Božja beseda za sredo, 3. aprila 2019

Sreda 4. postnega tedna

»Moja sodba je pravična, ker ne iščem svoje volje, ampak voljo tistega, ki me je poslal.« (Jn 5,30b)

Berilo

Bog obljubi novo zavezo

Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 49,8-15)

Tako govori Gospod: Ob času milosti te uslišim, ob dnevu zveličanja ti pomagam. Čuvam te in te dam v zavezo ljudstvu, da povzdigneš deželo, da razdeliš opustošene dediščine, da porečeš jetnikom: »Pojdite ven«, tem, ki so v temi: »Pridite na svetlo!« Pasli bodo po potih, po vseh golih gričih bo njih paša. Ne bodo lačni ne žejni, ne zadene jih vroči veter ne sonce. Kajti njih Usmiljeni jih bo vodil, spremljal jih k vodnim vrelcem.

Iz vseh svojih gora naredim pot, moje ceste bodo nasipane. Glej, tile pridejo od daleč, glej, oni od severa in zahoda, oni iz dežele Sincev! Vriskajte, nebesa, raduj se, zemlja! Zavriskajte gore! Gospod je potolažil svoje ljudstvo, se usmilil svojih siromakov. Sion pa je rekel: »Gospod me je zapustil. Vsemogočni je name pozabil.« Ali pozabi žena na svojega dojenčka, da bi se ne usmilila sina svojega telesa? In ko bi ga tudi ona pozabila: jaz te ne pozabim!

Psalm 145

Odpev: »Usmiljen in milostljiv je Gospod.«

Ps 145,8-9.13-14.17-18

Blag in usmiljen je Gospod,
potrpežljiv in premilostljiv.
Dober je Gospod vsem,
usmiljen do vseh svojih del.
Odpev: »Usmiljen in milostljiv je Gospod.«
Resničen je Gospod v vseh svojih besedah,
dober v vseh svojih delih;
Gospod zadržuje vse, ki padajo,
dviga vse, ki so tlačeni.
Odpev: »Usmiljen in milostljiv je Gospod.«
Gospod je pravičen na vseh svojih potih
in dober v vseh svojih delih;
Gospod je blizu vsem, ki ga kličejo,
vsem, ki ga kličejo iskreno.
Odpev: »Usmiljen in milostljiv je Gospod.«

Evangelij

Vrstica pred evangelijem

Človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake božje besede.

Jezus daje življenje

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 5,17-30)

Tisti čas je Jezus rekel Judom: »Moj Oče dela doslej, tudi jaz delam.« Zaradi tega so ga Judje še bolj želeli umoriti, ker ni samo sobote kršil, ampak tudi Boga imenoval svojega Očeta in se delal enakega Bogu. Jezus se je torej oglasil in jim govoril: »Resnično, resnično, povem vam: Sin ne more delati sam od sebe ničesar razen, kar vidi, da dela Oče; kar koli namreč dela on, dela enako tudi Sin. Oče namreč ljubi Sina in mu kaže vse, kar sam dela; in še večja dela ko ta mu bo pokazal, da se boste čudili. Kakor namreč Oče obuja mrtve in oživlja, tako tudi Sin oživlja, katere hoče. Kajti Oče tudi ne sodi nikogar, temveč je vso sodbo dal Sinu, da bi vsi častili Sina, kakor častijo Očeta; kdor ne časti Sina, ne časti Očeta, ki ga je poslal.

Resnično, resnično, povem vam: Kdor posluša mojo besedo in veruje njemu, ki me je poslal, ima večno življenje in ne pride v sodbo, ampak je prestopil iz smrti v življenje. Resnično, resnično, povem vam: Pride ura in je že zdaj, ko bodo mrtvi slišali glas Božjega Sina in kateri ga bodo slišali, bodo živeli. Kajti kakor ima Oče življenje sam v sebi, tako je dal tudi Sinu, da ima življenje sam v sebi. In dal mu je oblast, da sodi, ker je Sin človekov. Ne čudite se temu; kajti pride ura, v kateri bodo vsi, ki so v grobeh, zaslišali njegov glas: in kateri so delali dobro, bodo vstali k življenju, kateri pa so delali hudo, bodo vstali k obsodbi. Jaz ničesar ne morem delati sam od sebe: kakor slišim, tako sodim; in moja sodba je pravična, ker ne iščem svoje volje, ampak, voljo tistega, ki me je poslal.

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podkast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Rihard Sv. Sikst Sv. Alojzij

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Poslušajte kot podkast.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Prerok obuja spomin na ljubezen, s katero je Bog skrbel za ljudstvo in ga varoval. V težavah so se vedno vračali k njemu in bili deležni njegove pomoči. Skupaj z Izraelci se bom vrnil h Gospodu in bom deležen njegove ljubezni. Gospod, hvala, ker ti nikogar ne pozabiš ali zavrneš. Daj, da bom odprt za tvojo ljubezen in jo delil drugim, da te bodo začutili in ti odgovorili.


Evangelij

Judje obtožujejo Jezusa, da se ima za Boga. Pove jim, da dela čudeže v moči Očeta, ki ga je poslal na svet. Kdor posluša Jezusovo besedo, vstopi v njegov odnos z Očetom. To je tudi sodba za vse, ki ga nočejo sprejeti. S poslušanjem Jezusove besede bom stopal v njegov odnos z Očetom in premagal vsako smrt. Jezus, verujem vate, da si Božji Sin in moj Odrešenik.

Primož Krečič