HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za torek, 31. decembra 2019

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Silvester


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (Sv. Družina) - Branko Zemljak - sv. Jurij v Gotovljah
(29.12.2013 ob 10h, dolžina: 7:40)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

Sv. Družina
(29.12.2013 ob 9h, dolžina: 12:30)

Msgr. Gašper Rudolf je župnik župnije Medana.

Vse homilije »

Sv. Družina - Bernard Geršak - Maribor - Tezno
(26.12.2010 ob 10h, dolžina: 8:50)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Sedmi dan božične osmine

»Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, on je razložil« (Jn 1,18)

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Apostol spodbuja k budnosti in pozornosti. Vsak čas je odločilen, ker sovražnik išče načine za svoj prekanjeni napad. To so misli, drže in odnosi, ki lažno kopirajo Boga. V času velikega zavajanja in odpada se bom še trdneje oklenil Cerkve in njenega nauka. Gospod, okrepi me s svojo Besedo in Duhom, da bom presojal, kaj je tvoja resnica, in jo pogumno živel.

Evangelij

Hvalnica razkriva Jezusa kot večno Besedo v odnosu z Očetom. Njegov prihod na svet je učlovečenje, ki začenja novo človeštvo Cerkve. Sprejel bom Jezusa kot Božjo Besedo, ki mi s človeško izkušnjo govori po vesti. Gospod, v tem zadnjem dnevu leta te občudujem kot večnega Sina na svetu. Pomagaj mi vzpostaviti domačnost z Očetom in z ljudmi v odrešeni skupnosti Cerkve.

Primož Krečič

Berilo

Bog nam razodeva vso skrivnost

Berilo iz 1. Janezovega pisma (1 Jn 2,18-21)

Otročiči, poslednja ura je in, kakor ste slišali, da pride antikrist, je tudi zdaj vstalo mnogo antikristov; iz tega spoznavamo, da je poslednja ura. Izmed nas so izšli, toda niso bili od nas. Kajti ko bi bili od nas, bi bili ostali z nami; pa niso, da se na njih razodene, da niso vsi od nas.

Vi pa imate maziljenje od Svetega in veste vse. Nisem vam pisal, kakor bi ne poznali resnice, marveč ker jo poznate in veste, da nobena laž ni iz resnice.

Psalm 96

Odpev: »Veselijo naj se nebesa in zemlja.«

Ps 96,1-2.11-12.13

Pojte Gospodu novo pesem,
pojte Gospodu, vse dežele!
Pojte Gospodu, slavite njegovo ime.
Odpev: »Veselijo naj se nebesa in zemlja.«
Veselijo naj se nebesa in zemlja,
šumi naj morje in kar ga napolnjuje,
veseli naj se polje in vse, kar je na njem.
Odpev: »Veselijo naj se nebesa in zemlja.«
Naj se raduje vse drevje v gozdu
pred Gospodom, ker pride sodit zemljo;
sodil bo s pravičnostjo in v resnici.
Odpev: »Veselijo naj se nebesa in zemlja.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Mnogokrat in na mnogotere načine je nekdaj Bog govoril očetom po prerokih, slednjič, te dni, nam je govoril po Sinu. Aleluja.

Beseda je meso postala

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 1,1-18)

V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo. V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temí, a temà je ni sprejela.

Bil je človek, ki ga je poslal Bog; ime mu je bilo Janez. Prišel je zaradi pričevanja, da bi namreč pričeval o luči, da bi po njem vsi sprejeli vero. Ni bil on luč, ampak pričeval naj bi o luči. Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, je prihajala na svet.

Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli. Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga. In Beseda je meso postala in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice.

Janez je pričeval o njej in klical: »To je bil tisti, o katerem sem rekel: Ta, ki bo prišel za menoj, je pred menoj, ker je bil prej kakor jaz.« Kajti iz njegove polnosti smo vsi prejeli milost za milostjo. Postava je bila namreč dana po Mojzesu, milost in resnica pa je prišla po Jezusu Kristusu. Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, on nam je razlóžil.
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2020