Božja beseda za petek, 3. aprila 2020

Petek 5. postnega tedna, prvi petek v mesecu

»Janez ni storil nobenega znamenja, vendar je bilo resnično vse, kar je Janez povedal o njem.« (Jn 10,41-42).

Berilo

Bog brani Odrešenika

Berilo iz knjige preroka Jeremija (Jer 20,10-13)

Slišim šušljanje mnogih, groza naokrog: »Naznanite ga, ovadimo ga!« Celo moji prijatelji prežijo, da se spotaknem: »Morda se da preslepiti! Potem ga imamo v oblasti in se bomo maščevali nad njim.« Toda Gospod je z menoj kot silen junak. Zato se moji preganjalci spotaknejo, nič ne premorejo; zelo bodo osramočeni, saj nič ne dosežejo; sramota bo večna, nepozabna. Gospod nad vojskami, ki skušaš pravičnega, ki preiskuješ obisti in srce! Daj, da vidim tvoje maščevanje nad njimi! Tebi sem namreč zaupal svojo pravdo. Pojte Gospodu, slavite Gospoda, ker rešuje življenje ubogega iz rok hudobnežev!

Psalm 18

Odpev: »V stiski sem klical Gospoda in me je uslišal.«

Ps 18,2-7

Ljubim te, Gospod, moja moč.
Gospod, moja skala,
moj grad, moj osvoboditelj,
moj Bog, kamor se zatekam.
Odpev: »V stiski sem klical Gospoda in me je uslišal.«
Ljubim te, Gospod, moja moč,
moj Bog, kamor se zatekam,
moja pečina, moj ščit,
rog moje rešitve, moja obramba.
Odpev: »V stiski sem klical Gospoda in me je uslišal.«
Obdali so me smrtni valovi,
prestrašili so me pogubni hudourniki,
vezi podzemlja so me objele,
smrtne zanke so me zajele.
Odpev: »V stiski sem klical Gospoda in me je uslišal.«
V svoji stiski sem klical Gospoda
in vpil sem k svojemu Bogu.
Slišal je moj glas iz svojega templja
in moj klic je prišel do njegovih ušes.
Odpev: »V stiski sem klical Gospoda in me je uslišal.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Spokorite se, govori Gospod, približalo se je Božje kraljestvo.

Jezusa še ne morejo prijeti

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 10,31-42)

Tisti čas so Judje pograbili kamne, da bi kamnali Jezusa. Jezus jim je rekel: »Mnogo dobrih del sem vam pokazal od Očeta; zaradi katerega teh del me hočete kamnati?« Judje so mu odgovorili: »Zaradi dobrega dela te ne kamnamo, ampak zaradi bogokletja, ker se ti, ki si človek, delaš Boga.« Jezus jim je odgovoril: »Ali ni zapisano v vaši postavi: ›Jaz sem rekel: bogovi ste‹? Če je imenoval bogove tiste, katerim je bila govorjena Božja beseda, in se pismo ne more ovreči: ali boste njemu, ki ga je Oče posvetil in poslal na svet, očitali: ›Bogokletno govoriš‹, ker sem rekel: Sin Božji sem? Če ne vršim del svojega Očeta, mi nikar ne verujte; če pa jih vršim, tudi če meni ne verujete, verujte delom, da boste spoznali in se prepričali, da je Oče v meni in jaz v Očetu.«

Hoteli so ga zgrabiti, pa se je umaknil njihovi roki. Odšel je spet čez Jordan, v tisti kraj, kjer je Janez najprej krščeval, in je tam ostal. Mnogo jih je prišlo k njemu in so govorili: »Janez ni storil nobenega čudeža; toda vse, kar je rekel Janez o njem, je bilo resnično.« In mnogo jih je tam sprejelo vero vanj.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Rihard Sv. Sikst Sv. Alojzij

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podcast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Jeremija je klical k spreobrnjenju, pa je naletel na gluha ušesa. Sedaj mora spregovoriti o Božji sodbi, ki visi nad Jeruzalemom. Zato doživlja nasprotovanje od vseh, celo od prijateljev, toda ostaja zvest Bogu in mu pokaže svojo bolečino. V težkih razmerah bom preložil bolečino na Boga in okrepil zaupanje vanj. Gospod, ti si luč, ki sveti v temi, daj mi moči, da se bom zaupljivo izročil v tvoje varstvo.

Evangelij

Jezus je z Judi v Salomonovem stebrišču. Nočejo verovati, da je Božji Sin, in mu napovedo kamenjanje. Jezus pove, da če so vsi Božje podobe, kako, da ne bi bil on, ki živi najbolj blizu z Očetom. Ne bom se zapiral pred Jezusom. Sprejemal bom njegovo razodetje za vir vsega življenja. Gospod, pomagaj mi, da te bom poslušal z zaupanjem, brez strahov in predsodkov.

Primož Krečič