Božja beseda za nedeljo, 29. decembra 2019

Sv. Družina (leto A)

»Vstal je, vzel otroka in njegovo mater in prišel v Izraelovo deželo« (Mt 2,21)

1. berilo

Kdor se boji Boga, spoštuje starše

Berilo iz Sirahove knjige (Sir 3,2-6.12-14)

Gospod je očeta povzdignil nad otroke in utrdil materino pravico pri sinovih. Kdor spoštuje očeta, bo dosegel odpuščanje grehov, kdor slavi svojo mater, zbira zaklad. Kdor spoštuje očeta, bo vesel lastnih otrok, na dan svoje molitve bo uslišan. Kdor slavi očeta, bo dolgo žível, kdor uboga Gospoda, bo svoji materi dal počitek.

Otrok, zavzemi se za očeta na njegova stara leta, nikar mu v njegovem življenju ne povzročaj gorja. Čeprav mu pamet peša, bodi prizanesljiv, ne zaničuj ga, čeprav si na višku svoje moči, zakaj usmiljenje do očeta ne bo pozabljeno, marveč se ti bo vračunalo v spravo za grehe.

Psalm 128

Odpev: »Blagor vsakomur, ki se boji Gospoda.«

Ps 128,1-5

Blagor vsakomur, ki se boji Gospoda,
ki hodi po njegovih potih.
Sadove truda svojih rok boš užival,
srečen boš in vedno ti bo dobro.
Odpev: »Blagor vsakomur, ki se boji Gospoda.«
Tvoja žena bo kakor rodovitna trta
sredi tvoje hiše;
tvoji otroci bodo kakor oljčne mladike
okrog tvoje mize.
Odpev: »Blagor vsakomur, ki se boji Gospoda.«
Glej, tako bo blagoslovljen človek,
ki se boji Gospoda.
Blagosloví naj te Gospod s Síona,
da boš užival blaginjo Jerúzalema vse dni svojega življenja.
Odpev: »Blagor vsakomur, ki se boji Gospoda.«

2. berilo

Družinsko življenje v Gospodu

Berilo iz pisma apostola Pavla Kološanom (Kol 3,12-21)

Bratje in sestre, kot Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si oblecíte globoko usmiljenje, dobrotljívost, ponižnost, krotkóst, potrpežljivost. Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kdo proti komu kaj pritožiti. Kakor je Gospod odpústil vam, tako tudi vi odpuščajte. Nad vsem tem pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti. In Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, saj ste bili tudi poklicani vanj v enem telesu. In bodite hvaležni. Kristusova beseda naj bogato prebiva med vami. V vsej modrosti se med seboj poučujte in spodbujajte. S psalmi, hvalnicami in duhovnimi pesmimi v svojih srcih hvaležno prepevajte Bogu. In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu. Žene, bodite pokorne svojim možem, kakor se spodobi v Gospodu. Možje, ljubíte svoje žene in ne bodite osorni do njih. Otroci, ubogajte svoje starše v vsem, kajti to je všeč Gospodu. Očetje, ne greníte svojih otrok, da jim pogum ne upade.

Evangelij

Kol 3,15a.16a

Aleluja

Aleluja. Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, Kristusova beseda naj bogato prebiva med vami. Aleluja.

Jožef po Božji volji reši sveto Družino

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 2,13-15.19-23)

Ko so modri odšli, se je Gospodov angel prikazal Jožefu v sanjah in rekel: »Vstani, vzemi dete in njegovo mater in zbéži v Egipt! Ostani tam, dokler ti ne povem; Heród bo namreč iskal dete, da bi ga umóril.« Vstal je, še ponoči vzel dete in njegovo mater ter se umaknil v Egipt. Tam je bil do Heródove smrti, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku: ›Iz Egipta sem poklical svojega sina.‹ Ko je Heród umrl, se je v Egiptu Gospodov angel prikazal Jožefu v sanjah in rekel: »Vstani, vzemi otroka in njegovo mater in pojdi v Izraelovo deželo, kajti pomrli so tisti, ki so otroku stregli po življenju.« Vstal je, vzel otroka in njegovo mater in prišel v Izraelovo deželo. Ko je slišal, da vlada v Judeji Arheláj namesto svojega očeta Heróda, se je bal iti tja. Bil pa je v sanjah opomnjen in se je umaknil v galilejsko deželo. Ko je prišel tja, se je nasêlil v mestu, ki se imenuje Nazaret. In tako se je izpolnilo, kar je bilo rečeno po prerokih, da se bo imenoval Nazaréčan.

Sv. Družina

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Tomaz Becket

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Sv. Družina - Branko Zemljak - sv. Jurij v Gotovljah
(29.12.2013 ob 10h, dolžina: 7:40)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

Sv. Družina
(29.12.2013 ob 9h, dolžina: 12:30)

Msgr. Gašper Rudolf je župnik župnije Medana.

Vse homilije »

Sv. Družina - Bernard Geršak - Maribor - Tezno
(26.12.2010 ob 10h, dolžina: 8:50)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Komentar cerkvenih očetov

Več cerkvenih očetov pravi, da nas »Pavel spominja, da je novo življenje v Kristusu, nov način zaznavanja, gledanja na nebeške reči preko teh zemeljskih.« Sv. Gregor iz Nise pravi: »V novem življenju v Kristusu je stvarstvo obnovljeno in razum ima ponovno nadzor nad človeškim umom.« Sv. Avguštin pravi: »Prenovitev v Kristusu se zgodi v najgloblji notranjosti osebe. Medtem ko se boj proti grehu nadaljuje, je mogoče napredovati v krepostih.« Sv. Gregor Nazianški in sv. Gregor iz ...

 …

Več ...

Kdo so cerkveni očetje?

Misli Benedikta XVI.

Angelus, 26. december 2013
Dragi bratje in sestre!
Lukov evangelij pripoveduje, da so betlehemski pastirji, potem ko so slišali angelovo naznanilo o rojstvu Mesije, 'hitro odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli’ (Lk 2,16). Prvi pričevalci Jezusovega rojstva so zagledali prizor družine: mater, očeta in novorojenčka. Zato v bogoslužju na prvo nedeljo po Božiču obhajamo praznik svete Družine. Letos je ta praznik takoj po Božiču in nas potem, ko je prevzel praznik svetega Štefana, vabi naj zremo to ...

 …

Več ...

Benedikt XVI.