Božja beseda za četrtek, 29. januarja 2015

Četrtek 3. tedna med letom (leto I)

»S kakršno mero merite, se vam bo odmerilo in še navrglo se vam bo« (Mr 4,24).

Berilo

V veri in upanju se spodbujajmo k ljubezni

Berilo iz pisma Hebrejcem (Heb 10,19-25)

Bratje, ker imamo zaupanje, da z Jezusovo krvjo stopimo v svetišče po novi in živi poti, ki nam jo je odprl skozi zagrinjalo, to je skozi svoje telo, in imamo tudi velikega duhovnika nad Božjo hišo: prihajajmo s pravim srcem v polni veri, v srcih očiščeni slabe vesti in na telesu umiti s čisto vodo; držimo se neomahljive izpovedi upanja – kajti zvest je on, ki je dal obljubo – glejmo drug na drugega, da se bomo spodbujali k ljubezni in dobrim delom, in ne zapuščajmo svojega zbora, kakor imajo nekateri navado, marveč se spodbujajmo, in to toliko bolj, kolikor bolj vidite, da se bliža dan.

Psalm 24

Odpev: »To je rod tistih, ki iščejo Boga.«

Ps 24,1-2.3-4.5-6

Gospodova je zemlja in kar jo napolnjuje,
zemeljski krog in njegovi prebivalci.
On ga je utemeljil na morjih
in ga ustalil na tekočih vodah.
Odpev: »To je rod tistih, ki iščejo Boga.«
Kdo pojde na Gospodovo goro,
kdo bo stal na njegovem svetem kraju?
Kdor je nedolžnih rok in čistega srca,
kdor svoje duše ne obrača k praznim stvarem.
Odpev: »To je rod tistih, ki iščejo Boga.«
Ta bo prejel Gospodov blagoslov
in plačilo Boga, svojega Odrešenika.
To je rod tistih, ki ga iščejo,
ki iščejo obličje Jakobovega Boga.
Odpev: »To je rod tistih, ki iščejo Boga.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa naj razsvetli oči našega srca, da bi vedeli, kakšno je upanje, v katero nas je poklical. Aleluja.

Bodimo svetilka na svetilniku

Iz svetega evangelija po Marku (Mr 4,21-25)

Tisti čas je Jezus govoril množicam: »Mar se prinaša svetilka, da se postavi pod mernik ali pod posteljo, mar ne, da se postavi na svetilnik? Zakaj nič ni skrito, razen da bi postalo očito; in nič ni postalo skrito, kakor zato, da pride na dan. Če ima kdo ušesa za poslušanje, naj posluša.«

Dalje jim je govoril: »Glejte, kaj slišite! S kakršno mero merite, se vam bo odmerilo in še navrglo se vam bo. Zakaj kdor ima, se mu bo dalo; in kdor nima, se mu bo vzelo še to, kar ima.«

Avdio posnetek dnevne Božje besede

Poslušajte kot podcast.

Svetnik za vsak dan
Sv. Julijan ubogi

Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Po Kristusu je Bog blizu, ker so padle ovire za stik z njim. Po njem prihaja bogastvo Božje milosti, ki ga morem sprejeti v veri in z njim prenoviti svoje življenje. Ob podpori skupnosti bratov se bom trudil sprejemati bogastvo teh darov in ga prinašati še drugim. Gospod, naj mi povezanost s teboj in brati pomaga, da bom resno živel svojo vero in še druge spodbujal za živo služenje tebi v bratih.

Evangelij

Jezus odkriva učencem skrivnosti Božjega kraljestva in jih vabi, da tega bogastva ne bi skrili zase, ampak ga posredovali drugim. Gospod, naj postanem svetilka, ki sveti in vsem prinaša upanje. Vzgajaj me v šoli svoje besede, da bo moje življenje prosojno in bom živa beseda za ljudi, ki jih srečujem v svojem življenju, predvsem pa naj bom iskren in prosojen v vsem, kar sem in kar delam.

Primož Krečič