HOZANA.si: Božja beseda

«   »

Božja beseda za ponedeljek, 28. septembra 2020

Svetnik za vsak dan
Sv. Venčeslav Češki


Iz knjige Svetnik za vsak Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Zadnja homilija (26. nedelja med letom) - Jože Polh - Kamnica pri Mariboru
(28.9.2014 ob 10h, dolžina: 10:49)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Druge homilije za ta dan »
Vse homilije »

26. nedelja med letom
(28.9.2014 ob 10h, dolžina: 10:22)

Br. Jaro Knežević, kapucin

Vse homilije »

26. nedelja med letom
(28.9.2014 ob 9h, dolžina: 9:42)

Msgr. Gašper Rudolf je župnik župnije Medana.

Vse homilije »

26. nedelja med letom - Andrej Zrim - Ljutomer
(25.9.2011 ob 10h, dolžina: 9:00)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

26. nedelja med letom - Sv. Lenart v Slovenskih goricah
(28.9.2008 ob 10h, dolžina: 10:07)

Radio Ognjišče vsako nedeljo prenaša sv. mašo iz ene izmed slovenskih župnij.

Vse homilije »

Ponedeljek 26. tedna med letom (leto II)

»Kdor je namreč med vami vsemi najmanjši, ta je velik.« (Lk 9,48b)
Zadnje premišljevanje
26. nedelja med letom
27.9.2020

Tretji Sin
Danes je pred nami vprašanje naših "hočem" in naših "nočem". Obojni so potrebni, težava je le v tem, da ljudje pogosto zamenjamo, komu je potrebno katerega izreči. Iz nedelje v nedeljo se nadaljuje podoba Gospoda, ki kliče v svoj vinograd, v katerem ni prvega in ni zadnjega, ni štetja, ampak je ljubezen. Se pa danes prvič pojavi vprašanje človeške zavrnitve Gospodovemu klicu. Evangelij govori o dveh sinovih. Prvi je navidezno uporen in neskladen, vendar v sebi skriva srce, ki se pusti nagovoriti …

Več ...


Nakup tiskane knjige
Anja Kastelic

Luč Besede rodi življenje

Berilo

Job se kot pobožni Jud drži Boga, ker je deležen njegovega blagoslova. Kaj bi storil, če bi prišlo trpljenje in bi vse izgubil? Ne pusti se preslepiti, še vedno mu zaupa. Z Jobom se bom trudil vse dogodke sprejemati v Božji volji in dajati hvalo. Gospod, čeprav je marsikdaj težko, nauči me biti tvoj zvesti služabnik.

Evangelij

Učenci gledajo na prihodnje poslanstvo z očmi sveta, razmišljajo o tem, kdo bo več pomenil. Jezus jim odgovori s podobo nemočnega in nepomembnega otroka. Poživil bom služenje v skupnosti in se boril proti vsaki obliki gospodovanja. Gospod, hvala, ker ne prihajaš z močjo in oblastjo, ampak z ljubeznijo, ki je v službi vsakemu človeku.

Primož Krečič

Berilo

Pravični hvali Boga v sreči in nesreči

Berilo iz Jobove knjige (Job 1,6-22)

Zgodilo se je nekega dne, da so prišli Božji sinovi (angeli) in stopili pred Gospoda; tudi satan je prišel med njimi. Gospod je rekel satanu: »Od kod prihajaš?« Satan je odgovoril Gospodu in rekel: »Potikal sem se po zemlji in se sprehajal po njej.« In Gospod je rekel satanu: »Ali si opazil mojega služabnika Joba? Ni mu enakega na zemlji. Mož je brezgrajen in pravičen, boji se Boga in se vzdržuje hudega.« Satan je odgovoril Gospodu in rekel: »Ali se Job zastonj boji Boga?

Mar ne varuješ ti njega, njegove hiše in vsega, kar je njegovega naokrog? Delo njegovih rok blagoslavljaš in njegova posest se širi v deželi. Toda stegni le svojo roko in se dotakni vsega, kar ima! Resnično, v obraz te bo preklinjal.« Gospod je rekel satanu: »Glej, vse, kar ima, bodi v tvoji roki! Le nadenj ne stegaj svoje roke!« In satan je odšel izpred Gospodovega obličja.

Ko so pa nekega dne Jobovi sinovi in hčere v hiši svojega najstarejšega brata jedli in pili vino, je prišel k Jobu sel in rekel: »Voli so orali in oslice so se pasle poleg njih, pa so vpadli Sabejci, jih ugrabili ter hlapce pobili z ostrim mečem. Le jaz sam sem utekel, da ti sporočim.« Ko je ta še govoril, je prišel drug in rekel: Božji ogenj je padel z neba in požgal ovce in hlapce ter jih pokončal. Le jaz sam sem utekel, da ti sporočim.« Ko je ta še govoril, je prišel drug in rekel: »Kaldejci so postavili tri krdela, planili na kamele, jih ugrabili ter hlapce pobili z ostrim mečem. Le jaz sam sem utekel, dati sporočim.« Ko je ta še govoril, je prišel drug in rekel: »Tvoji sinovi in tvoje hčere so v hiši svojega najstarejšega brata jedli in pili vino. In glej, silen vihar je prihrumel iz puščave, pretresel štiri vogle hiše, da se je sesula na otroke in so umrli. Le jaz sam sem utekel, da ti sporočim.«

Tedaj je Job pretrgal svoje oblačilo, ostrigel svojo glavo, padel na tla in molil: »Nag sem prišel iz materinega naročja in nag se povrnem tja. Gospod je dal in Gospod je vzel, bodi češčeno Gospodovo ime!« Pri vsem tem Job ni grešil in ni nič nespodobnega rekel proti Bogu.

Psalm 17

Odpev: »Gospod, poslušaj in usliši me.«

Ps 17,1.2-3.6-7

Čuj, Gospod, pravično pravdo,
čuj moje vpitje,
poslušaj mojo molitev,
na mojih ustnicah ni zvijače!
Odpev: »Gospod, poslušaj in usliši me.«
Od tebe naj pride sodba o meni;
tvoje oči vidijo, kar je prav.
Preišči me, preskusi me z ognjem:
ne boš našel v meni krivice.
Odpev: »Gospod, poslušaj in usliši me.«
Kličem k tebi, o Bog, da me uslišiš,
nagni se k meni in me poslušaj.
Pokaži svoje čudovito usmiljenje,
ki rešuješ tiste, ki se k tebi zatekajo.
Odpev: »Gospod, poslušaj in usliši me.«

Evangelij

Aleluja

Aleluja. Gospodova beseda ostane vekomaj; to pa je beseda, ki vam je bila oznanjena. Aleluja.

Kdor je najmanjši med vsemi, je velik

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 9,46-50)

Tedaj so Jezusovi učenci premišljevali, kdo bi bil največji med njimi. Jezus, ki je vedel za misel njih srca, pa je vzel otroka, ga postavil poleg sebe ter jim rekel: »Kdor koli sprejme tega otroka v mojem imenu, mene sprejme; in kdor mene sprejme, sprejme tistega, ki me je poslal. Kajti kdor je najmanjši med vami vsemi, ta je velik.«

Spregovoril pa je Janez in rekel: »Učenik, videli smo nekoga, ki je v tvojem imenu izganjal hude duhove, pa smo mu branili, ker ne hodi z nami.« Jezus mu je rekel: »Ne branite; kdor namreč ni zoper vas, je za vas.
Izbira bogoslužnega koledarja — škofija: splošni koledar, red: noben

© HOZANA.si 2020