov odpad je le začasen, da bi naredili prostor poganom. Nekoč jim bo ta njihova nevera odvzeta. Do drugih ljudi, zlasti do domačih, bom obziren in potrpežljiv. Vabil jih bom, naj se obrnejo h Gospodu. Gospod, hvala za svobodo, ki jo daješ človeškim odločitvam, da se usmerijo k tvojemu daru odrešenja.

Evangelij

Predstavljam si prerivanje povabljenih za prva mesta in razkazovanje njihove pomembnosti. Nekaterim to veliko pomeni, Jezus pa mi kaže, da je služenje najbolj pristna vrlina. Gospod, daj, da ne bom iskal prvih sedežev in slave. Naj bo tebi posvečeno moje delo, da ti bom iskreno služil v ljudeh.

Primož Krečič

Misli Benedikta XVI.

Sv. Karel Boromejski je bil neutruden učitelj in voditelj svojih bratov. Razvnemala ga je goreča ljubezen do Kristusa. Njegov zgled mlade lahko usmerja, da se pri vsakodnevnih odločitvah pustijo voditi Jezusu; bolne lahko spodbuja, da svoje trpljenje darujejo za pastirje Cerkve in zveličanje duš; mladoporočence pa podpira, da svojo družino gradijo na evangeljskih vrednotah. ...

Sv. Karel Boromejski je bil milanski škof v 16. stoletju. Pri dobrih dvajsetih letih je imel za seboj odlično izobrazbo, pred seboj pa obetajočo kariero. Bil je ...

 …

Več ...

Benedikt XVI.