Božja beseda za torek, 31. marca 2020

Torek 5. postnega tedna

»On, ki me je poslal, je z menoj. Ni me pustil samega, kajti jaz vedno delam to, kar je všeč njemu.« (Lk 8,29)

Berilo

Božje znamenje rešuje smrti

Berilo iz 4. Mojzesove knjige (4 Mz 21,4-9)

Tiste dni se je ljudstvo naveličalo potovanja. Govorili so zoper Boga in Mojzesa: »Zakaj sta nas izpeljala iz Egipta, da umrjemo v puščavi? Kajti ni kruha ne vode; in ta borna jed se nam že gabi.« Tedaj je Gospod poslal med ljudstvo strupene kače; pikale so ljudi, tako da je mnogo ljudstva iz Izraela umrlo. Tedaj je ljudstvo prišlo k Mojzesu in so rekli: »Grešili smo, ker smo govorili zoper Gospoda in zoper tebe. Prosi torej Gospoda, da od nas vzame kače!« Mojzes je prosil za ljudstvo.

Nato je Gospod rekel Mojzesu: »Naredi si strupeno kačo in jo obesi na drog! Kdor koli je pičen in jo pogleda, bo živel.« Mojzes je napravil bronasto kačo in jo obesil na drog. Če je koga kača pičila in se je ozrl na bronasto kačo, je ostal živ.

Psalm 102

Odpev: »Gospod, sliši mojo molitev!«

Ps 102,2-3.16-18.19-21

Gospod, sliši mojo molitev,
moj klic naj pride k tebi!
Ne skrivaj svojega obličja pred mano
ob dnevu moje stiske!
Odpev: »Gospod, sliši mojo molitev!«
Narodi bodo častili tvoje ime, Gospod,
vsi kralji priznavali tvoje veličastvo;
ko se Gospod obrne k molitvi siromakov,
njih prošnje ne bo zavrgel.
Odpev: »Gospod, sliši mojo molitev!«
Ljudstvo, ki šele pride, hvali Gospoda,
zakaj Gospod je pogledal na zemljo,
da bi slišal vzdihovanje jetnikov,
in rešil nje, ki so bili izročeni smrti.
Odpev: »Gospod, sliši mojo molitev!«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Obrnite se k meni z vsem srcem, govori Gospod, ker sem milostljiv in poln usmiljenja.

Šele po križanju bodo Jezusa spoznali

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 8,21-30)

Tisti čas je rekel Jezus farizejem: »Jaz grem in iskali me boste in v svojem grehu umrli. Kamor jaz grem, vi ne morete priti.« Judje so torej govorili: »Se bo mar usmrtil, ker pravi: ›Kamor jaz grem, vi ne morete priti‹?« In rekel jim je: »Vi ste od tu doli, jaz sem od zgoraj; vi ste od tega sveta, jaz nisem od tega sveta. Zato sem vam rekel, da boste v svojih grehih umrli. Ako ne boste verovali, da sem jaz, boste namreč umrli v svojih grehih.« Rekli so mu torej: »Kdo si ti?« Jezus jim je odgovoril: »Prav to, kar vam govorim. Mnogo imam o vas govoriti in soditi; ali ta, ki me je poslal, je resničen in jaz svetu govorim to, kar sem od njega slišal.« In niso spoznali, da jim je govoril o Očetu.

Jezus je torej rekel: »Ko boste povišali Sina človekovega, takrat boste spoznali, da sem jaz in da nič ne delam sam od sebe, ampak tako govorim, kakor me je učil Oče. In tisti, ki me je poslal, je z menoj; ni me pustil samega, kajti jaz delam vedno to, kar je njemu všeč.« Ko jim je to govoril, so mnogi verovali vanj.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Modest

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Izraelci so pozabili, da jih je Bog rešil, in so godrnjali zaradi potovanja. Najraje bi se vrnili v Egipt, tudi za ceno novega suženjstva. Zato je Bog dopustil bolezni in strupene kače, da so jih pikale, ob pogledu na bronasto kačo pa so ozdraveli. Ob svojem grehu bom gledal v križ in v njem našel odpuščanje. Gospod, naj se spominjam usmiljenja, ko si mi odvzel kazen za greh.

Evangelij

Jezus nosi življenje, Judje pa so se predali smrti in grehu. Rešuje jih le vera v Jezusa, Božjega Sina. Njegova božja resničnost se v polnosti razodene v dogodku križa. Nočem ostati v grehu in neživljenju, trudil se bom rešiti vsake sebičnosti in greha. Gospod, daj mi razsvetljenja, da bom v tvojem križu in vstajenju odkrival tvojo Božjo navzočnost, ki me ljubi in osvobaja.

Primož Krečič